Light ürünler gerçekten kilo vermeye yardımcı mı?
Diyet sürecinde sıklıkla tercih edilen light ürünler şişirilmiş birer balon olabilir mi?
Sağlıklı beslenmenin giderek daha fazla önem kazanması düşük kalorili besinlere olan ilgiyi ciddi ölçüde artırdı. Daha çok tercih edilmeye başlanan ve günbegün market raflarında gördüğümüz çeşitleri artan light ürünler de bunlardan. Artık neredeyse tüm gıdaların light versiyonlarına ulaşmak mümkün: light süt, light yoğurt, light ton balığı , light dondurma vb.
Light ve düşük kalori içeren ürünlere yönelinmesinin temel sebebi genellikle sağlıklı olduğuna inanılan bu gıdaların sayesinde daha kolay bir şekilde kilo verme isteği oluyor. Peki ya sağlıkla ve kilo vermekle ilişkilendirdiğimiz “düşük kalorili’’, “az yağlı’’, “şekersiz” gibi ibarelere inanmakla ne kadar doğru yapıyoruz? Bu ürünler gerçekten vaat ettiklerini gerçekleştirebiliyor mu?
Light ürünlerde bulunan ibarelerden ne anlamalıyız?
"Light" kelimesi genellikle hepimize “daha az”ı çağrıştırıyor. Daha az yağ, daha az kalori, daha az şeker… Light ürünlerin standart ürünlerden en az %30 daha az kalori içermesi gerekiyor. Ancak marketlerde gördüğümüz pek çok üründe “light” yerine başka terimler görebiliyoruz. Öyleyse bu terimlerin anlamlarını bilmek de çok önemli.
Öncelikle, yağ ile ilgili etiket bilgilerine açıklık getirelim. Bir ürünün ambalajında yağsız olduğu yazıyorsa bu, porsiyonunda 0.5 gramdan daha fazla yağ bulunmadığı anlamına geliyor demektir. “%100 yağsız” ve ‘’yağsız’’ kriterleri her 100 gramında 0.5 gramdan daha az yağ içeren ve ilave yağ içermeyen ürünler için kullanılıyor. “Az yağlı” olduğu söylenen ürünlerde ise porsiyon başına 3 gram veya daha az yağ bulunuyor. “Düşük doymuş yağ” ibaresini bir ürünün paketinde gördüğünüzde o üründe porsiyon başına 1 gram veya daha az doymuş yağ olduğu sonucunu çıkarabilirsiniz.
Kalorilerle ilgili durum ise şu şekilde: Kalorisiz olduğu söylenen ürünlerin bir porsiyonu 5 kaloriden azken, “düşük kalorili” olan ürünlerin kalorisi ise 40 veya daha az oluyor.
Kolesterol içermediği iddia edilen ürünlerin porsiyonunda 2 miligramdan daha az kolesterol bulunması gerekirken, 2 gram ya da daha da az doymuş yağ içermeliler. Düşük kolesterollü olanlarda ise porsiyon başına 20 miligrama kadar kolesterol, 2 gram veya daha az doymuş yağ bulunabilir.
Etiket okumak light ürünler için de çok önemli
Her zaman önemle belirttiğimiz gibi, ne satın alırsanız alın etiket okumayı ihmal etmeyin. Light ürünleri satın alırken de şunu bilmelisiniz: Bu ürünler standart olan çeşitlerine göre daha az kalori içermeli. Ancak light ürünlerle standart ürünleri karşılaştırırken yalnızca kalori değerlerini karşılaştırmak doğru değil. İçerdikleri diğer maddelerin karşılaştırmasını da mutlaka yapmanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü az yağlı ürünlerde genellikle tat eksikliğini telafi etmek için glutamat, glisin, klorid, laktat, maya özütü veya aroma maddeleri gibi maddeler kullanılıyor. Fakat bu maddeler baş ağrısı, ishal, poliüri ve hatta alerjik reaksiyonlara neden olabiliyor.
Light ürünlerin sağlık üzerindeki etkisi ne?
Light ürünlerin sağlığa olan etkisi üzerine araştırmalar devam etse de henüz kesinlik kazanmış sonuçlara ulaşıldığı söylenemez. Yapılan çalışmalar kanıtlara ulaşmamışsa da bazı bulgular light ürünlerin fazlaca tüketilmesinin böbreklerde hasara neden olabileceğine işaret ediyor. Bu ürünlerin kanserojen olup olmadıkları ise tartışmalı konulardan biri.
Light ürünler kalori tuzakları mı?
Light ürünlerin standart ürünlere kıyasla daha sağlıklı oldukları söylenemez. Çünkü birçok katkı maddesine ve farklı maddelere sahipler. Uzun süreli çalışmalar bu ürünlerin kilo kaybı üzerinde çok az katkısı olduğunu ya da hiçbir etki etmediğini gösteriyor. Bu yüzden light ürünler yerine satın alacağınız ürünlerin standart versiyonlarını tercih etmeniz daha doğru olacaktır. Ancak eğer yüksek kolesterol sorununuz varsa, kolesterol seviyenizi düşürmek için bir diyetisyene danışarak belirli bir süre light ürünlere yönelebilirsiniz.