Kan grubuna göre beslenme
Lektin adı verilen ve her kan grubunda farklı reaksiyon gösteren bir protein türü üzerinden öne sürülen teoriye göre insanlar kan grubuna göre beslenme ile daha sağlıklı olabilirler. Kan grubunuz için özel tasarlanmış diyetle yiyecekleri daha iyi sindirebilir, daha sağlıklı olabilir, belirli lektinlerin olumsuz etkilerinden kaçınabilirsiniz.
Kan grubu diyeti, Peter D’Adamo tarafından geliştirildi. 1996 yılında “ 4 Grupta Beslenme ” adında bir kitap yayınlayan, doğal tıp doktoru olan D’Adamo, insanların kan gruplarına göre farklı besin gruplarını farklı tepkiler vereceği üzerinden yola çıktı.
Kan Grubu Diyeti , aradan geçen 25 yıla rağmen hale etkisini sürdürüyor. Kitabı 7 milyondan fazla satan ve 65 dile çevrilerek çok büyük kitlelere ulaşan D’Adamo, kan gruplarının sağlığımızı direkt etkilediğini iddia ediyordu. Lektin adı verilen ve her kan gurubunda farklı reaksiyon gösteren bir protein türü üzerinden öne sürülen teoriye göre insanlar kan gruplarına uygun beslenerek daha sağlıklı olabilirler.
Kan Grubu Diyeti nedir?
D’Adamo’nun teorisine göre, bir kişinin kan grubuyla uyumlu olmayan lektinler (bir protein türü), aglütinasyon adı verilen kan hücresi topaklanmasına, beraberinde kalp veya böbrek hastalığı veya kanser gibi sağlık sorunlarına neden olabilir.
D’Adamo bu kitapta, bireyler için en uygun diyetin kişinin kan grubuna bağlı olduğunu iddia ediyor. Her kan grubu, atalarının genetik özelliklerini temsil ediyor, ve buna nasıl besleneceğin de dahil.
D'Adamo, bir kişinin kan grubunun, benzer şekilde, sindirim sisteminde de farklılıklar oluşturabileceğini ve çeşitli yiyecekleri sindirme yeteneklerini etkileyebileceğini öne sürüyor.
Sözgelimi, 0 kan grubuna sahip olanların yüksek mide asidi seviyeleri nedeniyle eti iyi sindirdiklerini söylüyor.
Mesela A kan grbubuna sahip biri için ideal beslenme şekli organik ve taze besinlerden oluşmalı, çünkü D’Adamo A kan grubuna sahip insanların hassas bir bağışıklık sistemine sahip olduğunu söylüyor.
Kan grubuna göre diyet nasıl yapılır?
D’Adamo diyor ki, kan grubunuz için özel tasarlanmış bir diyet ile yiyecekleri daha iyi sindirebilirsiniz . Belirli lektinlerin olumsuz etkilerinden kaçınabilir, kilo verebilir ve daha sağlıklı olabilirsiniz.
A, B, AB ve 0 grubu kanlara sahip olanların farklı besin gruplarını tüketmesini savunan diyette risklere göre yiyecekler belirleniyor. A grubu meyve, sebze, tahıllar, fasulye, baklagiller ile diyeti yaparken 0 grubunda et, sebzeler, yumurta var, gluten ile süt grubu ise sakıncalı.
Kan Grubu Diyeti işe yarıyor mu?
Kan grubu testi bilimsel olarak kanıtlanamadı. Testi sürdürerek kısa süreli sonuca ulaşılabildiğine dair bilgi de bulunmuyor. Beslenme Uzmanları da bu diyetlerle kilo verildiğine dair bir örnek veremiyorlar. Ancak zararları olup olmadığı daha büyük bir soru işareti.
Kan grubu diyeti zararlı mı?
Diyetin içeriğinde sadece besin grupları veriliyor, bazı vitaminler ve minerallerin nasıl takviye edileceğine dair bilgi bulunmuyor. Bu eksiklik de Kan Grubu Diyeti hakkında soru işaretleri yaratıyor. Uzmanların bir başka şüpheci yaklaşma nedeni ise yüksek tansiyon ve kolestrol riski taşıyan insanlarda tetikleyici olabilme ihtimali. Özellikle 0 gurubu diyetinin oldukça riskli olduğu görüşleri bulunuyor.
Kan Grubu Diyetini kimler yapabilir?
Doktorlara göre Kan Grubu Diyeti’nin çıkış noktası, bağışıklık sistemini güçlendirmesi. Kilo verme endişesi duyanlar için çok doğru olmadığı söyleniyor.
Uzmanlar, diyete başlamayı düşünenlerin öncesine mutlaka bir beslenme uzmanına danışmalarını, gerekli testlerle risk hastalıklarının belirlenmesini ve diyete doktorlarıyla beraber karar vermelerini öneriyorlar.
Kan Grubu Diyetinin faydaları nelerdir?
