Kakao nedir?
Çok geniş bir yelpazesi olan, kimi zaman bol kalorili tatlılarda, kimi zaman içeceklerde, kimi zamansa diyet tariflerinde gördüğümüz ama en önemlisi de çikolatanın ham maddesi olan kakao hakkında bütün bilinmeyenleri sizler için derledik. Keyifli okumalar
Genel adı Thebroma olan ve Yunancada ‘tanrıların yemeği’ anlamına gelen Theos (tanrı) ve Broma (yiyecek) sözcüklerinden oluşan kakao, tropikal kakao meyvesinin bir ürünüdür. Kakao özel adı, yerli Mezoamerikan dillerinde bitkinin yerli adından türetilmiştir.
Tzeltal ve Klasik Maya’da ‘Kakaw’, Savula Popoluca’da ‘Kagaw’ ve Nahuatl’da ‘Cacahuatl’ olarak biliniyordu. Sağlık ve beslenme dünyasında çok fazla yer edinmiş bir madde olan kakaonun keşfi bizim tahmin ettiğimizden de eskiye dayanır, zengin bir dünya tarihine sahiptir. Kakao, binlerce yıldır Mezoamerikalılar için bir mutfak hazinesi olarak bilinir, bugün rağbet gören bir sağlık gıdası olarak küresel anlamda popülerliği devam etmektedir. Özellikle ham kakaonun antioksidanlar, vitaminler, mineraller ve diyet lifi bakımından zengin, doğanın en besleyici karmaşık gıdalarından biri olarak kabul edildiği bilinmektedir. Kakao ağacı, Orta ve Güney Amerika'daki tropikal bölgelere özgüdür ve meyvesi, 4.000 yıl önce Mayalar gibi Kolomb öncesi kültürler tarafından tüketilmiştir. Bugün, kakao'nun %70'i Batı Afrika'da yetiştirilmektedir. Kakao bitkilerinin yenilebilir iki kısmı vardır: tohumlar ve meyve. Daha önce çikolata yediyseniz, kakao tohumu yemişsiniz demektir.
Kakao Ne İşe Yarar?
Kakao, iyi miktarda demir, kalsiyum ve magnezyuma ek olarak yaban mersininden daha fazla antioksidan içeren gerçek bir süper besindir. Kardiyovasküler sağlık üzerinde yararlı etkileri olabilecek dikkate değer bir flavonoid kaynağıdır ve ruh halini ve enerjiyi artırdığı düşünülen kafeine benzer acı bir alkaloid olan teobromin içerir. Hem sağlığa yararları hem de gıda sanayisindeki yeri ile kullanımı yaygındır.
Kakaonun Kullanım Alanları Nelerdir?
Kakaonun çok çeşitli kullanım alanları bulunmaktadır. Kakao çekirdeği hasat edildikten ve hafifçe işlendikten sonra, çiğ kakao aşağıdakilerden birine dönüştürülerek kullanılabilir:
Kakao uçları: Kakao uçları acı ve cevizli bir çikolata tadına sahiptir ve yiyeceklere güzel bir gevreklik katar. Çıtır çıtır kakao smoothie'lere, kahvaltı kaselerine, granolalara, tahıllara, yoğurtlara, salatalara, soslara, pudinglere, unlu mamullere (kekler) ve tatlılara,dondurmalara eklenebilir.
Kakao tozu: Ham kakao tozu smoothie'lere, kahveye, pudinglere, yoğurtlara, granola çubuklarına, unlu mamullere eklenebilir. Lezzetli ve sağlıklı bir sıcak çikolata yapmak için de kullanılabilir.
Kakao yağı: Rendelenmiş, doğranmış ve eritilmiş olan kakao yağı, yağ gerektiren ve çikolata aromasının istendiği herhangi bir tarife eklenebilir. Smoothie'lere, tatlılara, kahvelere eklenebilir. Ayrıca çikolata yapmak için de tariflerde kullanılabilir. Kakao yağı ayrıca ciltte ve dudaklarda nemlendirici / saç kremi olarak da kullanılabilir. Serbest radikallerle savaşan cilde hidrasyon ve antioksidanlar sağlar. Bu, çatlak izlerini azaltmaya veya önlemeye yardımcı olur. Ayrıca dermatit, egzama, döküntü ve yanıkları hafifletmeye yardımcı olur.
Kakao ezmesi: Kakao ezmesi doğal olarak yaklaşık % 55 kakao yağıdır, şekersizdir ve düşük sıcaklıklarda eritilmesi kolaydır. Fırıncı çikolatasına benzer ve herhangi bir çikolata tarifinde kullanılabilir.
