Kilo vereyim derken alma sebebi: Öğün atlamak
"Öğlen çok yedim, akşam artık bir şey yemem" demeyin! Öğün atlamanın bilmediğiniz etkileri var...
Kilo vermenin ve sağlıklı beslenmenin yolu sadece kalori deposu ve zararlı besinleri kendimizden uzak tutmaktan geçmiyor. Eklenmiş şeker içeren tatlıları ya da basit karbonhidrat kaynaklarını tüketmemeniz kadar dengeli beslenmeniz de önemli.
Birçok kişi kilo aldığını fark ettiğinde fazla kilolarından hızlıca kurtulmak için çareyi çok az yemek yemekte ve öğün atlamakta arıyor. Fakat aslında zayıflama hedefi uğruna uygulanan bu taktikler hiç doğru değil. Çünkü öğün atlayarak düşük miktarda kalori almanın kilo verme hedefinizi sabote etme gibi bir etkisi bulunuyor.
Kilo vermek isteyen tanıdıklarınızın diyetlerini özellikle geç saatlerde bozduklarını ve gece atıştırmalarının önüne geçmekte çok zorlandıklarını duyarsınız. İşte bu duruma sebep olan şey gün içinde öğün atlanması ve dolayısıyla yetersiz kalori alınması.
Aç gezmenize rağmen kilo verememekten, sürekli geç saatlerde zararlı besinlerle diyetinizi baltalamaktan ya da kan şekeriniz düştüğü için ani açlık krizlerine girmekten şikayetçiyseniz iki noktaya dikkat etmeniz gerekiyor: yeterli miktarda kalori almak ve öğünlerinizi düzgün bir şekilde planlamak.
Yeterli miktarda kalori almak
Yoğunluktan öğle yemeği yiyememek, yeterince acıkmamak ya da üşengeçlik… Öğün atlamanın onlarca sebebini sayabiliriz. Haklı gerekçeler olarak gördüğünüz tüm bu bahaneler ilerleyen saatlerde kendinizi kötü hissetmenizin dışında da birçok probleme yol açıyor aslında.
Yetersiz ve dengesiz kalori alımı kan şekerinizde dengesizliklere ve çoğu kez ani yükselişlere neden olur. Bu ise ani açlık ataklarına kapılıp birdenbire çok fazla yemenize ve vücudunuzdaki yağ kütlesinin artmasına yol açar. Ayrıca gün içerisinde öğün atlayarak kendinizi aç bırakmanız ghrelin denilen açlık hormonunuzun artmasına sebep olur. İşte bu durum kendinizi tutamayıp uzak durmanız gereken sağlıksız besinlere yönelmenize zemin hazırlar. Bu yüzden sağlıklı besinlerden oluşan dengeli öğünler yapmaya özen göstermelisiniz.
Günlük kalori takibine ilişkin bilgi sahibi olmak için “ Kilo kaybının anahtarı: Kalori takibi ” başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.
Öğün planlamak
Alınan kalori miktarıyla doğrudan ilişkili bir diğer konu da öğünleri doğru planlamak. İyi planlanmış öğünler kan şekerinizin dengede kalmasını sağlar. Bu noktada dikkat etmeniz gereken birkaç önemli mesele bulunuyor. Öncelikle uyandıktan sonra metabolizmanızı harekete geçirmek amacıyla yarım saat kırk dakika içinde bir şeyler yemelisiniz. Eğer buna fırsatınız olmuyorsa bu zaman dilimi içerisinde birkaç ceviz ve kuru meyve yemeniz bile inanın hiçbir şey yememenizden katbekat iyi. Diğer önemli bir nokta da yaptığınız kahvaltıda proteine yer vermeniz. Gün içinde yeterli miktarda protein almanız tok hissetmenizi ve fazla kalori almamanızı sağlar.
Öğle ve akşam yemeklerini kesinlikle atlamamalısınız. Kalori kısıtlaması yapacağınız zaman bilin ki bunun için en uygun öğün akşam öğünü. Gün içinde aşırıya kaçtıysanız, kaçamak yaptıysanız daha küçük porsiyonlu ve daha az kalorili bir akşam yemeğiyle günü sonlandırabilirsiniz. Böylece dengeleme yapmayı başarır ve yediklerinizi daha kolay hazmedebilirsiniz.
Konuyla ilgili “ Diyette akşam yemeği yememek gerçekten kilo verdiriyor mu? ” başlıklı içeriğimize de göz gezdirmeyi unutmayın.