Kan grubuna göre beslenmenin faydaları arasında enerjiyi yükseltmesi, bağışıklık sistemini güçlendirmesi sayılabilir. Öte yandan faydaların hiçbiri bilimsel araştırmalarla desteklenmemiştir. Ayrıca bazı gruplarda bazı vitaminlerin eksik olması da bir başka soru işareti.
Kan Gruplarına Göre Diyetler
A Grubu: Kalp hastalığına, kansere ve diyabete yatkındır. Mideleri az asit üretir. Bu nedenle hayvansal gıdaları hazmedemezler. Hayvansal ağırlıklı beslendikleri zaman sindirim sistemi hastalıklarına çabuk yakalanırlar. Sindirilmeyen gıdalar vücutta toksik madde ve atık oluştururlar. Et gibi süt ve süt ürünlerini sindirmekte de zorluk çekerler. Bundan dolayı B12 vitamin eksikliği A kan gruplarında sıkça görülür. Mide asidinin düşüklüğü besinlerden alınan enerjinin harcanamamasından dolayı kilo alımına neden olur. Organik ve vejeteryan beslenme yaparlar. Ayrıca yoga ve tai chi gibi sakinleştirici egzersizler yapmalılar. Diyetlerinde meyve, sebze, tahıllar, fasulye, baklagiller, fındık ve tohumlar yer alır. Et ve süt tüketmezler. Enerji kaynağı karbonhidrattır. Genetiği değişmemiş karabuğdaydan, ekşi maya ve kaya tuzu ile elde edilmiş ekmek tüketmeliler.
B Grubu: Kronik yorgunluk, lupus ve multipl skleroz gibi otoimmün bozukluklara karşı duyarlı olurlar. Güçlü bir bağışıklık sistemine ve toleransı yüksek sindirim sistemine sahiptirler. Diğer kan türlerinden daha geniş bir yelpazede beslenebilirler. Çok yönlü bir diyet tercih etmeli, fiziksel ve denge egzersizlerine önem vermeliler. Diyetlerinde hemen her şey bulunur; meyveler, sebzeler, tahıllar, fasulye, baklagiller, et, kümes hayvanları, balık, yumurta ve süt ürünleri. Fındık ve tohumlardan uzak durmalılar.
AB Grubu: Diğer kan gruplarından daha karmaşık bir biyolojiye sahiptirler. Eti az tüketmeli, hem fiziksel hem mental egzersizler yapmalıdırlar. Alerji oranları düşüktür ancak kalp hastalığı, kanser ve anemi yaygındır. Diyetleri esas olarak vegan olmakla birlikte, A veya B tipleri için önerilen besinleri de kapsar. Yasak yiyecek yoktur.
0 Grubu: Astım, saman nezlesi ve diğer alerjileri ve kireçlenme riski taşırlar. Yoğun fiziksel egzersiz yapmalı ve hayvan proteinlerinden oluşan bir diyetle beslenmeliler. Süt ürünleri ve tahıllar sorunlara neden olabilir. D’Adamo'ya göre, gluten, mercimek, barbunya fasulyesi, mısır ve lahana 0 grubundakiler için kilo almaya yol açabilir. Diyetlerinde etle birlikte sebzeler, yumurta, fındık grupları ve tohumlar yer alır. Süt ve tahıllardan uzak dururlar.
Kan gruplarına göre besin listesi
A tip grubunun besin listesi
Beslenme tipi:
Vejeteryan
Besinler:
Fasulye, meyve, tahıl, fasulye, bakliyat, deniz ürünleri, tofu, sebze.
Uzak durun:
Süt, böbrek, mısır, barbunya, et, buğday.
Kilo verdiren besinler:
Ananas, deniz ürünleri, soya, sebzeler, zeytinyağı
B tip grubunun besin listesi
Beslenme tipi:
Dengeli diyet
Besinler:
Fasulye, süt ürünleri, meyve, tahıllar, bakliyat, et (tavuk yok), sebze, deniz ürünleri
Uzak durun:
Karabuğday, mısır, tavuk, mercimek, domates, fıstık, tohum, susam, buğday
Kilo verdiren besinler:
Yumurta, yeşillik, meyan, ciğer, meyan çayı.
AB tip kan grubunun besin listesi
Beslenme tipi:
Karışık diyet
Besinler:
Fasulye, süt ürünleri, meyve, kuzu eti, tahıl, bakliyat, deniz ürünleri, tofu, yeşil sebzeler.
Uzak durun:
Karabuğday, brüksel lahanası, tavuk, karnabahar, mısır, barbunya, marul, hardal yeşillik, kafein, alkol
Kilo verdiren besinler:
Brokoli, yeşil sebzeler, lahana, karaciğer, kırmızı et, deniz ürünleri, ıspanak.
0 tip kan grubu besin listesi
Beslenme tipi:
Yüksek proteinli
Besinler:
Balık, meyve, et, sebze.
Uzak durun:
Brüksel lahanası, süt ürünleri, lahana, mısır, fasulye, marul, buğday, baklagiller
Kilo verdiren besinler:
Brokoli, lahana, zeytinyağı, karaciğer, kırmızı et, deniz ürünleri, ıspanak.