FacebookTwitterLinkedinWhatsappMessengerMail
İncir Kaç Kalori?

İncir Kaç Kalori?

65 gr
Adet (Orta)
48
kcal
Karbonhidrat12.47 gr%95
Protein0.49 gr%4
Yağ0.2 gr%2

Karb.

12.47 gr. (%95)

Protein

0.49 gr. (%4)

Yağ

0.2 gr. (%2)

İncir Besin Değerleri

100 gr1 Adet (Orta)
Karbonhidrat (g)19.1812.47
Protein (g)0.750.49
Yağ (g)0.30.2
Lif (g)2.91.88
Kolesterol (mg)00
Sodyum (mg)10.65
Potasyum (mg)232150.8
100 gr1 Adet (Orta)
Kalsiyum (mg)3522.75
Vitamin A (iu)14292.3
Vitamin C (mg)21.3
Demir0.370.24
100 gr1 Adet (Orta)
Karbonhidrat (g)19.1812.47
Protein (g)0.750.49
Yağ (g)0.30.2
Lif (g)2.91.88
Kolesterol (mg)00
Sodyum (mg)1 0.65
Potasyum (mg)232150.8
Kalsiyum (mg)3522.75
Vitamin A (iu)14292.3
Vitamin C (mg)21.3
Demir0.370.24
İncir kaç kalori? Bu sorunun cevabını arayanlar için İncir besin değerleri, sağlık üzerindeki etkileri ve tüketim ipuçlarını bir araya getirdik. İncir için kalori içeriğinden sağlık avantajlarına kadar her yönüyle derinlemesine bir bakış sunmaya çalışıyoruz. Hadi, İncir hakkında bilmeniz gerekenleri keşfedelim!

İncirin 100 gramında 74 kalori bulunmaktadır. 1 adet (65 gr) incir 48 kaloridir. İncirin 100 gramı 12.47 gram karbonhidrat, 0.49 gram protein, 0.2 gram yağ, 1.89 gram lif içermektedir.

 

Dutgiller familyasına dahil olan incir, içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde binlerce yıldır sofralarda ayrıcalıklı bir yer edinmiş, çok lezzetli bir meyve. Anayurdu Güneybatı Asya ve Doğu Akdeniz olan incir, ağaç veya ağaçcık niteliğine sahip bir bitki türü. Yer aldığı familyadaki 800 tür içinde ticari değere sahip, meyve veren tek bitki olan incir aynı zamanda zengin bir şifa deposu. Dünya genelinde en fazla incir üreten ülke olan Türkiye’nin özellikle Ege Bölgesi'ndeki Aydın yöresi, bu meyvenin tarımında büyük rol oynuyor.

İncirin faydaları nelerdir?

incir

Lif, magnezyum, manganez, sodyum, B6 vitamini, K vitamini, potasyum ve kalsiyum açısından oldukça zengin olan incir, sabit yağ, organik asitler ve şekerle birlikte A, B ve C vitaminlerini de barındırıyor. İki adet incirin sahip olduğu kalsiyum miktarı bir bardak süttekine eşdeğer.

İncirin içeriğindeki yüksek lif oranı, sindirim sistemini düzenliyor ve hazmı kolaylaştırıyor. Bağırsak hareketlerini hızlandırarak kabızlığı gideriyor ve kolon kanserini önlemeye yardımcı oluyor.

Hücreleri yenileyen ve bağışıklık sistemini destekleyen, ayrıca bol miktarda magnezyum ve kalsiyum içeren incir, anne sütüne en yakın besinlerden biri olarak biliniyor. Bu yüzden yeni doğum yapan annelerin sütünü artırmaları için incir yemesi tavsiye ediliyor.

İyi bir potasyum kaynağı olduğu için kalp hastalıkları ve inme riskini minimuma indirmede de rol oynuyor. Düzenli olarak potasyumlu besinler tüketen kişilerin kan basıncının, tüketmeyenlere göre daha düşük seviyelerde olduğunun araştırmalarca ispatlandığını da söylemeden geçmeyelim.