Kakao Nasıl Kullanılır?
Kakaonun birçok kullanım çeşidi vardır. Renk verici, tatlandırıcı olarak kullanılabilir. Tatlılara çikolatalı bir lezzzet katar, un görevi görerek kıvam artırıcı görevi görür. Ayrıca su ve sütle karıştırarak içecek olarak da tüketilebilir. Aşağıya sizler için kakaonun kullanıldığı birkaç seçenek ekledik:
●Smoothilere kakao tozu olarak eklenebilir. Hem renk hem tat verir.
●Yoğurdun üzerine koyulup tüketilerek kakao faydalarından yararlanabilirsiniz.
●Kurabiye, pasta gibi hamur işlerinin içerisine eklenebilir.
●Yulaf kasesine ilave edilebilir.
●Enerji barı hazırlanırken eklenebilir.
●Sıcak çikolata, kahve gibi içeceklerin içerisine karıştırılabilir.
Kakao Tüketimi Ne Kadar Olmalıdır?
Günlük 50 g kadar kakao tüketilebilir fakat 100 gramı geçmemesi önerilir. Ayrıca günlük 5-20 g kadar kakao ilavesi günlük beslenmenizi destekleyecektir.
Kakao Nasıl Elde Edilir?
Aşağıda kakaonun elde edilme aşamalarını sizler için listeledik.
●Olgun kakao kabukları (sarı ila turuncu renkli) bir pala ile elle toplanır ve daha sonra ağaçlara yakın bir işleme yerine götürülür.
●İşleme alanında, her meyve açılır ve kağıt hamuru ve tohumlar (fasulye) çıkarılır. (Ortalama olarak, her bakla 20-60 tohum içerir.)
●Tohumlar daha sonra açılır, fermente edilir ve kurutulur. Fermantasyon, tohumları çevreleyen müsilaj benzeri bir maddenin çıkarılmasına yardımcı olur ve kakao tohumlarının aromasını ve tadını ortaya çıkarmaya yardımcı olur.
●Fermente edildikten ve kurutulduktan sonra, tohumlar hafifçe ısıtılır / kavrulur ve kabukları çıkarılır.
●Kakao daha sonra kakao uçları yapmak için ezilir veya kakao tozu yapmak için bir değirmenden geçirilir.
Kakao Nasıl Saklanır?
Genelde kakao tozu halinde saklanan kakao, kuru ve serin bir yerde muhafaza edilmelidir. Ayrıca bozulmaması için ısı, nem ve oksijen gibi etkenlerden olabildiğince uzak tutulması gerekir.
Kakao Kaç Kaloridir?
Kakao tozunun 100 gramında 228 kalori bulunmaktadır. 1 çay kaşığı (2 gr) kakao tozu 5 kaloridir. 1 paket ( 25 gr) kakao tozu 2.5 yemek kaşığına denk gelir ve 57 kaloridir. Kakao tozunun 100 gramı 57.9 gram karbonhidrat, 19.6 gram protein, 13.7 gram yağ, 1.75 gram lif içermektedir.
Kakaonun Faydaları Nelerdir?
Kakaonun birçok faydası bulunmaktadır. Aşağıya kakaonun faydalarını listeledik.
● Antioksidan özellik gösterir.
● Ruh halini düzenler.
● Zihin bulanıklığını iyileştirir.
●İştahı düzenler.
●İyi bir magnezyum kaynağıdır.
Antioksidan Özellik Gösterir.
İçerisinde bulunan polifenol ve flavonoidler sayesinde antioksidan özellik gösterir. Flavonoidler kardiyovasküler sisteminizi en iyi koşullarda korumak da dahil olmak üzere vücuda genel bir koruma sağlar. Ayrıca kanserler, kalp hastalıkları ve astım gibi durumların önlenmesine de katkıda bulunabilirler.
Ruh Halini Düzenler.
İçeriğindeki teobromin denilen madde sayesinde zihni uyandırır, ruh halini düzenler, duyuları uyarır. Tıpkı iyi bir fincan kahvedeki kafein gibi. Ancak teobromin bundan çok daha fazlasını yapar. Kafein gibi gerginlik ve huzursuzluğa yol açmak yerine, teobromin vücudun kaslarını gevşetir ve hatta geceleri daha iyi uykuya katkıda bulunabilir.
Zihin Bulanıklığını İyileştirir.
