Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 25.09.2023 7 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Keto-Diyet’in 7 yan etkisi

Düşük karbonhidratlı, yüksek yağlı beslenme hızlı kilo vermeyi vaat ediyor ancak keto-diyet aynı zamanda yan etkileri ve komplikasyonlarla birlikte geliyor.

Keto-Diyet’in 7 yan etkisi

"Keto diyeti" veya sadece " keto " olarak da adlandırılan ketojenik diyet, kilo verdiren birçok yeme modelinden biridir. Diyet, vücudun bir ketoz durumuna ulaşmasına yardımcı olmak için karbonhidratları günde 50 gram veya daha azına düşürmeyi içerir. Bu durumda vücut enerji için şeker yerine yağ yakmak zorundadır. 

Keto diyeti kilo vermenize yardımcı olsa da, keto yan etkileri ve ishal, mineral eksiklikleri veya atletik performansın azalması gibi komplikasyonlar vardır. İşte bilmeniz gerekenler;

Keto Diyetin Olası Yan Etkileri

Yeme düzenlerindeki şiddetli ve büyük değişiklikler, kilo değişikliklerinin ötesinde yan etkilere yol açabilir. Keto diyetini uygulamak isteyen kişiler için, ketojenik diyeti yanlış veya çok uzun süre yapmak, böbrek taşı veya besin eksikliği gibi yan etki riskini artırabilir olduğunu söylemekte fayda var!

Dehidrasyon

Bu diyet türü bireylerin yağ kaybından önce su kaybına neden olabilir.  Sonuç olarak, ketojenik diyetlerin olası erken yan etkilerinden biri dehidrasyondur. 

Dehidrasyon, vücudunuz çok fazla sıvı kaybettiğinde meydana gelir. Susuz kaldığınızda, aldığınızdan daha fazla sıvı kaybedersiniz. Bazı susuzluk belirtileri şunları içerebilir: 

  • Koyu renkli idrar gibi idrarda değişiklikler

  • Baş dönmesi

  • Kuru ağız

  • Artan susuzluk

  • Yorgunluk

Gastrointestinal Sorunlar

Bir keto diyetinin yaygın yan etkileri, kabızlık, ishal, mide bulantısı veya kusma gibi gastrointestinal (GI) problemlerdir. Bu sorunlardan ishal daha sık meydana gelir - potansiyel olarak vücudun, diyetin bir parçası olan gıdaların yüksek yağ içeriğini emmede zorluk çekmesi nedeniyle karşımıza çıkar.

Böbrek taşı

Keto diyeti, böbreklerinizde mineral formlu maddeler olan böbrek taşlarına yol açabilir. 

Bir araştırma, keto diyeti takiben böbrek hastalığı olan kişilerde, hayvansal gıdalara ve yüksek yağlı gıdalara odaklanma nedeniyle böbrek taşlarının oluşma olasılığının daha yüksek olabileceğini buldu. Araştırma aynı zamanda ketoasidozun, azalmış sitrat ve pH seviyeleri ve idrarda artan kalsiyum seviyeleri nedeniyle böbrek taşı oluşumundan da sorumlu olabileceğini gösterdi. 

Ketoasidoz Nedir?

Ketoasidoz, yağ yakma yan ürünleri olarak üretilen asitler olan çok fazla keton kanda biriktiğinde ortaya çıkar. Ketonlar kanı asidik hale getirir ve idrarınıza bulaşabilir. 

Ketoz, tip 1 diyabetli bireylerde glikoz kullanmak için insülin eksikliği nedeniyle ketoasidozu tetikleyebilir. Durum tedavi edilmezse ölümcül olabilir, bu nedenle ketoasidoz belirtileri varsa eğer derhal tıbbi yardım almalısınız.

Azalmış Atletik Performans

Sporcular, ketojenik diyetin kilo kaybı ve sporlarında performansın artması için yararlı olduğunu düşünebilirler. Bununla birlikte, araştırmacılar, katılımcıların dört gün ketojenik diyetten sonra yüksek yoğunluklu bisiklet ve koşu görevlerinde, yüksek karbonhidratlı bir diyetle dört gün geçirenlere göre daha kötü performans gösterdiğini buldu.

"Keto Gribi"

Bazı insanlar için keto diyetine devam etmek keto gribine yol açabilir. Keto gribi aşağıdaki belirtilerden oluşur: 

  • Kabızlık

  • Baş dönmesi

  • Egzersiz toleransı zorlukları

  • Tükenmişlik

  • Baş ağrısı

  • Uykusuzluk hastalığı

  • Mide bulantısı ya da kusma

Bol su içerek ve elektrolit alımını artırarak keto gribinin etkilerini en aza indirebilirsiniz. Diğer yararlı eylemler arasında karbonhidrat alımınızı yavaşça azaltmak ve diyete girişinizi kolaylaştırmak yer alır.

Vitamin ve Mineral Eksiklikleri

Keto diyetinde karbonhidrat alımını düşük tutmak için birçok meyve ve sebze sınırlandırılabilir veya ortadan kaldırılabilir. Bunu yapmak, aşağıdakiler gibi önemli vitamin ve minerallerin daha az alınmasına yol açabilir: 

  • Kalsiyum

  • Lif

  • Demir

  • Magnezyum

  • Potasyum

  • Çeşitli vitaminler

Spesifik olarak, keto diyeti uygulayan bir kişi folat ve tiaminin yanı sıra A, B6, B12, C, E ve K vitaminlerini de alamayabilir. Bu ve diğer vitaminler vücut fonksiyonları ve kemikler, diş etleri ile ilgili gelişim için gereklidir. (ayrıca metabolizma , kırmızı kan hücreleri ve daha fazlası.)

