Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Hindistan Cevizi

Hindistan Cevizi

89
kcal
Karbonhidrat gr %
Protein gr %
Yağ gr %

Karb.

gr. (%)

Protein

gr. (%)

Yağ

gr. (%)

Besin Değerleri

100 gr
Karbonhidrat (g)4.78
Protein (g)3.92
Yağ (g)36.5
Lif (g)9.0
Kolesterol (mg)0.0
Sodyum (mg)35.0
Potasyum (mg)380.0
100 gr
Kalsiyum (mg)20.0
Vitamin A (iu)0.0
Vitamin C (mg)2.0
Demir2.25
100 gr
Karbonhidrat (g)4.78
Protein (g)3.92
Yağ (g)36.5
Lif (g)9.0
Kolesterol (mg)0.0
Sodyum (mg)35.0
Potasyum (mg)380.0
Kalsiyum (mg)20.0
Vitamin A (iu)0.0
Vitamin C (mg)2.0
Demir2.25

Hindistan cevizinin 100 gramında 358 kalori bulunmaktadır. Hindistan cevizinin 1 porsiyonu (25 gr) 90 kalori, 1 tatlı kaşığı (5 gr) 18 kaloridir. Hindistan cevizinin 100 gramı 4.78 gram karbonhidrat, 3.92 gram protein, 36.5 gram yağ, 9 gram lif içermektedir.

Son yıllarda oldukça rağbet gören Hindistan cevizi tropik bir ada meyvesi. Tropik bölgelerde yaşayan insanların beslenmesinde önemli bir yeri olan bu meyve, sağlıklı yağ içeriğiyle öne çıkıyor. Hindistan cevizinden yağ, süt, su, şeker ve un elde edilebiliyor.

Hindistan cevizinin faydaları nelerdir?

hindistan cevizinin faydalari

• Yüksek doymuş yağ içeriği nedeniyle uzun yıllar kötülenmiş olan Hindistan cevizi, diğer yağlara göre daha fazla oranda orta zincirli yağ asidi (MCT) içeriyor. Bu yağ asitleri sindirilirken sindirim enzimlerine ihtiyaç duymuyor ve bağırsaklardan emilip doğrudan karaciğere gidiyor. Hücrelerin enerji üretim merkezi olan mitokondriye girişi diğer besin öğelerine göre daha kolay olan orta zincirli yağ asitleri, bu sayede keton oluşumunu destekleyerek vücutta yağ yakımına katkı sağlıyor. Yüksek doymuş yağ içeriği nedeniyle tüketimi günümüzde hala tartışma konusu olsa da, tropik bölgelerde yaşayan ve günlük beslenmelerinde Hindistan cevizine sıkça yer veren insanların sağlıklı olması, Hindistan cevizinin sağlığa faydalı etkilerini ön plana çıkarıyor.

• MCT içeriği aynı zamanda vücudun harcadığı enerji miktarını artırıyor. Yüksek miktarda yağ içerdiği için Hindistan cevizinin kalori miktarı da oldukça fazla. Yüksek miktarda enerji sağlayan Hindistan cevizi, gün içerisinde daha enerjik hissetmenizi sağlıyor.

• Genellikle yüksek yağ içeriğiyle bilinen bir meyve olsa da, aynı zamanda yüksek lif oranına da sahip. %60 gibi oldukça yüksek bir oranda lif içeren bu meyve, bağırsak hareketliliğini artırarak sindirimi kolaylaştırıyor, şekerin emilimini yavaşlatarak kan şekeri kontrolüne katkıda bulunuyor ve bu sayede diyabeti önlenmesine destek oluyor. İnsülin salınımını olumlu yönde etkileyerek kan şekerinin hızlı bir şekilde yükselmesine engel oluyor. Ayrıca yüksek yağ ve lif içeriği sayesinde uzun süre tokluk sağlayarak sık acıkmaların önüne geçiyor.

• Bağışıklık sistemini güçlendirerek viral, bakteriyel ve mantar kaynaklı enfeksiyonlara yakalanma riskini düşürüyor. Çiğ formda tüketimi boğaz enfeksiyonu, bronşit ve idrar yolu enfeksiyonu gibi hastalıklarda etkili. İçeriğindeki doğal diüretik bileşenler, idrara çıkma sıklığınızı artırarak idrar yolu enfeksiyonundan kurtulmanıza da yardımcı oluyor.

