Karatay Diyeti Nedir?
Bugüne kadar birçok diyet modeli konuşuldu, tartışıldı. Dönem dönem bazı diyetler moda oldu, binlerce kişiyi peşinden sürükledi. İşte bu diyetlerden biri, belki de bugüne kadar en çok tartışılanı…
Gerektirdikleri ve yasaklarıyla işte Karatay diyeti!
—Bu diyet modelinin yasakladığı belirli besin grupları bulunuyor. Bunlardan en önemlisi karbonhidratlar. Karatay diyetine göre vücudumuzda yağ olarak depolanan şey aslında yağ değil, karbonhidrat grubudur. Bu yüzden ekmek ve diğer hamur işleri kesinlikle yasaktır.
—Bir diğer yasaklı besin ise şekerdir. Bu diyet modeline göre, kan şekerinin aniden yükselip insülin hormonunun devreye girmesine sebep olduğu için şekerin fazlası diğer organlarda depolanır, en başta da karaciğere gitmesine ve karaciğeri yağlandırmasına sebep olur. Böylece kişinin göbek çevresi kalınlaşır.
—Vitamin açısından zengin olduğu bilinen meyveler de Karatay diyetinde yasak listesinde yer alıyor. Buna göre, meyvede meyve şekeri olan fruktoz bulunur ve bu fruktozun fazlası insülin direncine neden olur.
—Karatay diyeti bilinen diğer diyetlerden farklı olarak, kuruyemişlerin çekinmeden tüketilmesini önerir. Bu görüşe göre ceviz, fındık, fıstık, badem gibi kuruyemişler istenildiği miktarda yenebilir. Hatta Karatay ekmeğe alternatif olarak da kuruyemişleri işaret ediyor.
—Karatay diyetinde yine bilinenin aksine tüketilmesi gereken en önemli kaynaklardan biri yağdır. Doğal köy zeytinyağı ve tereyağı önerilir. Karatay diyeti yağdan değil şekerden korkulması gerektiğinin altını çizer.
—Bir diğer tüketilmesi önerilen önemli besin grubu da kırmızı ettir. Karatay diyetine göre kalp krizine sebep olan faktör kolesterolü artıran yağ grubu değil, şeker grubudur.
—Balık da bol miktarda tüketilmesi gereken besinler arasındadır.
—Gün içinde vücudun ihtiyacı olan 2 litre su kesinlikle içilmelidir.
—Hareketsiz bir yaşam süren kişilerin dışarı çıkıp günde bir saat yürüyüş yapmaları önerilir.