Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Çiğ Köfte (Etsiz)

Çiğ Köfte (Etsiz)

Tarifi
226
kcal
Karbonhidrat gr %
Protein gr %
Yağ gr %

Karb.

gr. (%)

Protein

gr. (%)

Yağ

gr. (%)

Besin Değerleri

100 gr
Karbonhidrat (g)32.9070488467
Protein (g)4.62189280868
Yağ (g)4.02357191316
Lif (g)4.27699796472
Kolesterol (mg)0.0
Sodyum (mg)185.989145183
Potasyum (mg)240.473541384
100 gr
Kalsiyum (mg)34.6061736771
Vitamin A (iu)109.351424695
Vitamin C (mg)8.32572252374
Demir2.21684531886
100 gr
Karbonhidrat (g)32.9070488467
Protein (g)4.62189280868
Yağ (g)4.02357191316
Lif (g)4.27699796472
Kolesterol (mg)0.0
Sodyum (mg)185.989145183
Potasyum (mg)240.473541384
Kalsiyum (mg)34.6061736771
Vitamin A (iu)109.351424695
Vitamin C (mg)8.32572252374
Demir2.21684531886

Etsiz çiğ köftenin 100 gramında 181 kalori bulunmaktadır. Etsiz çiğ köftenin 1 porsiyonu (125 gr) 226 kalori, 1 adedi (30 gr) 54 kaloridir. Etsiz çiğ köftenin 100 gramı 32.91 gram karbonhidrat, 4.62 gram protein, 4.02 gram yağ, 4.28 gram lif içermektedir.

Türk mutfağının en sevilen yiyeceklerinden biri olan çiğ köfte çoğu insana hitap eden bir lezzete sahip. Biz de tarihçesinden faydalarına, nasıl yapıldığından alırken nelere dikkat etmek gerektiğine kadar bu lezzetin özelliklerini masaya yatırdık.

Çiğ köftenin faydaları nelerdir?

cig kofte

Çiğ köfte bulgurla yapılan bir yiyecek olduğu için bulgurun tüm faydalarını içeriyor. Bağışıklığı güçlendiren ve zayıflamaya yardımcı olan çiğ köfte, kilo almayı engelleyen doyurucu besin öğelerine sahip. Etsiz çiğ köftenin içinde yer alan kırmızı biberde A, E ve C vitaminleri bulunuyor. Bu da bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı oluyor. Nefes yollarını açan kırmızı biber, bronşit ve grip gibi hastalıklar için de faydalı. Ayrıca kırmızı biberde bulunan antioksidanlar felç riskini azaltıyor ve kalbe iyi geliyor. Bunun yanı sıra yine çiğ köfte içerisinde bulunan ceviz, şeker hastaları için önemi olan insülini artırıyor. Cevizin antioksidan özelliği de sinir sistemine zarar veren hastalıkların gelişimini önlüyor.

Çiğ köftenin içerisindeki kırmızı bibere rengini veren likopen maddesi ise kişiyi rahim ve prostat kanserlerine karşı korumaya yardımcı oluyor. Ceviz, kişinin kavrama ve anlama yeteneğini geliştiriyor. Omega-3 yağ oranı düşük çocuklarda hiperaktif olma özelliği, öğrenim ve davranış bozuklukları, huysuzluk ve uyku düzensizlikleri gözlemlenirken çiğ köfte içerisindeki cevizin bu sorunları ortadan kaldırmaya destek olduğu biliniyor. Çiğ köfte içindeki bulgurun da birçok faydası var. Çiğ köfte yapılırken pişirilmediği için bulgur tüm besin değerlerini koruyor ve kan şekerindeki dalgalanmaların önüne geçilmesine, bu sayede kalp ve damar sağlığının korunmasına yardım ediyor. Aynı zamanda yüksek miktarda lif içeriyor. Bu da sindirim siteminin çalışmasını olumlu yönde etkiliyor ve kabızlık problemine iyi geliyor. Lifli gıdaların tok tutma özelliği olduğu için ise porsiyon miktarına dikkat edildiği takdirde kilo kontrolünün sağlanmasına olumlu etki ediyor. Bulgurun yapısında bulunan folik asitin anne karnındaki bebeğin zeka gelişimi üzerinde oldukça etkili olması sebebiyle, özellikle hamile kadınlar için büyük önem taşıyor.