İçerdiği antioksidanlar sayesinde kansere karşı koruyucu etki gösteren incirin, içerdiği benzaldehit bileşiğiyle tümörleri küçülttüğü yönünde araştırmalar da bulunuyor. Her gün bir ya da iki adet incir tüketildiğinde, enerji miktarı artıyor ve kan şekeri dengeleniyor. Ayrıca içindeki provitamin, C vitamini, kükürt ve fosfor sayesinde vücudu enfeksiyonlara karşı koruyor.

incir tatlisi

Kuru incir demir, kalsiyum, potasyum ve protein açısından daha zengin olduğu için yaş incire göre besleyiciliğiyle öne çıkıyor. İncir çayı tansiyonu dengelerken, bronşit ve sara rahatsızlıklarında da destekleyici olarak kullanılıyor. Bunun için incir yapraklarını kurutup toz haline getirdikten sonra demleyip içebilirsiniz.

İncir ağacının dalları kırıldığı zaman ortaya çıkan incir sütü topuk çatlaklarına, siğillere ve nasırlara iyi geliyor. İncirin içinde yer alan karoten, lutein ve tanen düzenli tüketimde yaşlanma etkilerini geciktiriyor. Kemikleri güçlendirirken osteoporoz (kemik erimesi) riskini de azaltan incir, büyümeyi destekleyen fosfor minerali bakımından da zengin. Son olarak incir, yağ asitleri ve fenoller gibi biyoaktif bileşik kaynağı ve bu bileşikler cilt kanseri riskini azaltmaya yardımcı oluyor.

İncirin tarihçesi

Botanik ismi “Ficus carica” olan incir, bu ismini Ege bölgesindeki yerleşim yeri Caria'dan alıyor. Eski Yunan ve Mısır uygarlıklarında verimlilik sembolü olarak kabul edilen meyvenin Anadolu’daki tarihi neredeyse insanlık tarihi kadar eskilere dayanıyor. Herodot'un MÖ 484 yılında yazdığı yazılarda dahi belirtilmiş olan incir yaprakları, eski Yunanlılarda onur verici bir hediye olarak kabul ediliyor. O dönemde incir yaprağından örülmüş taçlar başlarda taşınıyor ve aşırı doğurganlığı simgeliyor. Ayrıca kuru incir Lidya uygarlığında yaşamın on temel nimetinden biri olarak sayılıyor.

İncir ağacı ve meyvesi, tüm büyük dinlerde sembol olarak kullanılıyor. Museviler Fısıh Bayramı kutlamalarında geleneksel yiyecek olarak inciri tercih ediyor. İncil’de cennet bahçelerinde yer alan ağaç olarak betimlenirken kutsal meyve olarak kabul gördüğü için Noel kutlamalarının da vazgeçilmez besini. Kuran'da Hz. Muhammed'in eğer seçme hakkı olsa cennete götüreceği ağacın incir ağacı olacağı belirtiliyor. Anadolu ve Ege’nin tüm medeniyetlerinde yer alan incir, kuşaklar boyunca bolluğun ve bereketin sembolü olarak biliniyor.

İncir ağacının ilk kalıntıları MÖ 5000 yıllarında neolitik kazı alanlarında keşfediliyor. Batı Asya'ya veya Mısır'a özgü olduğu düşünülen incir, Ortadoğu ve Avrupa’da çok erken dönemlerde yetiştiriliyor ve 1500'lerin ortalarında İngiltere ve Çin'e kadar ulaşıyor. Dünyanın bazı bölgelerinde egzotik bir meyve olarak görülen incir, olgunlaştığında tatlı ve sulu oluyor. Kırmızı, sarı, mor renkli veya yeşil çizgili, farklı lezzetlere sahip incirler bulunuyor. 

İncir nasıl yetiştirilir?

incir agaci

Pek çok farklı yükseklikte hayat bulabilen incir ağacı, deniz seviyesinden başlayarak 1.700 metre yüksekliğe kadar yetiştirilebiliyor. İncir ağacı dikimi için en uygun dönem ağacın yapraksız olduğu kış uykusu dönemi ile ilkbahar başlangıcı arasındaki ara dönem. İncir ağacı güzel meyve verebilmek için su, güneş ve iyi bir hava sirkülasyonuna ihtiyaç duyuyor. Bu nedenle ağaçların birbirine çok yakın ekilmemesi gerekiyor. Kış mevsiminde düzenli olarak budanması, vereceği meyvenin kalitesini de olumlu etkiliyor.

