FacebookTwitterLinkedinWhatsappMessengerMail
Zerdeçal Tozu Kaç Kalori?

Zerdeçal Tozu Kaç Kalori?

5 gr
Tatlı Kaşığı (5g lık)
16
kcal
Karbonhidrat3.36 gr%84
Protein0.48 gr%12
Yağ0.16 gr%4

Karb.

3.36 gr. (%84)

Protein

0.48 gr. (%12)

Yağ

0.16 gr. (%4)

Zerdeçal Tozu Besin Değerleri

100 gr1 Tatlı Kaşığı (5g lık)
Karbonhidrat (g)67.143.36
Protein (g)9.680.48
Yağ (g)3.250.16
Lif (g)22.71.13
Kolesterol (mg)00
Sodyum (mg)271.35
Potasyum (mg)2080104
100 gr1 Tatlı Kaşığı (5g lık)
Kalsiyum (mg)1688.4
Vitamin A (iu)00
Vitamin C (mg)0.70.03
Demir552.75
100 gr1 Tatlı Kaşığı (5g lık)
Karbonhidrat (g)67.143.36
Protein (g)9.680.48
Yağ (g)3.250.16
Lif (g)22.71.13
Kolesterol (mg)00
Sodyum (mg)27 1.35
Potasyum (mg)2080104
Kalsiyum (mg)1688.4
Vitamin A (iu)00
Vitamin C (mg)0.70.03
Demir552.75
Zerdeçal Tozu kaç kalori? Bu sorunun cevabını arayanlar için Zerdeçal Tozu besin değerleri, sağlık üzerindeki etkileri ve tüketim ipuçlarını bir araya getirdik. Zerdeçal Tozu için kalori içeriğinden sağlık avantajlarına kadar her yönüyle derinlemesine bir bakış sunmaya çalışıyoruz. Hadi, Zerdeçal Tozu hakkında bilmeniz gerekenleri keşfedelim!

Hint safranı veya altın baharat olarak da adlandırılan zerdeçal, Asya ve Orta Amerika da yetişen bitkiden elde ediliyor. Zencefilgiller sınıfına ait olan uzun yapılı ve çok yıllık zerdeçal bitkisi, büyük yaprakları ve sarı çiçekleri ile dikkat çekiyor. Bitkinin köklerinin işlenip öğütülmesi ile elde edilen zerdeçal tozu, Hint yemeklerinde sevilen ve yaygın olarak kullanılan köri baharatının hammaddesini oluşturuyor. Zerdeçalın ana bileşeni olan kurkumin, güçlü biyolojik özellikleri ile birçok hastalığın tedavisini destekleyici rol oynuyor.

Zerdeçalın faydaları

•     Zerdeçal, güçlü antienflamatuar ve antioksidan özelliklere sahip bir madde olan kurkumin içeriyor. Düzenli olarak zerdeçal tüketimi, iltihaplanmada önemli rol oynadığı bilinen birçok molekülü baskılayarak iltihap oluşumunu engelliyor.

•     Antioksidanlar açısından zengin olan zerdeçal, toksin maddelerin vücuttan atılmasını destekleyerek metabolizmanın hızlanmasına yardımcı oluyor. Bu etkisi sayesinde düzenli olarak zerdeçal tüketerek formunuzun korunmasına katkı sağlayabilirsiniz.

•     Zerdeçal yüksek oranda antioksidan bileşenler içeriyor. Serbest radikallerin vücut hücrelerine hasar vermesini engelleyen antioksidanlar, aynı zamanda vücudun kendi antioksidan bileşenlerini sentezlemesine yardımcı oluyor.

zerdecalin faydalari

•     Zerdeçalın ana bileşeni kurkumin, yeni nöronların büyümesini artıran ve beyninizdeki çeşitli dejeneratif süreçlerle savaşan bir beyin hormonunun seviyesini yükseltiyor. Beyin fonksiyonlarının etkili çalışmasında, beyin hastalıklarının ve yaşa bağlı hafıza kaybının ortaya çıkışını engellediği düşünülüyor.

•     Düzenli olarak zerdeçal tüketimi kalp ve damar hastalıklarına yakalanma ve kalp krizi riskini azaltıyor.

•     Zerdeçalın güçlü antioksidan özelliği, bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun enfeksiyonlara karşı savunmasını destekliyor.

•     Kanser hücresi oluşumunu, oluşan hücrelerin çoğalmasını ve diğer organlara yayılmasını engelliyor.