Çiğ köftenin tarihçesi

Çiğ köftenin tarihi M.Ö. 2.000 yıl öncesine kadar dayanıyor. Nemrut kralının Adıyaman topraklarında hüküm sürdüğü dönemlerde halk putlara tapıyordu. Hz. İbrahim ise Nemrut kralına karşı gelerek halkı aydınlatmaya çalışıyordu. Bunun üzerine Nemrut kralının Hz. İbrahim’i yakalatma emri verdiği ve onu halkın önünde yakarak cezalandırmak istediği biliniyor. Bunun için de halkın evlerinde bulunan yanabilen her şeyi toplatıyor. Toplanan odunlar, çalılar ve çırpıların hepsini de Şanlıurfa Kalesi eteklerine getirtiyor. Hz. İbrahim’in tek tanrı inancına karşı çıkarak onu yakmaya karar veren Nemrut kralı, halka ateş yakma yasağı getiriyor. Ancak dağda avlanan bir avcı bu durumdan habersiz bir şekilde evine geliyor ve eşinden avladığı geyiği pişirmesini istiyor. Nemrut kralının ateş yasağı emri üzerine avcının eşi, ilk olarak geyiğin sağ arka kısmını dövüyor ve kıyma haline getiriyor. Ardından biber, tuz ve bulgur ile eti harmanlayarak iyice yoğuruyor. Herkesin ateş yakmaktan korktuğu bu dönemde insanlar her şeyi çiğ yemeye başlıyor. Ancak eti çiğ yemek mümkün olmadığı için tuz ve biber gibi baharatlar ile eti yoğurmaları gerekiyor. Et bu şekilde yoğrulunca ağırlığı gidiyor ve yumuşuyor. Başlarda sadece et ve biber karışımı olan bu yiyeceğe zamanla bulgur, yeşillikler ve diğer baharatlar da ekleniyor. Köklü bir geçmişe sahip olan çiğ köfte söylenene göre işte bu şekilde meydana geliyor.

Çiğ köfte alırken nelere dikkat edilmeli?

cig kofteci

Geleneksel lezzetlerden biri olan çiğ köfteyi pek çok insan severek tüketiyor. Çiğ köftenin porsiyon miktarına dikkat edildiğinde sağlığa yararları olsa da satın alırken bazı şeylere dikkat edilmediğinde zararlı hale gelebiliyor.

Çiğ köfteyi alırken öncelikle güvenilir markaları ve emin olduğunuz yerleri tercih etmelisiniz. Etli çiğ köfte bağırsak paraziti, tifo, dizanteri ve koli basili gibi gıda zehirlenmesine yol açtığı için ülkemizde satışı yasak. Etli çiğ köfte satışının yasaklanmasıyla et tadını sağlayabilmek için çiğ köftenin içine et suyu tadında bulyonlar atılabiliyor. Ancak bu bulyonlar kolaylıkla bakteri üremesine neden oluyor. Bu nedenle güvenilir ve belirli izin belgelerine sahip markaları satın almalı ve bu riski en aza indirmeye çalışmalısınız. Lezzet artırıcı ve bağımlılık yapıcı bir katkı maddesi olan Çin tuzu da pek çok hastalığa zemin hazırlıyor. Bu nedenle çiğ köfte alırken Çin tuzu kullanılıp kullanılmadığına dikkat etmek gerekiyor.

Çiğ köftenin raf ömrü 2 gün olarak biliniyor. Bu yüzden tüketeceğiniz kadar almaya özen göstermelisiniz. Buzdolabında korunması çiğ köftenin ömrünü uzatmıyor. Havayla temas eden çiğ köfte hızlı bir şekilde ekşiyor. Ayrıca açıkta satılan çiğ köftenin besin zehirlenmelerine neden olma olasılığı da oldukça yüksek. Özellikle sıcaklığın fazla olduğu yaz aylarında uzun süre dışarıda kalan çiğ köfteler hızla bozuluyor. Bu nedenle özellikle yaz aylarında açıkta satılan çiğ köfteleri almamak gerekiyor. Çiğ köfte satın alırken etiketlenmiş ve onaylanmış ürünleri tercih etmelisiniz. Aynı zamanda içindekiler kısmına ve tüketim tarihine bakarak almalısınız. Çölyak hastaları ise beslenme programlarında çiğ köfteye yer vermemeli. Çünkü çiğ köfte, içerisinde bulunan bulgur nedeniyle gluten alerjisi olarak bilinen çölyak hastalarının tüketmesi için uygun bir besin değil.