İncir hangi mevsimde yenir?

İncirin en olgun ve tatlı olduğu dönem ağustos ile eylül ayları arasındaki dönem. Güneşi içine çekmiş ve güzelce tatlanmış yaş incirleri afiyetle tüketmek için en güzel zaman yaz bitimi ve sonbaharın başlangıcı olan bu zamanlar olarak biliniyor. Kurutulmuş incir ise tüm sene boyunca hemen hemen her yerde bulunabiliyor.

İncir seçerken nelere dikkat edilmeli?

incir kalori

Kurusu ve yaşı ayrı ayrı lezzetli ve faydalı olan incirleri seçerken dikkat etmeniz gereken birkaç önemli unsur bulunuyor. Yaş incir seçerken olgunlaşmış fakat ezilmemiş olmasına dikkat etmelisiniz. Koyu renkli morumsu incirler daha sert kabuklu oldukları için seçerken hafifçe elleyip olgunluklarına bakabilirsiniz. Sarı ya da açık yeşil olan ve Aydın inciri olarak da bilinen incirleri seçerken ise tabanından hafiçe açılmış ve ballanmış olanları tercih edebilirsiniz.

Kuru incir seçerken ise küflenmemiş olmasına ve renginin çok beyaz olmamasına dikkat etmelisiniz. Çok açık renkli kuru incirler sıvı peroksite batırılmış ve bu şekilde rengi açılmış olabiliyor. Bu madde sağlık sorunlarına yol açabileceği için tercih edilmemesi daha doğru. Rengi hafifçe koyulaşmış ve doğru iklim şartlarında, güneşte kurutulmuş incirleri seçebilirsiniz.

İncir nasıl saklanır?

Yaş incir, dalından toplandıktan sonra en kısa sürede tüketilmeli. Narin bir meyve olan yaş incir uzun süre dışarıda saklanamıyor ve çabuk bozuluyor. Buzdolabında saklanması halinde ise en fazla 3 gün içerisinde yenmesi gerekiyor. Kuru incir ise serin ve kuru bir ortamda, çok fazla hava sirkülasyonunun olmadığı bir yerde uzun süre saklanabiliyor.

İncir nasıl pişirilir?

incirli kek

İncirle yapılan ve çok sevilen lezzetlerden en bilineni incir reçeli. Ham incirden, yaş incirden ve kuru incirden reçel yapabilirsiniz. Ayrıca tatlılarda, özellikle de cheesecake gibi pastalarda da incire yer verebilirsiniz.

Ham incir reçeli yapmak isterseniz öncelikle incirleri acı suları çıkana dek doğru bir şekilde bol suyla yıkamalı, incir sütünün yol açabileceği alerjik reaksiyonlara karşı önlem almak içinse yıkama işlemi boyunca eldiven kullanmalısınız.

İncirin zararları nelerdir?

Pek çok gıda gibi incir tüketirken de dikkat edilmesi gereken noktalar bulunuyor. Bağırsak iltihabı problemi olan kişilerin incir tüketmesi önerilmiyor. Mide rahatsızlığı veya hassasiyeti olan kişiler için de incir çok uygun bir meyve değil. Tatlı bir meyve olduğu için çok fazla miktarda tüketimi kan şekerinin yükselmesine yol açabiliyor. Ayrıca incir sütü alerjik reaksiyonlara yol açabiliyor. Bu sebeple incir sütüne temas edecekseniz bu konuda dikkatli olmalısınız.

İncir nelerle iyi gider?

İncir özellikle peynirlere çok yakışan bir meyve. En çok yakıştığı peynir çeşidi ise keçi peyniri. İnciri yaş veya kuru olarak servis etmek isterseniz yanında keçi peyniri ile sunmanız lezzetine lezzet katacaktır.

Sayfayı Paylaş

FacebookTwitterLinkedinWhatsappMessengerMail