Diyetisyen Destekli
Hayvansal gıdaları minimumda tutarak bitkisel bazlı sürdürülen beslenme programı.
Bitkisel bazlı beslenmenin faydaları her geçen gün daha da gün yüzüne çıkıyor. Eğer hayvansal gıdaları yasaklı listenize almak sizin için zorsa daha esnek şekilde beslenmenize dahil edebildiğiniz Fleksitaryen beslenmeyi uygulayabilirsiniz. Antioksidan içeriği yüksek olduğu için kalp hastalıkları ve diyabet hastaları için de uygundur.
Vejetaryen diyeti daha rahat hale getiren fleksitaryen beslenme hayvansal ürünlere yasak getirmeden diyeti bitkisel bazlı planlamayı hedefliyor. Fleksitaryen diyet sayesinde hayvansal gıdaları tamamen hayatınızdan çıkartmasanız da büyük ölçüde bitkisel beslendiğiniz bir yaşam biçimi sürdürmeniz mümkün hale geliyor.
Tavsiye edilen süre
1 Ay - Devamlı
Zorluk
Kolay
Hedefine ve metabolizmana uygun planlar
Diyetkolik diyetisyenine 5 soru hakkı
Listelere, raporlara ve mikro besin değerlerine tam erişim
App’ten ve web’den kullanım
Siz sağlığınıza odaklanın
Hedefine ve metabolizmana uygun planlar
Diyetkolik diyetisyenine 5 soru hakkı
Listelere, raporlara ve mikro besin değerlerine tam erişim
App’ten ve web’den kullanım
Siz sağlığınıza odaklanın
Fleksitaryen diyeti, vejetaryen diyetinin daha esnek bir halidir ve et tüketiminin azaltılması ile uygulanan bir diyet listesidir. "Fleksitaryen" kelimesi, esnek anlamına gelen ‘flexible’ ve vejetaryen kelimelerinin birleşiminden oluşur. Bu diyet büyük oranda bitki kaynaklı gıdaların tercih edildiği ancak zaman zaman et ve diğer hayvansal ürünlerin de tüketildiği bir beslenme tarzıdır. Bu diyette katı bir vejetaryenlik ya da veganlık gibi diyet listelerini uygulamak istemeyen ama bunun yanında et tüketimini azaltmak ve bitki kaynaklı gıdaların tüketimini artırmak isteyenler için uygun bir seçenektir. Fleksitaryen diyetinde büyük ölçüde bitki kaynaklı gıdalar tercih edilirken zaman zaman et ve diğer hayvansal ürünleri de tüketilebilir. Bu diyet sağlıklı beslenmeyi teşvik eder ve bunun yanında et tüketiminin çevresel ve etik etkilerini azaltmayı da hedefler.
Fleksitaryen diyeti, farklı güdülemelere sahip kişiler için uygun bir seçenektir. Yani bazı kişiler çevre dostu bir beslenme tarzı benimsemek isteyebilir iken bazı kişiler de sağlık açısından avantajlarını göz önünde bulundurabilir. Fleksitaryenler genellikle şu temel özelliklere sahiptir, bunlar; bitki ağırlıklı beslenme, düşük et tüketimi, hayvansal ürünleri azaltma, çevresel ve etik bilinç, dengeli beslenmedir.
Fleksitaryen diyeti, çoğunlukla sebzeler, meyveler, baklagiller, tahıllar, fındık, tohumlar gibi bitki kaynaklı besinleri tüketmeyi teşvik eder. Bunun yanında et tüketimini azaltmaya çalışmayı hedefler ve haftada sadece birkaç kez et yemeğinin tüketimine izin verilir. Sadece et değil, süt ve süt ürünleri ve yumurta gibi diğer hayvansal gıdaların tüketimini de azaltmayı veya sınırlamayı amaçlar. Fleksitaryen diyeti, çevresel ve etik endişeleri göz önünde bulundurur ve buna uygun olarak sürdürülebilir ve daha insancıl bir beslenme yaklaşımını içerir. Sağlıklı ve dengeli bir diyet listesi oluşturmak bu diyette önemsenir ve besin öğelerini seçerken dikkatli olmayı teşvik eder. Fleksitaryen diyeti uygularken dikkatli bir şekilde besin seçimi yapmak ve önemli besinleri almaya özen göstermek önemlidir.
Fleksitaryen diyeti, çeşitli faydaları olan bir beslenme tarzıdır. Bol miktarda sebze, meyve, baklagil, tahıl, fındık ve tohum içerdiği için dengeli ve sağlıklı bir beslenme olanağı sunar. Bu besinler vücut için gerekli olan vitaminler, mineraller, lif ve antioksidanlar gibi sağlıklı besin öğelerini artırır ve kronik hastalık riskini azaltabilir.