Kakaoda bulunan flavonoidler, nitrik asit üretimi için kritik öneme sahiptir. Nitrik asit, vücudun kan damarlarını gevşetmesini ve beyne oksijen tedarikini iyileştirmesini sağlayan önemli bir bileşiktir. Özellikle öğle ile akşam saatleri arasında yaşanan zihin bulanıklıklarıyla mücadelede faydalıdır.
İştahı Düzenler.
Kakaoda bulunan faydalı bileşenler iştahı azaltır ve açlık sancılarının öğün arası atıştırmaya yol açmasını önler.
İyi Bir Magnezyum Kaynağıdır.
Kakao içeriğinde bulunan magnezyum, kaslarınızı ve eklemlerinizi optimum fonksiyonda tutmak için önemli bir besin bileşiğidir. Bu temel makro besin maddesinin etkili bir kaynağı olarak kas yorgunluğu, kramplar, artan kolesterol ve hatta aritmiyi engeller, vücuttaki kalsiyumun emilimine faydalı olur. Bu, sağlıklı kemikler ve dişler demektir, osteoporoz oluşumunu azaltır ve böbrek taşı oluşumunu önler. Herhangi bir durum için kalsiyum takviyesi alıyorsanız, ürünün düzenli bir yardımı ile bu önemli besin maddesinin faydalarını en üst düzeye çıkarabilirsiniz.
Kakaonun Zararları Nelerdir?
Kakaonun yararlarının zararlarından daha fazla fakat kakaoyu zararlı yapan şey genelde tüketim miktarı ve tüketim zamanı olabilir. Aşağıya sizler için kakaonun zararlarını listeledik:
● Bağımlılık yapabilir.
● Uykunuzu olumsuz etkileyebilir.
● Halüsinojenik davranabilir.
● Kalp çarpıntısına neden olabilir.
Kakao Bağımlılık Yapabilir.
Bazı sağlık uzmanları, kakaonun dünyadaki en bağımlılık yapan maddelerden biri olabileceğini öne sürmektedir.
Uykunuzu Olumsuz Etkileyebilir.
Ham kakao, uykuyu olumsuz yönde etkileyebilecek ve / veya böbrekleri ve / veya adrenal bezleri çalkalayabilecek bir uyarıcı görevi görür. Uykuya müdahale etmekten kaçınmak için, öğleden sonra 2-3'ten sonra kakao tüketmekten kaçının.
Halüsinojenik Davranabilir.
MEGA DOZLARDA çiğ kakao bir halüsinojen gibi davranabilir. Gerçeklik ve anda kalma duygusunu zayıflatır.
Kalp Çarpıntısına Neden Olabilir.
Çiğ kakaonun aşırı tüketimi, vücudun merkezi sinir sistemini olumsuz yönde etkileyebilecek ve depresyon, uykusuzluk, kabuslar, titremeler, huzursuzluk, anksiyete, kalp çarpıntısı, kronik yorgunluk, iştahsızlık, mide bulantısı, ruh hali değişimleri ve paranoya gibi çeşitli sağlık koşullarına yol açabilecek vücutta yüksek seviyelerde teobromine yol açabilir.
Kakao Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
Kakao çekirdeklerinin aslında çikolatanın ham maddesi olduğunu biliyor muydunuz? Yani çikolata ağaçta yetişiyor desek yanlış olmaz. Çiğ çikolata, Orta ve Güney Amerika'ya özgü kakao ağaçlarında yetişen çekirdeklerden gelir. Aynı zamanda ticari olarak da yetiştirilir ve dünyadaki kakaoların yaklaşık% 70'i Afrika'da yetiştirilir. Ayrıca içlerinde oldukça fazla kafein içerirler. 100 gram kakao tozu 230 mg kadar kafein içerir. Doğal kakao tozu genellikle kırmızımsı bir renk tonu ile kumlu kahverengidir ve parlak ve meyveli tadı vardır. Alkalize işleme, rengi kadifemsi kahverengi veya siyaha yakın koyulaştırır ve kakaonun daha büzücü notalarını yumuşatır, böylece daha derin ve hoş bir tat bırakır.
Kakao Kilo Aldırır mı?
Hayır, kakao kilo aldırmaz. Kakaonun içerisinde bulunan herhangi bir maddenin tek başına kilo aldırması gibi bir durum söz konusu değildir, bununla beraber kakaonun içerisinde bulunan faydalı bileşenlerin iştahı azaltarak kilo vermede etkili olduğu bilinmektedir. Fakat içerisinde kakao bulunan çikolata, unlu mamuller, tatlı gibi gruplar porsiyon kontrolü sağlanmadıkça kilo alımına neden olabilir. Kilo aldıran besinler nelerdir? konulu yazımızı okumayı unutmayın.