• Hindistan cevizinin suyu, elektrolitler açısından oldukça zengin ve içeriği insanların kan plazmasına oldukça yakın. Aynı zamanda ağız sağlığı için de oldukça faydalı. Ağız içinde üreyen zararlı bakterileri öldürerek nefesteki kötü kokuyu gideriyor ve dişlerinizi koruyor.

Hindistan cevizi nasıl yetiştirilir?

hindistan cevizi

Hindistan cevizi, palmiyegiller ailesine ait bir bitki ve ılıman iklimli tropik bölgelerde yetişiyor. Bitkisi, her mevsim yüksek sıcaklıklara ve neme ihtiyaç duyuyor. Tohumu dikilebileceği gibi, Hindistan cevizini çimlendirerek bitkisini yetiştirmek de mümkün.

Hindistan cevizini çimlendirmek için bir kaba koyun. Yarısına gelecek kadar sıcak su ilave edin ve sıcak bir yerde tutun. Bulunduğu yerin her zaman sıcak olmasına özen gösterin. Bu şekilde uygun şartlarda bulunan Hindistan cevizi 2-3 ayda çimleniyor. Çimlendikten sonra ise kokohum adında özel bir toprağa dikilmesi gerekiyor. Çimlendirdiğiniz Hindistan cevizini yarısı toprağın altında olacak şekilde kokohum toprağına dikin. Yeterince aydınlık ve sıcak ortamlarda, düzenli sulandığında fideniz güzel bir ağaca dönüşebilir.

Hindistan cevizi nasıl kırılır?

Hindistan cevizi oldukça sert bir kabuğa sahip olduğu için kırmak zor görünse de aslında oldukça kolay. Kabuğu kırmak için bıçak yerine tornavida, çekiç gibi daha sert araçlar gerekiyor. Ayrıca fırında ısıtarak kabuğunun gevşemesini sağlayıp daha kolay kırmak da mümkün. Tornavida ve çekiç kullanmaktan çekinmiyorsanız, tornavidayla deliklerden birini delerek içindeki suyunu çıkarın. Daha sonra çekiçle kabuğa küçük darbeler vurarak çatlaklar oluşturun. Daha sonra bu parçaları daha kolay ayırabilirsiniz. Tornavida ve çekiçle kırmak tehlikeli görünüyor olabilir. Fırında ısıtarak gevşetmek daha güvenlidir. Hindistan cevizini 200 derece fırında 15 dakika kadar bekletin. Kabuğu gevşeyince bıçak yardımı ile kırabilirsiniz. 

Hindistan cevizi seçerken nelere dikkat edilmeli?

hindistan cevizi kalori

Hindistan cevizinin en iyi sezonu ekim ve aralık ayları arası olsa da, yıl boyu Hindistan cevizi hasadı yapılabilir. Kabuğu kahverengileşmiş Hindistan cevizleri daha olgunken, yeşil olanlar henüz tam olgunlaşmamıştır. Kabuğu kahverengi olan Hindistan cevizlerinin etli meyve kısmı daha fazla iken yeşil olan Hindistan cevizlerinde ise elektrolit zengini Hindistan cevizi suyu daha fazladır.

Alışverişte Hindistan cevizi seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta kabuğunda çatlakları olmaması, elinize aldığınızda dolu ve ağır bir his vermesidir. Hindistan cevizini kulağınıza yaklaştırıp salladığınızda içindeki suyun hareket ettiğini duymalısınız. Ayrıca deliklerini koklayarak da Hindistan cevizinin taze olup olmadığını anlayabilirsiniz. Eğer ekşi ve kötü bir koku alıyorsanız Hindistan cevizi bozuk demektir. Bozulmuş Hindistan cevizlerinin deliklerinde küf oluşmuş olabilir, onlardan kaçının. Delikleri çok kurumuş Hindistan cevizlerinde ise içindeki su miktarı azalmış demektir.

Hindistan cevizi nasıl saklanır?