Fleksitaryen diyeti, genellikle düşük kalorili bitki bazlı gıdaların tüketimini içerir ve et tüketimini azaltır. Bu yönüyle kilo kontrolüne yardımcı olan bir yanı da vardır. Ayrıca genel anlamda bitki bazlı diyetler doymuş yağlarda ve kolesterolde bir azalma sağladığından kalp sağlığının korunmasına da yardımcı olabilir. Tüketilmesini önerdiği besinlerden yeterli lif alımı sağlayarak sindirim sistemi sağlığını destekler ve kabızlık gibi sindirim sorunlarının azalmasına yardımcı olur.
Et tüketiminin azaltılması, çevresel sürdürülebilirlik için önemli olduğu düşünüldüğü için bitki bazlı gıdaların üretimi genel anlamda hayvansal ürünlerin üretimine göre daha az kaynak tüketir ve çevre üzerinde daha az etkiye sahiptir ve böylece hayvanların refahı ve etik konulara duyarlılık gösteren bireyler için uygun bir seçenektir. Hayvansal ürünlerin tüketimi azaldığı için hayvanların yaşamlarına etki etme düzeyi daha düşüktür.
Vejetaryen veya vegan diyeti uygulamak isteyen ama bu diyetleri katı bulan az da olsa et tüketmek isteyen ve bununla birlikte daha fazla bitkisel gıda tüketmek isteyenler için fleksitaryen diyeti uygun bir seçenek oluşturur ve esneklik sağlar.
Fleksitaryen diyeti, et ve bitkisel beslenmeyi dengelemeyi amaçlayan bir diyet listesidir. Fleksitaryen diyetinin özellikleri aşağıda listelenmiştir:
Fleksitaryen diyetin temel özelliği; beslenmedeki vurgunun bitkisel gıdalarda olmasıdır. Fleksitaryen esnek bir diyet listesidir. Bu yaklaşım katı bir et yemeği veya bitkisel beslenme yerine bu iki yaklaşımı dengelemeyi amaçlar. Bu sayede et tüketimi azaltılır ve bitkisel beslenmeye daha fazla ağırlık verilir. Fleksitaryen diyette azaltılmış et tüketimi vardır. Fleksitaryenler et tüketimini sınırlayarak daha az hayvansal ürün tüketirler. Etin sıklığı ve miktarı kişisel tercihlere göre değişiklik gösterebilir. Bazen sadece haftada birkaç kez et tüketilebilir iken bazen bu süreden daha seyrek olarak tüketilebilir. Fleksitaryen diyetinde tüketilecek et seçilirken kaliteli ve organik et tercih edilir. Fleksitaryen diyeti, protein ihtiyacını et yerine bitkisel kaynaklarla karşılar. Buğday gluteni, soya ürünleri, baklagiller, fındık ve tohumlar gibi bitkisel protein kaynakları bu diyetin temel yapı taşlarıdır. Bu diyet, çeşitli bitkisel gıdaların tüketilmesini ve besin öğelerini dengeli bir şekilde almakla birlikte yeterli besin değerini sağlamayı amaçlar. Fleksitaryenler, besin seçimlerini bilinçli bir şekilde yaparlar. Hem sağlık hem de çevresel faktörleri göz önünde bulundurarak beslenmelerini şekillendirirler.
Fleksitaryen diyeti uygulanırken ilk aşama hedef belirlemektir. Kişi, bu diyeti neden uygulamak istediğini ve hangi hedefleri koymak istediğini belirlemelidir; sağlık, çevresel kaygılar, etik sebepler veya başka nedenlerle bu diyeti uygulamak isteyebilir.
Bu diyette bir diyet listesi hazırlarken bitkisel gıdalar vurgulanmalıdır. Bu diyet listesi özellikle renkli ve çeşitli meyve ve sebzeleri; mercimek, nohut, fasulye, bezelye gibi baklagilleri; kepekli ekmek, esmer pirinç, yulaf ezmesi gibi tam tahılları içermelidir. Bitki kaynaklı gıdaların tüketiminin artmasının yanı sıra et tüketiminin azalması gerekir. Et tüketimi sınırlandırılarak başlanmalıdır. Mesela haftada bir veya birkaç kez et tüketerek bir sınırlama getirilebilir. Protein kaynağı için et yerine bitkisel protein kaynaklarına odaklanmalıdır. Sınırlı miktarda tüketilen etin kalitesi bu diyette önem taşır. Bazı kişiler bu diyette hiç et tüketmeye de bilir; eğer et tüketmeye devam edilecekse organik, serbest dolaşan veya çiftlik kökenli etlerin tercih edilmesi gerekmektedir.