Çiğ köfte nasıl yapılır?

cig kofte tarifi

Çiğ köfte özel olarak üretilen tepsilerde yoğrularak yapılıyor. İlk olarak çiğ köftenin ham maddesi olan bulgur ıslatılıyor ve yumuşaması bekleniyor. Daha sonra ise baharatlar eklenerek birbirine geçene kadar iyice yoğruluyor. Ardından da incecik doğranmış yeşillikler karışıma ilave ediliyor. Daha sonra bu karışıma çok küçük şekilde doğranmış et ekleniyor ve uzun süre yoğrulmaya devam ediyor. Çiğ köfteyi yoğurma işi çok zor olduğu için özellikle fabrikalarda el değmeden modern makinelerle üretiliyor. Ancak Sağlık Bakanlığı’nın et ile yapılan çiğ köftenin satışını yasakladığını unutmayalım.

Herkesin severek yediği çiğ köfteyi evinizde de kolaylıkla yapabilirsiniz.

Çiğ köfte için malzemeler: 2 su bardağı köftelik ince bulgur, 2 adet orta boy soğan, 2 yemek kaşığı domates salçası, 2 yemek kaşığı biber salçası, 2 yemek kaşığı tuz, 1 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı pul biber, 2 diş sarımsak, 1 çay kaşığı limon tuzu, 1 tatlı kaşığı tuz ve 3 yemek kaşığı nar ekşisi.

İlk önce bulguru haşlayın. Daha sonra da domates ve biber salçasını karıştırarak içine ekleyin. Salça ve bulgurun iyi karışması için çok kuvvetli bir şekilde elinizle yoğurun. Bulgurun içine koyduğunuz su miktarını iyi ayarlamalısınız çünkü fazla su bulgurun tadını kaçırırken az su da bulgurun sert olmasına neden olacaktır. Bulgur ve salça tamamen bütünleşince diğer malzemeleri içine katarak yoğurmaya devam edin. Macun kıvamına gelince yoğurma işlemini bırakın ve marul ile birlikte servis edin.

Çiğ köfte nasıl saklanır?

Çiğ köfte çabuk bozulan bir yiyecek olduğu için kısa sürede yenmesi gerekiyor. Etli çiğ köftenin bozulma ihtimali ise etsiz çiğ köfteye göre daha yüksek. Satın alınan ya da evinizde yaptığınız çiğ köfteyi yedikten sonra kalanlarını buzdolabı içinde muhafaza etmelisiniz. Ancak yapıldığı ya da alındığı gün yenmeyen çiğ köftenin en fazla 1 gün sonra tüketilmesi gerekiyor. Aksi takdirde bakteri oluşumuna neden olarak sağlığınıza ciddi zararlar verebiliyor.

Çiğ köfte nelerle iyi gider?

ayran

Çiğ köfte genellikle avuç içinde sıkılıyor ve ince uzun bir şekil verilerek marul ile birlikte servis ediliyor. Bol baharatla yapılan çiğ köfte yeşillikler ile çok iyi gidiyor. Çiğ köfteyi marulun içine koyarak ve üzerine limon sıkarak yerseniz hem ağırlığını alıyor hem de ağızda çok daha lezzetli bir tat bırakıyor. Aynı zamanda turşuyla birlikte yemeyi de tercih edebilirsiniz. Limon sıkmak yerine yiyeceğiniz bir turşu da ekşi ve hoş bir lezzet vereceği için çiğ köftenin tadını güzelleştirecektir. Tercihinize göre ayran ya da şalgam suyu da çiğ köftenin yanında iyi giden içecekler arasında.  

Sayfayı Paylaş

facebook twitter linkedin whatsapp mail
Reklamsız Kullan