Kahvenin faydaları ve zararları
İşte modern zaman bağımlılığımız: Kahve! Her zaman, her şartta, ne olursa olsun o kahve içilecek :)
Kahve içmeden uyanamayanlar, elinde karton kahve bardağıyla yürüyüş yapmaya bayılanlar toplanın! Mademki her birimiz kahve aşığı olup çıktık, yararlarını ve zararlarını da öğrenmenin vakti geldi demektir!
Önce iyi taraflarından başlayalım:
–Hepimizin iyi bildiği üzere, kahve kendini enerjik hissetmeni sağlar. Bu yüzdendir ki nice öğrenci final sınavlarına çalışırken bu ulvi içecek sayesinde sabahlayarak birer zombiye dönüşmeden sınavlarına girebilmiştir :)
–Kahve metabolizmanı hızlandırır ve az da olsa yağ yakımını destekler.
–Mutluluk hormonlarından biri olan dopaminin salgılanmasını uyararak kendini daha iyi hissetmeni sağlar. Yani denilebilir ki seni depresif moddan uzak tutar. Tabii her şeyi de kahveden beklememek gerek :)
–İyi bir antioksidandır.
–Egzersiz performansının artırılmasında etkilidir. Yapılan araştırmalar egzersiz öncesi kahve içmenin performansı %12,3 artırdığını göstermektedir.
–Kahvenin içindeki kafein maddesi adrenalin ve nöradrenalin hormonlarının salınımını uyarır. Bu da zihnin açılmasında, daha iyi düşünmede ve konsantre olmada etkilidir. Yani işyerine gelir gelmez kahve içmeye devam! :)
–Tip-2 diyabet riskini azalttığı araştırmalarla desteklenmiştir.
–Nörolojik hastalıklardan olan Alzheimer ve Parkinson’un oluşum riskini içeriğindeki kafein sayesinde azalttığı düşünülmektedir.
–Karaciğer sağlığını olumlu yönde etkiler ve karaciğer kanserine yakalanma riskini azaltır.
Ancak, her güzel şeyin olumsuz tarafları da var elbette.
Bakalım kahvenin zararlı denilebilecek yönleri nelermiş:
–İçeriğindeki kafein, güçlü uyarıcı maddelerden biridir. Uyarıcı maddeler vücutta bağımlılık yapar. Çok sık kahve içiyorsan sen de kafein bağımlısı olabilirsin. Bu da, kahve içmediğinde kendini daha kötü ve mutsuz hissetmene yol açar.
–Tansiyonun yükselmesine neden olabilir. Yüksek tansiyona sahip olan bireylerde bir fincan kahve bile tansiyonu yükseltebilir.
–Kahve iyi bir diüretiktir. Bu yüzden de vücutta su kaybına neden olur. Fazla kahve içenlerin o oranda fazla su içmeye önem vermeleri gerekir.
–İçerisindeki kafein demir mineralinin emilimini olumsuz yönde etkiler.
–Uyku, panik hali ve kaygı bozukluğuna neden olabilir.
–Fazla içildiğinde kahve D vitamini ile etkileşime girebilir. Bu durum kemiklerdeki mineral yoğunluğunu olumsuz etkiler.