•     Yapılan çalışmalarda düzenli olarak zerdeçal kullanımının eklem iltihabı ile karakterize bir hastalık olan artritin tedavisinde etkili olduğunu gösteriyor.

Zerdeçal nasıl yetiştirilir?

Zerdeçalı evinizde sadece birkaç malzeme kullanarak yetiştirebilirsiniz. Büyük bir bitki olan zerdeçalı yetiştirmek için en az 35x35 büyüklüğünde ve su gideri olan bir saksı kullanmalısınız. Birden fazla tomurcuğu olan nispeten büyük ve sert yapılı zerdeçalı aktarlardan ya da büyük marketlerden satın alabilirsiniz.

Satın aldığınız kökü önce küçük parçalara ayırın. Saksınıza besin yönünden zengin organik toprak ekleyin. Bu aşamada toprağın hafif nemli olması oldukça önemli. Kestiğiniz zerdeçal parçalarını toprağın 5 santimetre altına yerleştirin ve üzerini yine toprakla kapatarak sulayın. Bitkinin kendi doğal ortamına benzer bir ortam yaratmalısınız. Zerdeçal ılık ve nemli hava koşullarında yetişiyor ve aynı zamanda suyu çok seviyor. Toprağını nemli tutmak için iki günde bir sulayabilirsiniz. Ancak çok fazla sulayarak su içinde bırakmamaya da dikkat etmelisiniz. Ayrıca toprağa gübre atmayı da unutmayın. Ektiğiniz zerdeçal kökünün yenilebilir boyuta gelmesi yaklaşın 8-10 ay sürüyor. Gövde oluşma sürecinde bitki sapları ve yapraklarını da tüketebilirsiniz. Zerdeçal kökleri yenilebilir boyuta geldiğinde tek seferde hepsini birden hasat etmeniz öneriliyor.

Zerdeçal çayı nasıl yapılır?

zerdecal cayi

Zerdeçal faydaları nedeniyle tüketilmesi önerilen bitkisel çaylar arasında başı çekiyor. Zerdeçalı tüketmenin en iyi yollarından biri de zerdeçal çayı. Zerdeçal, kök ya da baharat halinde satışa sunulabiliyor. Zerdeçal çayı yapmak için toz şeklindeki formunu kullanabilirsiniz. Kök şeklinde yapmak isterseniz toz yerine zerdeçal kökünü rendelemeniz gerekiyor. 2 çay kaşığı toz zerdeçal, 1 çay kaşığı zencefil, isteğe bağlı olarak bal ve limon, 2 su bardağı içme suyu ile zerdeçal çayı hazırlayabilirsiniz. Bunun için demliğin içine suyu koyarak kaynatın ve daha sonra içine zerdeçal ve zencefili ekleyerek 10 dakika demleyin. Demledikten sonra süzgeç yardımıyla bir bardağa süzün ve dilerseniz bal ile limon ekleyerek sıcak bir şekilde için. Zerdeçal çayının etkisini tam görebilmek için yemeklerden önce ya da sabahları günde bir fincan içebilirsiniz.

Zerdeçal hangi mevsimde tüketilir?

Kendine has altın sarısı rengiyle dikkat çeken zerdeçalı her mevsim tüketebilirsiniz. Antioksidan etkisi sayesinde vücuttan toksinler ile birlikte ödemin de atılmasına yardımcı olan zerdeçal, diğer bitki çayları ile de uyum sağlıyor. Kendine özgü acımsı bir tadı ve baskın bir aroması olan bitki, özellikle kış mevsiminde bağışıklık sistemini güçlendirmesi nedeniyle tercih ediliyor. Zerdeçalı yazları vücuttaki fazla ödemi atmak, bahar aylarında ise vücut zindeliğini artırmak için tüketebilirsiniz.

Zerdeçal satın alırken nelere dikkat edilmeli?

Zerdeçalı taze kök şeklinde ya da toz formunda satın alabilirsiniz. Her iki formunu da güvendiğiniz aktarlardan ya da marketlerden satın almalısınız. Başlangıç olarak küçük miktarlarda alıp deneyebilirsiniz. Kök zerdeçalın kendine özgü bir kokusu ve sert bir yapısı vardır. Yumuşak ve kokusu geçmiş köklerden uzak durmalısınız. Ayrıca parçalanmamış şekilde, bütün olarak satın almaya dikkat etmelisiniz. Toz zerdeçalı satın alırken ambalajı açılmış ya da açık olarak satılan formlarından kaçınmalısınız. Hava almayacak şekilde kapatılmış, ısı ve ışık geçirmeyen kaplarda muhafaza edilen ürünlere yönelmelisiniz.

