Kilo değil ödem
Beslenme programına düzenli şekilde uyan, her gün fiziksel aktivitesini yapan ve bunlara rağmen kilo veremeyen bireylerde sıkça karşılaştığımız durumlardan birisi ödemdir. Kadınlarda genelde daha çok görülmektedir. Peki tartıdaki sonucun doğru çıkmasını önleyen ödem nedir?
Aşırı Tuzlu Beslenme
Vücuttaki sıvı tutumunu arttırır, kan basıncını yükseltir.
Yeterli Miktarda Su Içmemek
Su tüketimi vücuttaki ödemin azaltılması açısından çok önemlidir. Yetersiz su içildiğinde vücut su düzeyini sabit tutmak için daha fazla su depolar. Ayrıca; su tüketimini arttırmak genel sağlık, yağ yakma ve beyin fonksiyonlarını düzenlemek açısından da çok önemlidir.
Alkol Tüketimi
Vücutta su tutma kapasitesini arttırır. Alkol vücuttan atılırken suyu tutar ve ertesi gün su içme isteğiniz bu sebeple doğar. Alkolün detoksifikiye edilmesi yani vücuttan atılması yeterli su tüketimi yok ise zorlaşır ve tansiyon değişimlerine sebep olur. Alkol alındığında ilk olarak tansiyon düşmesi 6-8 saat sonra ise tansiyon yükselmesi görülür yani alkol vücutta sıvı birikmesine neden olur.
Regl Dönemi
Kadınlar genellikle regl öncesi ve reglyken şişkinlik hissetmektedirler. Bunun nedeni progesteron hormonunun etkisiyle vücutta su tutumunun artmasıdır. Bu durum adet dönemi başlamadan 1 hafta öncesinde başlayıp bu dönem sonuna kadar sürebilmektedir. Bu yüzden kadınların regl dönemlerinde kiloları sabit kalabilir veya diyet uygulandığı halde artış gözlenebilir.
Hareketsiz Yaşam Tarzı / Sporsuz Hayat
Kan dolaşımını yavaşlatmaktadır. Bu da dokular arası sıvı birikimini artırır ve ödem oluşur. Örnek verecek olursak uzun süre yapılan yolculuklarda hareketsiz kalan vücut bölümlerinde şişmeler ve ödem oluşur.
İlaçlar
Kortizon ilaçları vücutta su ve tuz tutumuna neden olmaktadır. Kortizon böbreklerden tuzun geri emilimini arttırır. Kortizol aynı zamanda böbreklerden potasyumun atımını hızlandırır. Bu yüzden kortizon tedavilerinde tuzsuz ancak potasyum içeriği yüksek besinler tüketilmelidir. Kortizonun bir diğer etkisi de karbonhidrat metabolizmasını bozmasıdır. Kortizon kan şekerinin yükselmesine neden olur çünkü glikozun hücre içine girmesini engeller. Karaciğerde glikojen depolarının artmasına ve kişilerde iştah, karbonhidratlı besinlerin alımının artışına sebep olur. Bu tarz beslenme de vücudun su tutma kapasitesini arttırmaktadır.
Uykusuzluk ve Stres
Yetersiz ve kalitesiz uyku ile birlikte stres vücutta kortizol salımını arttırır ve beden su tutmaya meyilli hale gelir. Aşırı stresli ve gergin kişilerde kalitesiz bir uyku sonrası uyandıklarında hissettikleri ödem ve şişkinliğin sebebi de budur.
Gıda İntoleransı ,
Vücudunuzun sindiremediği bir gıda ödeme sebebiyet verebilir.
Ödem Yapan Besinler Nelerdir?
Vücutta oluşan ödemin azaltılabilmesi ya da önüne geçilebilmesi açısından tüketilen besinlere dikkat edilmesi oldukça önemlidir. Bazı besinler insan vücudunda ödem oluşmasını sağlayabilmekte ve sağlığını riske atabilmektedir.
Ödem yapan besinler hakkında birkaç örnek göstermek gerekirse:
- Marketten hazır olarak satın alınan soslar,
- Paketli gıdalar,
- Karbonhidrat içeriği yüksek olan besinler,
- Tuz oranı yüksek olan turşu,
- Gereğinden fazla kafein tüketimi,
- Salamura cinsinden zeytin ve diğer besinler
- Az yağlı ya da yağsız yoğurt,
- Brüksel lahanası, brokoli ve karnabahar gibi içeriğinde rafinoz isimleri karbonhidrat içeren sebzeler,
- Dış kabuğunda sindirilemez lif maddesi bulunan fasulye,
- Fruktan isimli karbonhidrat içeren soğan,
- Yine fruktan kaynağı olan karpuz,
- Yapay tatlandırıcılar,
- Buğday ve çavdar gibi fruktan içeren tahıllar ödem yapan besinler arasında yer almaktadır.