Metabolizmasından dert yananlar toplansın! İşte metabolizma hızlandıran ipuçlarımız
Hayatı boyunca metabolizma hızından şikayetçi olmamış bir kişi bulmak neredeyse imkansız. Üstelik bazılarımız sürekli olarak bu sorunla mücadele ediyor. Peki yok mu bunun bir hal çaresi? Elbette var! Metabolizma hızlandıran faktörleri açıklıyoruz.
Metabolizma hızlandıran unsurlar en merak edilen konuların başında geliyor. Öncelikle metabolizma hızının tanımıyla başlayalım. Gün içinde hiçbir fiziksel aktivitede bulunmadığınızda bile, vücudunuzun yaşamsal faaliyetleriniz için yakmış olduğu kalori miktarına bazal metabolizma hızı diyoruz. Metabolizma hızınızı etkileyen birçok faktör bulunuyor. Yaşınız, cinsiyetiniz, boyunuz, kilonuz ve varsa hastalıklarınız metabolizma hızınızı doğrudan etkiliyor. Pek çok kişi kulaktan dolma yanlış bilgilerle sadece kilosunun ya da yaşının aynı olduğunu bildiği biriyle aynı metabolizma hızına sahip olduğunu düşünerek diyetini buna göre planlıyor. Yapılan bu hata ise uzun vadede metabolizma hızının dengesinin bozulmasına, vücudun kilo kaybına direnmesine ve daha pek çok soruna yol açabiliyor.
Metabolizma hızının doğru şekilde hesaplanması diyeti, dolayısıyla diyet listesini doğrudan etkiliyor. Çünkü diyet süreci boyunca günlük almanız gereken kalori miktarını etkileyen iki temel unsurdan biri bazal metabolizma hızı, diğeri ise fiziksel aktivitelerin yoğunluğu.
Metabolizmayı ne hızlandırır?
Eğer “ Metabolizmayı ne hızlandırır ?” sorusunun cevabını merak ediyorsanız ilk olarak beslenmeye ilişkin bazı önemli noktalara değinelim. Metabolizma hızlandırıcı bu adımları uyguladığınızda vücudunuzun işleyişinin değiştiğini göreceksiniz.
Her zaman söylediğimiz gibi, kahvaltı yapmayı sakın ihmal etmeyin. Çünkü kahvaltı öğünü yaklaşık 10 saatlik bir açlığın sonunda metabolizmanızı güne hazırlıyor. Kahvaltıyı geciktirdiğinizde ise vücudunuz kendini korumaya alarak az enerji harcamaya devam ediyor. Dolayısıyla siz de daha fazla enerji harcayabilecekken daha azını harcamış oluyorsunuz.
Metabolizma hızınızı düşüren bir diğer etken de düzensiz beslenme. Yemek yediğiniz saatlerin düzenli olması, ana ve ara öğünlerinizi yapmanız ve yatmadan 2 saat önce son ara öğününüzü, yatmadan 4 saat önce ise son ana öğününüzü yapmanız metabolizma hızınızı olumlu etkiliyor. Ne kadar az öğün yapılırsa, yani ne kadar az kalori alınırsa o kadar kilo verileceği gibi yanlış bir kanı bulunsa da aslında ara öğün yapmak hem sonraki öğünde daha az yemenize sebep oluyor hem de sindirim sisteminizin çalışmasını sağlıyor. Böylece daha fazla kalori yakmış oluyorsunuz.
Metabolizma hızlandıran ve belki de en çok bilinen etken olmasına rağmen en çok ihmal edilen adım ise bol su içmek. Metabolizma olarak tanımlanan kimyasal, enzimatik ve hormonal her türlü olay için su içmek şart. İçilen su miktarı az olduğunda metabolizma hızınız kesinlikle bu durumdan etkileniyor.
Metabolizmayı hızlandıran yiyecekler
Metabolizma hızlandıran yiyecekler için ipucu olabilecek bazı noktalara gelecek olursak... Öncelikle yeterli miktarda protein almanız oldukça önemli. Çoğumuzun bildiği üzere protein kasların yapı taşı olma görevini yürütüyor. Bu sebeple yeterli miktarda protein almadığınızda kas kayıpları yaşamanız yüksek ihtimal. Ancak şunu da önemle belirtelim ki, fazla protein alımı da vücudunuzda tıpkı karbonhidratın fazlasında olduğu gibi yağ olarak depolanıyor. Yine fazla protein alımı böbrek, karaciğer ve kalp üzerinde olumsuz etki gösterebiliyor. Sağlıklı düzeyde protein alımı için yumurta ve kuru baklagillerden yararlanabilir, haftada bir kırmızı et, yine haftada bir tavuk ve haftada iki gün balık yiyebilirsiniz.