Bitki bazlı gıdaların daha fazla tüketildiği, et bazlı gıdaların tüketiminin ise sınırlandırıldığı bu diyette dengeli beslenmek oldukça önemli bir noktadır. Öğünler dengeli bir şekilde planlanmalıdır. Her öğünde protein, lif, sağlıklı yağlar ve karbonhidrat bulunmasına özen gösterilmelidir.
İhtiyaçlara ve hedeflere göre diyet listesi güncellenebilir. Farklı bitkisel yemekleri denemekten çekinmemek gerekir. Ayrıca alışveriş yaparken bilinçli olunmalıdır. Market alışverişleri planlanarak yapılmalıdır. Taze ürünler ve doğal içeriklere sahip ürünler tercih edilmelidir. Haftalık yemek planları hazırlanmalıdır ve buna uygun alışveriş listesi oluşturulmalıdır. Bunun için bir beslenme uzmanına danışmak, sağlıklı ve dengeli bir fleksitaryen diyeti oluşturmak için önemlidir.
Fleksitaryen diyetini uygularken çeşitli besinleri tüketerek dengeli bir beslenme ve esneklik sağlamak önemlidir. Kişinin kendi tercihlere ve beslenme ihtiyaçlarına göre besinleri kombinleyerek kişiselleştirilmiş bir diyet listesi oluşturması ideal olandır. Fleksitaryen diyetinde tüketilmesi gereken besinler aşağıda listelenmiştir:
Kırmızı biber Yeşil yapraklı sebzeler Havuç Mercimek Nohut Fasulye Bezelye Tofu, tempeh ve soya sütü gibi soya ürünleri Kepekli ekmek Esmer pirinç Yulaf ezmesi Kinoa Badem Ceviz Fındık, Chia tohumu Keten tohumu Zeytinyağı Avokado yağı Ceviz yağı Yumurta (Eğer hayvan ürünleri tüketiliyorsa) Badem sütü, soya sütü, fındık sütü gibi bitkisel süt alternatifleri tercih edilebilir. Balık ve deniz ürünleri Su Bitki çayları Smoothie’ler Taze sıkılmış meyve suları
Fleksitaryen diyeti esnek bir yaklaşım olduğu için kesin yasaklar yerine dengeli bir şekilde beslenmek daha ön plandadır. Ancak bazı besinleri aşırı tüketmek veya sağlık açısından problemli olabilecek bazı besinleri sınırlamak gerekir. Fleksitaryen diyetinde tüketilmemesi gereken besinler aşağıda listelenmiştir:
Düşük kaliteli et ürünleri Düşük kaliteli süt ürünleri İşlenmiş ve fast food yiyecekler Rafine şeker Tatlandırıcılar Aşırı şeker içeren yiyecekler ve içecekler Trans yağlar ve yüksek doymuş yağlı yiyecekler Yüksek tuz içeren işlenmiş gıdalar Beyaz ekmek, beyaz pirinç gibi rafine tahıllar Alkol Hazır soslar Konserve yiyecekler Paketli atıştırmalıklar
Fleksitaryen diyeti, esnek bir beslenme yaklaşımı olduğu için sıkı kurallar içermez, genel olarak genel prensiplere ve tercihlere dayanır. Fleksitaryen diyetinde temel vurgu bitkisel gıdalara yöneliktir. Bitkisel kaynaklar, diyet listesinin temelini oluşturur. Fleksitaryen diyetinde et tüketimini azaltmak ana hedefler arasındadır. Et yerine bitkisel protein kaynaklarına yönelerek beslenme düzeni zenginleştirilebilir. Eğer kısıtlı da olsa et tüketiliyorsa kaliteli ve sürdürülebilir etlerin tercih edilmesi gerekmektedir. Organik, serbest dolaşan veya çiftlik kökenli etler sağlık ve etik kaygıları göz önünde bulundurulmasına yardımcı olabilir. Protein kaynağı için tofu, tempeh, baklagiller, soya ürünleri gibi bitkisel protein kaynakları düzenli olarak beslenmeye dâhil edilmelidir.
Her öğünde protein, lif, sağlıklı yağlar ve karbonhidrat içeren bir denge oluşturulmaya çalışılmalıdır. Çeşitli besin gruplarını içeren dengeli öğünler planlanmalıdır. Ara öğünler daha besleyici hale getirilmelidir. Atıştırmalıklar besleyici seçeneklerle doldurulmalıdır. Fındık, meyve, yoğurt, sebzeler gibi sağlıklı ara öğünleri tercih edilmelidir.
Vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamak için B12 vitamini gibi eksik besin öğelerini takviyeler veya doğal kaynaklar aracılığıyla almaya özen gösterilmelidir. Su içmeye özen gösterilmelidir. Yeterli miktarda su içilmesi kesinlikle ihmal edilmemesi gereken noktalardan birisidir.
Her bireyin ihtiyaçları farklı olduğundan bireysel tercihlere saygı duyulmalıdır. Unutulmamalıdır ki fleksitaryen diyeti kişisel bir yaklaşım olduğu için katı kurallar yerine esneklik ve denge kurmak önemlidir.