Geri Kilo Alma

Keto diyetinin yemek yemeyi kısıtlama seviyesi nedeniyle, insanlar ilk yeme düzenlerine döndüklerinde kaybettikleri kiloları geri alabilirler. Bu kısmen uzun vadeli takip etmenin ve sürdürmenin zor olmasından kaynaklanmaktadır. 

Diyette kalma süresi için öneriler iki ila üç haftadan 12 aya kadar değişir. Keto diyeti ilgilendiğiniz bir şeyse, rehberlik için bir diyetisyenle kesinlikle konuşmalısınız.

Olası Olumlu Yan Etkiler

Keto diyetinin pek çok daha az istenen yan etkisi olsa da fiziksel ve zihinsel sağlığınız için yararlı yan etkileri de görebilirsiniz.

Fiziksel Etkiler

Keto diyetinin kilo vermenin ötesinde bazı olumlu yan etkileri vardır. Keto diyetleri epilepsi tedavisinde 100 yılı aşkın süredir kullanılmaktadır ve ilaca dirençli epilepsili bireylerde nöbet sıklığını azaltmada ve kilo vermede etkilidir.

Ketojenik diyetin süresi konusunda net bir kılavuz bulunmamaktadır. Süre, kişinin hedeflerine, sağlık durumuna ve diyetin uygulanma amacına bağlı olarak değişebilir. Ketojenik diyet genellikle birkaç hafta ile birkaç ay arasında uygulanır. Örneğin, epilepsi hastalarında ketojenik diyet genellikle 2-3 yıl sürebilir. Bu süre boyunca diyetin etkinliği ve nöbet kontrolü düzenli olarak değerlendirilir. Ancak, bazı durumlarda diyet ömür boyu uygulanabilir.

Ketojenik diyetin diğer sağlık durumları üzerindeki etkileri ve süresi hakkında daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir. Her durumda, ketojenik diyetin uzun süreli uygulanması öncesinde bir sağlık uzmanıyla görüşmek önemlidir. Ayrıca iyi kolesterolde veya yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) kolesterolde bir artış görebilirler. 

Ketojenik diyetin kanser tedavisinde de kullanıldığı bilinmektedir. Kanser, hücrelerin anormal bir şekilde çoğalması sonucu oluşan bir hastalıktır. Ketojenik diyetin kanser tedavisinde kullanılan tıbbi beslenme tedavileri arasında yer aldığı ve birçok çalışmanın bulunduğu belirtilmiştir. Ketojenik diyetin kanser tedavisindeki süresi de farklılık gösterebilir. Bazı çalışmalarda, ketojenik diyetin kanser tedavisinde kısa süreli olarak kullanıldığı ve diğer tedavi yöntemleriyle birlikte uygulandığı belirtilmektedir. Ancak, bu konuda daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.

Polikistik over sendromu (PCOS) olan kadınlarda da ketojenik diyetin etkileri incelenmiştir. Ketojenik diyetin PCOS üzerinde olumlu etkileri olduğu ve insülin direnci, diyabet, kardiyovasküler hastalıklar gibi birçok sağlık sorununa neden olan PCOS'nin tedavisinde kullanılabileceği belirtilmiştir.

Ketojenik diyetin immünite üzerinde de etkileri olduğu gösterilmiştir. Beslenme paternlerinin immünite üzerine etkisi, doğal ve adaptif immün sistem, mukoza ve mikrobiyom düzeyinde olabilir. Yetersiz ve dengesiz beslenme sonucu vücuda enfeksiyon girişi kolaylaşır ve immün mekanizmalar sekteye uğrar.

Zihinsel Etkiler

Araştırmalar, keto diyetinin bazı zihinsel sağlık ve bilişsel durumlar veya semptomlar için yararlı olduğunu göstermiştir. Bir araştırma, diyetin aşağıdakilerle ilgili semptom iyileştirmeleri ile ilişkili olduğunu buldu:

  • Endişe

  • İşitsel ve görsel halüsinasyonlar

  • Bilişsellik

  • İletişim yetenekleri

  • Enerji seviyeleri

  • Genel durum

Alzheimer hastalığı riski taşıyan yetişkinlerde yapılan bir çalışmada, ketojenik diyetin bilişsel gerilemeyi önlemede faydalı olabileceği bildirilmiştir. Ayrıca, ketojenik diyetin Alzheimer'a bağlı bilişsel bozulmanın yaygınlığı üzerinde olumlu etkileri olduğu belirtilmiştir. Bununla birlikte, uzun süreli kullanımının olası risklerinin olduğu ve yalnızca belirli durumlarda ve sınırlı bir süre için kullanılması gerektiği vurgulanmıştır. 

İnceleme olumlu sonuçlar gösterse de araştırmacılar keto diyetinin zihinsel sağlık koşullarına faydaları hakkında daha fazla bilgi edinmek için daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç olduğunu söyledi. 

Keto Diyetinden Kimler Kaçınmalı?

Aşağıdaki koşullara sahip bireyler keto diyetinden kaçınmalıdır: 

  • Yeme bozuklukları veya bozuklukların öyküsü

  • Yağ metabolizması bozuklukları (örneğin, yağ depolama bozuklukları)

  • Safrakesesi rahatsızlığı

  • Karaciğer yetmezliği veya diğer karaciğer rahatsızlıkları

  • Pankreatit

  • Hipotiroidizm gibi tiroid sorunları

Ayrıca, size diyabet teşhisi konduysa ve insülin veya hipoglisemik ilaçlar reçete edildiyse, bu diyete başlamadan önce bir sağlık uzmanıyla konuşun. Önceden uygun ilaç ayarlamaları yapılmadan ciddi hipoglisemi yaşayabilirsiniz. 

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan