Karbonhidrat içermeyen diyetlerden neden uzak durmalısınız?
Karbonhidratı kes zayıflarsın diyenlere kulak asmayın! Kaliteli karbonhidrat kaynakları genel sağlığınıza olduğu kadar diyetinize faydalıdır.
Düşük karbonhidrat içeriğine sahip diyetler genellikle hızlı kilo vermenin popüler bir yolu olarak gösteriliyor. Fakat bu diyetlerde bile karbonhidratı beslenme düzeninden tamamen çıkarmak önerilmiyor. Peki neden karbonhidrat içermeyen diyetlerden uzak durmalısınız? İşte bunun için geçerli 7 neden:
1-Lif kaynakları arasında başı çekiyorlar
Kompleks karbonhidrat adı verilen ve vücut tarafından yavaş bir şekilde emilen karbonhidratlar en iyi lif kaynakları arasında yer alıyor. Liflerse kendinizi daha uzun süre tok hissetmenizi sağlıyor, sindirimi düzenliyor, kolesterolü azaltıyor ve kan şekerinizin dengelenmesine yardımcı oluyor. Minnesota Üniversitesi’ne göre de düşük vücut ağırlığı yüksek lifli bir diyetle doğrudan ilişkili. Yani kilo vermeyi hedef edinen bir diyet yapıyorsanız kesinlikle kompleks karbonhidratlara beslenme düzeninizde yer vermelisiniz. " Karbonhidratları daha sağlıklı hale getirmenin 6 yolu " başlıklı yazımız da sizin için oldukça faydalı olacaktır.
2-En önemli enerji kaynakları
Karbonhidratlar vücudun temel enerji kaynakları. Bu kadar önemli olmalarının en büyük nedeniyse beyin ve sinir hücrelerinin çalışabilmesi için gerekli olan glikozu sağlamaları. Bu sebeplerden ötürü günlük enerji ihtiyacınızın yaklaşık %50’sini karbonhidratlardan karşılamalısınız.
3-B vitaminleri açısından zenginler
Tam tahıllı ekmek ve makarna gibi karbonhidratlar B vitaminleri açısından oldukça zengin besinler. Bu vitaminler karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasını da düzenleyici etkiye sahip. Aynı zamanda kırmızı kan hücelerinin oluşumunda da önemli rol oynuyorlar.
Temel olarak hayvansal ürünlerde (yumurta, et ve süt ürünleri), tam tahıllı karbonhidratlarda, meyve ve sebzelerde bulunan B vitaminleri enerji metabolizmasında görev alıyor. Eğer vegan besleniyorsanız dikkat etmeniz gereken vitaminse B12. B12 vitamini neredeyse hiçbir bitki kaynaklı gıdada bulunmadığından takviye almayı düşünürseniz bir doktora danışmalısınız.
4-Güç verirler
Spor meraklılarının beslenmelerinde karbonhidratlara önemli bir yer vermeleri boşuna değil. Karbonhidratlar egzersiz sırasında gerekli olan enerjiyi sağladıkları gibi, egzersizden sonra da kaslarınızın güçlenmesini, yıpranan kasların onarılmasını ve kaslarınızdaki boşalan glikojen depolarının yeniden dolmasını sağlıyor.
5-Sizi mutlu ederler
Düşük karbonhidratlı bir diyet yaptıysanız ya da karbonhidrat kaynaklarını beslenmenizden tamamen çıkardıysanız birkaç gün içinde eskisine göre çok daha huysuz ve mutsuz olduğunuzu kesinlikle fark etmişsinizdir. Diyete doğru mikarda dahil edilen karbonhidratın ruh halinizi iyileştirme ve sizi mutlu etme gibi bir özellliği var. Çünkü karbonhidratlar vücuttaki serotonin üretimini uyarıyor. Yapılan çalışmalar da düşük karbonhidratlı diyetlerin depresyonla bağlantılı olduğunu ortaya koyuyor.
6-Zengin besin içeriğine sahipler
Karbonhidrat içermeyen bir diyet yaptığınızda birçok meyve ve sebzeden mahrum kalırsınız. Bu kesinlikle büyük bir hata! Meyve ve sebzeler zengin besin içeriğine sahip ve oldukça faydalılar. Bu yüzden, vücudunuzun sağlıklı kalması için önemli olan lif, mineral ve vitaminleri almanızı sağlayan bu besinlere mutlaka beslenmenizde yer vermelisiniz.
7-Öğünlerinizi dengelerler
Her fırsatta söylediğimiz gibi sağlıklı ve dengeli bir yaşamın yolu dengeli beslenmeden geçiyor. Bu sebeple tek yönlü beslenme biçimleri yerine karbonhidrat, yağ ve proteinlerden oluşan bir beslenme biçimine yönelmelisiniz. Bu da kuru baklagil, meyve, sebze, et, süt vb tüm besin gruplarına beslenmenizde yer vermeniz gerektiği anlamına geliyor.
Sonuç olarak karbonhidratlardan korkmanıza kesinlikle gerek olmadığını unutmayın ve sağlıklı karbonhidratları beslenmenize dahil edin.
Karbonhidratlar hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için “ Karbonhidratlar: Temel enerji kaynağımız hakkında bilmeniz gereken her şey ” başlıklı içeriğimize göz atmayı unutmayın.