Kilo kaybının anahtarı: Kalori takibi
Kalori ve besin takibi yapanların hedef kilolarına ulaşma konusunda diğerlerine nazaran çok daha başarılı olduğunu biliyor muydunuz?
Formda kalmanın ve kilo vermenin yollarını hepimiz biliyoruz: sağlıklı besinler tercih etmek ve daha fazla hareket etmek. Teoride her şey çok basit olsa da ne yazık ki pratikte pek de öyle olmuyor! Çünkü bilmek ve uygulamak çok farklı şeyler. Sağlıklı bir diyet listesi uygulayarak zayıflayacağını bilen pek çok kişi hızlı kilo verme hevesiyle ideal kilosuna ulaşmak için şok diyetlere başvuruyor ve belki de sonuçlarının ne kadar ciddi olabileceğini bilmeden sağlığına zarar veriyor.
Halbuki yapmanız gereken sağlıklı beslenme alışkanlığını hayatınıza adapte etmek için bazı küçük ama önemli adımları atmak. İlk adım elbette kilo vermeye karar vermek. İkinci adım ise kalori açığı oluşturmak için önce günlük beslenme alışkanlığınızı gözlemlemek, yani kendinizle ilgili farkındalığınızı artırmak.
İlk adım: Karar vermek ve arkasında durmak
Her konuda olduğu gibi diyet konusunda da yapmanız gereken ilk şey karar vermek ve bu kararı uygulamak için motivasyonunuzu toplamak. Unutmayın, siz kararlı olduktan sonra hiçbir şey sizi durduramaz. Eğer kilonuzdan memnun değilseniz, sağlık sorunları yaşıyor ya da yaşamaktan endişe duyuyorsanız kendi sağlığınız ve mutluluğunuz için zayıflama kararını alın ve sonuçlarını izleyin. Sevdiğiniz yemekleri sağlıklı ve lezzetli tariflerle hazırlamak sizi motive edecektir. Örneğin çok sevdiğiniz spagettiyi makarnadan değil de kabaktan yapmayı denediğinizde ortaya çıkan sonuç sizi şaşırtabilir! “ Diyette motivasyonunu yitirenleri kendine getirecek 10 süper yol ” başlıklı içeriğimiz de motivasyon konusunda size yardımcı olacaktır.
İkinci adım: Kalori ve besin takibi ile yapılan doğru ve yanlışları görmek
Kaiser Permanente’in yaptığı bir araştırma şu etkileyici sonucu verdi: Beslenme günlüğü tutarak besin ve günlük kalori takibi yapmak kişinin kilo kaybını ikiye katlayabilir! Hedefe ulaşma konusunda bu kadar etkili olan bir yöntem denenmeye değer, öyle değil mi?
Bu yöntem aslında oldukça basit. Yapmanız gereken şey bir gün içinde yediğiniz ve içtiğiniz her şeyi (evet, içtikleriniz de dahil!) bir kenara not etmek. İnanın gün sonunda notlarınıza dönüp baktığınızda çok şaşıracaksınız. Bu basit yöntem sayesinde belki de “Su içsem yarıyor” diyenler aslında su dışında yarayacak pek çok şeyin beslenme düzenlerinde yer aldığını, yeterli beslendiğini sananlar ise çok ama çok az kalori aldıklarını fark edecek. Her ne olursa olsun birkaç hafta boyunca tuttuğunuz besin günlüğü sayesinde hatalarınızı, alışkanlıklarınızı keşfedeceksiniz ve diyet sırasında bu farkındalığın size çok büyük yararı olacak. Örneğin besin günlüğünüzden hamur işlerine çok düşkün olduğunuz ortaya çıktıysa bunun önüne geçmek için sağlıklı karbonhidrat çeşitlerine yönelmeniz gerektiğini fark edeceksiniz.
Bu yöntem sayesinde bugüne dek süregelen alışkanlıklarınızın tamamen dışında yepyeni bir diyete başlamak zorunda kalmayacaksınız. Çünkü bu tip diyetleri uzun bir müddet sürdürmek gerçekten imkansıza yakın. Gerçekçi ve sağlıklı olan size özel, sizin alışkanlıklarınızı, beğenilerinizi temel alan bir diyet programını sürdürmeniz.
Besin günlüğü için ideal kalori takibi programı: Kalori Takipçisi
Besin günlüğünüzü elbette bir not defterine de tutabilirsiniz. Fakat uygulamamızdaki Kalori Takipçisi bölümünü kullanarak besin girişi yaptığınızda girdiğiniz yiyecek ve içeceklerin kalorisini tek tek hesaplamaya çalışmanıza gerek kalmayacak. Çünkü Kalori Takipçisi tüm bunları sizin için yapıyor. Uygulamamızı ücretsiz bir şekilde indirip üye olduktan sonra yapmanız gereken tek şey hedef kilonuzu belirlemek. Böylece kişisel bilgilerinize ve hedef kilonuza göre hesaplanacak olan almanız gereken günlük kalori miktarınızla aldığınız miktarı karşılaştırabilecek, eksiğinizi ya da fazlanızı görebileceksiniz. Üstelik bu sayede kalori hesaplamasının yanı sıra gün içinde ne kadar protein, karbonhidrat ve yağ almanız gerektiğini de öğrenebilirsiniz.
Konuya ilişkin " Zayıflamak için mükemmel bir ilk adım: Besin günlüğü tutmak " başlıklı içeriğimize de göz atmanızı tavsiye ederiz.