Kırılmamış bütün Hindistan cevizleri oda sıcaklığında 4 aya kadar saklanabiliyor. Suyu çıkarıldıktan sonra Hindistan cevizi daha çabuk bozulacağından, eğer hemen tüketmeyecekseniz suyunu çıkarmamanızı öneriyoruz. Daha uzun süreler saklamak istediğiniz Hindistan cevizini, suyunu akıtıp kırdıktan sonra ister dilimleyerek ister rendeleyerek kilitli plastik poşetlere ya da uygun saklama kaplarına koyarak buzdolabında veya dondurucuda saklayabilirsiniz. Buzdolabında 4 gün, dondurucuda ise 6 aya kadar muhafaza edebilirsiniz. Hindistan cevizinin suyunu ve sütünü ise en kısa sürede tüketmenizi öneriyoruz.

Hindistan cevizi nasıl tüketilir?

hindistan cevizi sutu

Hindistan cevizinden yağ, süt ve su elde edilebildiği gibi, meyvesinin etli kısımları dilimlenip kurutularak ya da rendelenerek tüketilebiliyor. Meyve kısmını isterseniz çiğ yiyebilir ya da dilimleyip kurutabilirsiniz. Bu şekilde hazırladığınız Hindistan cevizini ara öğünlerde atıştırmalık olarak tercih edebilirsiniz. Hindistan cevizi rendesini ise pasta, kek, puding gibi tatlılarda süsleme amaçlı kullanabilirsiniz.

Tariflerinde rafine şeker kullanmak istemeyenler için Hindistan cevizi şekeri daha sağlıklı bir alternatif olarak öne çıkıyor. Her türlü tatlı tarifinde beyaz şeker yerine kullanılabiliyor. Ayrıca un gerektiren tatlılarda Hindistan cevizi unu da tercih edilebiliyor. Gluten içermiyor ve doğal aromasıyla tariflere güzel bir tat veriyor. Kullanım alanı oldukça geniş olan Hindistan cevizi, kozmetik amaçlarla da yaygın olarak tüketiliyor. Hindistan cevizi yağı, özellikle kuru ciltlerde nemlendirici ve cilt yenileyici etki gösteriyor. Ayrıca pamuğa dökülerek makyaj temizleyici olarak da değerlendiriliyor.

Hindistan cevizi sütü nasıl yapılır?

Hindistan cevizini kırıp içinden etli meyve kısmını çıkarın. Meyvesinin üzerine biraz su ekleyerek blender'dan geçirin. İstediğiniz yoğunluğa göre su miktarını ayarlayabilirsiniz. Hindistan cevizi sütünü inek sütüne alternatif olarak içebilir, pasta ve puding tariflerinizde kullanabilirsiniz. Ayrıca Hindistan cevizi sütünü fermente ederek yoğurt ve kefir de yapabilirsiniz. 

Hindistan cevizi sütü bitkisel beslenmeyi tercih edenler için kesinlikle iyi bir süt alternatifi. Yoğun aroması ile yulaf lapası, kek, pasta ve kurabiye tariflerini zenginleştiriyor. Hindistan cevizi suyu ise yüksek mineral içeriği sayesinde sporcu içeceklerine bir alternatif olarak görülüyor. Spor sırasında terle kaybedilen minerallerin yerine konulması için spor sonrası içilmesi tavsiye ediliyor.

Hindistan cevizi nelerle iyi gider?

hindistan cevizi yagi

Oldukça yoğun bir aromaya sahip olan Hindistan cevizini çeşitli tariflerinizi tatlandırmak için kullanabilirsiniz. Hindistan cevizi rendesi, özellikle pudinglere ve supangle gibi tatlılara çok yakışıyor. Hindistan cevizi sütü ile yulaf lapası pişirerek ya da pişirdiğiniz yulaf lapası üzerine Hindistan cevizi dilimleri ekleyerek yulafı tatlandırabilirsiniz. Yaz aylarında çeşitli meyveler ve Hindistan cevizi sütünü blender'dan geçirerek dondurucuda bekletip kendi dondurmanızı da yapabilirsiniz.

Hindistan cevizinin suyu dışında sütü, rendesi ve hatta yağı da çeşitli içeceklerin yapımında kullanılabiliyor. Hindistan cevizi sütüyle smoothie hazırlanabileceği gibi, kakao veya meyve eklenerek aromalı sütler de yapılabiliyor. Sıcak çikolata veya kakaolu süt üzerine Hindistan cevizi rendesi dökülerek tatlandırılabiliyor.

Sayfayı Paylaş

facebook twitter linkedin whatsapp mail
Reklamsız Kullan