Zerdeçal nasıl saklanır?

zerdecal

Zerdeçal taze ya da toz formuna göre farklı şekillerde muhafaza ediliyor. Taze zerdeçalı saklamadan önce yıkamanız gerekiyor. Satın aldığınız kök zerdeçalı akan su altında üstündeki kirli tabaka temizleninceye kadar iyice yıkayın. Daha sonra kurulayarak kağıt poşet içerisinde muhafaza edebilirsiniz. Zerdeçalın dondurucuda saklanması pek tavsiye edilen bir yöntem değil. Uzun süreli saklamak istiyorsanız zerdeçalın kabuğunu soyup bir miktar balın içine yerleştirebilirsiniz. Bu yöntem sayesinde zerdeçalı bir yıl kadar taze bir şekilde saklayabilirsiniz. Toz zerdeçalı son kullanma tarihine kadar cam bir kavanozda, ısı ve ışık almayan rutubetsiz bir ortamda muhafaza edebilirsiniz. Özellikle güneşe maruz kalmaması gereken toz zerdeçal için koyu renkle boyanmış bir cam kavanoz tercih edebilirsiniz.

Zerdeçalın kullanım alanları

Zerdeçal kozmetik alanında ve mutfakta kullanılabiliyor. Kozmetik alanında sabun, güneş kremi, şampuan, cilt maskesi ve cilt kremi gibi birçok ürün zerdeçal içeriyor. Hindistan cevizi yağı ve karbonat ile zerdeçalı karıştırıp dişlerinizi beyazlatabilirsiniz. Yoğurt ve aloe vera jeli içerisine ekleyerek güneş yanıklarınızın tedavisini destekleyebilirsiniz. Cildinizin daha parlak ve canlı görünmesini istiyorsanız yüzünüze zerdeçal maskesi uygulayabilirsiniz. Aloe vera, yoğurt, bal ve gliserin ile zerdeçalı karıştırıp düzenli aralıklarla cildinize uyguladığınızda daha parlak ve sivilcesiz bir cilde kavuşabilirsiniz. Zerdeçal, Hintliler tarafından genellikle baharat olarak kullanılıyor. Zerdeçalı siz de çorbalarda, et yemeklerinde, soslarda ve bisküvi, kek, poğaça ve çörek gibi hamur işlerinde kullanabilirsiniz. Zerdeçalın muhteşem sarı rengini pilavda görmek ve sıra dışı bir öğün hazırlamak isterseniz zerdeçallı pilav aradığınız farklı lezzet olabilir.

Zerdeçalın zararları

zerdecalin zararlari

Zerdeçal makul miktarlarda tüketildiğinde sindirim sistemi sağlığı için etkili bir rol oynuyor. Ancak gastrit, ülser gibi mide problemleri olanların zerdeçal tüketimine dikkat etmesi gerekiyor. Sindirim enzimlerinin daha aktif çalışmasına yardımcı olan zerdeçal, mide problemi olanlarda da mide asitliğini artırarak ciddi problemlere yol açabiliyor. Kan akışını hızlandırıcı etkisi olduğu düşünülen zerdeçalın, kan seyreltici kumadin benzeri ilaçları kullananlar için sakıncalı olduğu düşünülüyor. Bu yüzden kan seyreltici bir ilaç kullanıyorsanız zerdeçaldan uzak durmalısınız. Hamile ya da emziren kadınların da zerdeçal tüketmeden önce mutlaka doktoruna danışması gerekiyor.

Zerdeçalın tarihçesi

Tropik ve subtropik iklimlerde yetiştirilebilen bir bitki olan zerdeçalın geçmişi neredeyse 4.000 yıl öncesine dayanıyor. Hindistan zerdeçalın dünyada en fazla üretildiği ülke olup toplam üretimin %80’inden fazlasını karşılıyor. Çin, Myanmar, Nijerya ve Bangladeş de diğer zerdeçal üretici ülkeler arasında yer alıyor. Güney Hindistan ve Endonezya kökenli bir sebze olan zerdeçalın ilk kez Hindistan'da boya olarak kullanıldığı söyleniyor. Daha sonra mutfak baharatı olarak kullanılan zerdeçal, Hindistan’da bazı dini törenler için de önemliydi. 700’lü yıllarda Çin’e, oradan da Batı Afrika ve Jamaika’ya ulaştığı düşünülen bitki, Güney Asya'da uzun tıbbi kullanım geçmişi ile dikkat çekiyor.

Sayfayı Paylaş

FacebookTwitterLinkedinWhatsappMessengerMail