Metabolizma hızlandırma konusunda lif miktarı yüksek olan yiyecekler de birebir. Çünkü lifler vücudunuzda tıpkı bir süpürge gibi çalışıyor ve bağırsaklarınızdaki toksinleri, kalıntıları ve bir miktar yağı vücudunuzdan uzaklaştırıyorlar. Dolayısıyla bağırsak faaliyetlerini artırarak vücudunuzun daha fazla enerji harcamasını sağlıyorlar. Bu yüzden tam tahıllı ürünler; kabak, ıspanak, brokoli, havuç gibi sebzeler ve elma, armut gibi meyvelerden yararlanabilirsiniz.
Süt ve süt ürünleri de yine metabolizmayı hızlandıran besinler arasında yer alıyor. Bu yüzden günde 2-3 porsiyon kadar süt ve süt ürünlerinden tüketebilirsiniz.
Düzenli şekilde yapılan spor da metabolizmayı hızlandırıyor. Çünkü egzersiz sayesinde kalori yakmak için görevli olan kas dokusu korunuyor, hatta artıyor. Kasları artırmaya yönelik bir dayanıklılık egzersizi (ağırlık çalışması vb.) metabolizma hızınızın artmasında daha da etkin rol oynayacaktır. Bu yüzden size tavsiyemiz sağlıklı beslenmeyle birlikte düzenli egzersiz yapmanız.
Metabolizma hızlandıran çay tarifi
Soğuk detoks çayımız metabolizma hızlandıran çaylardan biri. Üstelik hem lezzetli hem de tarifi çok kolay! İlk önce 1 limonun ve 1 yeşil elmanın kabuklarını 1 litre suda 20 dakika kaynatıyorsunuz. Ocaktan aldıktan sonra içine 1 adet çubuk tarçın, 2 adet yeşil çay, 7-8 adet kiraz sapı ve 1 tatlı kaşığı rendelenmiş kök zencefil ekleyerek soğumaya bırakıyorsunuz. Soğuduktan sonra süzüyor ve kabuklarını soyduğunuz elmayı dilimleyerek çayın içine ekliyorsunuz. Buzdoladında 1-2 saat beklettikten sonra geriye afiyetle içmesi kalıyor!
Metabolizma hızlandıran bu çayı 10 gün boyunca akşam öğününüzden sonraki ara öğününüzde içebilirsiniz. 10 gün içtikten sonra mutlaka 10 gün ara vermelisiniz. Ara verdikten sonra dilerseniz yine bir 10 gün daha yapabilirsiniz.
Aman dikkat! Metabolizma hızlandırma konusunda yapıyor olabileceğiniz yanlışlar
Metabolizma hızlandıran tavsiyeleri uygulamanız ne kadar önemliyse bazı şeyleri yapmamanız da o kadar önemli aslında. Peki metabolizma hızlandırma konusunda kaçınmanız gereken hususlar neler?
Öncelikle çok düşük enerjili diyetlerden uzak durmalısınız. Zaten sadece metabolizmanızı hızlandırmak için değil, normal koşullarda da bazal metabolizma hızınıza göre bir diyet planı uygulamanız gerekiyor. Çünkü çok düşük enerjili diyetler yağ dokusu yerine kas dokusunda kayba neden oluyor. Bu yüzden de harcanan enerjiyi artıran kas dokuları azalıyor ve yağ oranı artmış oluyor. Yani, vücut kompozisyonu bozuluyor.
Diyelim ki düzenli besleniyor, almanız gereken kalori miktarını alıyor, fakat bu kalorileri nelerden aldığınıza dikkat etmiyorsunuz. Bu durumda diyet listenizdeki besin ögeleri dağılımı dengesiz olacaktır. Besin ögelerini yeterli ve dengeli bir şekilde içermeyen bir diyet listesi de metabolizma hızınızı, dolayısıyla kilo verme hızınızı etkileyecektir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için aldığınız protein, karbonhidrat ve yağ miktarlarına dikkat etmeli, diyetinizde vitamin ve minerallere de yeterince yer verdiğinize emin olmalısınız.
Metabolizma hızınızı etkileyen bir diğer unsur da uyku düzeniniz. Düzensiz uyku saatleri vücudunuzun kafasını karıştırıyor ve metabolizmanız da bu durumdan etkileniyor. Bu nedenle çok geç saatlerde yatmamaya ve yine çok geç saatlerde uyanmamaya dikkat etmeniz oldukça iyi olur.
Son olarak, metabolizma hızlandırıcı ilaçları kesinlikle kullanmamalısınız. Bu tip ilaçlar bazı hastalıklara sahip kişilere doktorları tarafından veriliyor. Ancak doktor tavsiyesi dışında kullanımları kalp krizine sebep olabiliyor ve hormonları bozuyor.
Bazal metabolizma hızı nasıl hesaplanır?
Bazal metabolizma hızı oksijen tüketimini ölçen cihazlarla hesaplanıyor. Ancak bu cihazlara ulaşım kolay olmadığından geliştirilen pratik hesaplamalar da doğruya çok yakın sonuçlar veriyor. Bu hesaplamayı sitemizdeki “ Bazal metabolizma hızı hesapla ” bölümünden kolayca yapabilirsiniz.