Fleksitaryen diyetinde tavsiye edilen süre 1 ay ile başlar ve kişinin tercihine göre daha uzun da sürebilir, devamlı hale bile gelebilir. Bu yönüyle fleksitaryen diyeti, kişisel tercihlere ve hedeflere göre uyarlanabilir bir yaklaşımdır. Dolayısıyla, bu diyette tavsiye edilen süre kesin bir kurala bağlı değildir. Fleksitaryen diyetinin ne kadar süreyle uygulanacağı tamamen kişinin beslenme hedeflerine, sağlık duruma ve yaşam tarzına bağlıdır. Bazı insanlar fleksitaryen diyetini uzun süreli bir diyet listesi olarak benimseyebilirken bu diyeti daha kısa dönemler için kullanmayı tercih edebilen kişiler de mevcuttur. Bunun yanı sıra mevsimsel veya yaşam tarzına bağlı olarak belirli dönemlerde fleksitaryen diyetine geçiş yapan bireyler de olabilir. Örneğin yaz aylarında daha fazla meyve ve sebze tüketilmesi tercih edilebilir gibi. Burada önemli olan nokta, fleksitaryen diyeti uygularken sağlığı destekleyen ve beslenme ihtiyaçlarını karşılayan bir yaklaşım benimsemektir ve uzun süreli veya kısa dönemli olarak bu diyeti uygulayan bireylerin bir beslenme uzmanından rehberlik alması tavsiye edilir.
Hayır, fleksitaryen diyeti kolay diyet listeleri arasında yer alır. Adı içerisinde dahi geçen ‘esneklik’ kavramı, diğer bazı beslenme yaklaşımlarına göre genellikle daha esnek bir yaklaşım olduğunu göstermektedir. Ancak zorluğu kişisel tercihlere, yaşam tarzına ve alışkanlıklara göre değişebilir.
Fleksitaryen diyeti esnek bir yaklaşımdır, bu da kişinin kendi ihtiyaçlarına ve tercihlerine göre diyeti şekillendirebileceği anlamına gelir. Bu diyette geniş bir yelpazede bitkisel gıdaların tüketilmesi ön plandadır. Bu da yemeklerin lezzetli ve çeşitli olmasını sağlar. Fleksitaryen diyeti, sağlıklı beslenme prensiplerini benimser. Daha fazla bitkisel gıda tüketimi enerji artışı ve daha iyi bir sindirim sağlar. Bu da kişinin kendisini daha iyi hissetmesini sağlar. Fleksitaryen diyeti, sosyal etkinlikler ve toplumsal davetler sırasında daha fazla esneklik sunabilir ve birçok insanın günlük yaşamına kolayca uyum sağlayabileceği bir beslenme modeli sunar.
Fleksitaryen diyeti, birçok sağlık ve yaşam tarzı avantajı sunan esnek bir beslenme yaklaşımıdır. Fleksitaryen diyeti daha fazla meyve, sebze, baklagil, tam tahıl ve sağlıklı yağ tüketimini teşvik ettiğinden dolayı içerisinde sağlıklı beslenme prensiplerini barındırır. Bu da beslenmeyi zenginleştirerek vücudun temel besin öğelerine ulaşmasını sağlar. Bitkisel gıdaların ağırlıkta olduğu bir diyet listesine sahip olduğu için genellikle düşük kalorili ve yüksek lifli besinlerin tüketimini teşvik eder. Yüksek lif içeriği sayesinde sindirimi destekler ve bağırsak hareketlerinin düzenli olmasına yardımcı olur. Bu da kilo kontrolüne yardımcı olur ve tokluk hissini artırır. Daha fazla bitkisel gıda tüketimi kolesterol düzeylerinin dengelenmesini sağlar, kan basıncını dengeler ve kalp damar sağlığı destekler. Fleksitaryen diyeti, düşük glisemik indeksli besinlerin tercih edilmesini tavsiye eder. Bu da kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olabilir. Diyet listesindeki besleyici gıdalar sayesinde cilt, saç ve tırnak sağlığına da olumlu etkiler sağlar.
Meyve, sebze ve sağlıklı yağlar gibi besinler, bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı direnci artırır. Et tüketimini azaltılması çevresel etkileri de azaltabilir. Fleksitaryen diyeti, daha sürdürülebilir bir beslenme modeli benimsenmesini sağlar. Daha fazla bitkisel gıda tüketmek daha fazla enerji ve dayanıklılık sağlamakla da ilişkilidir.
Fleksitaryen diyeti, farklı bitkisel gıdaların denenmesini de sağlar. Bu da tüketilen yemeklerin daha lezzetli ve çeşitli hale gelmesini sağlar. Diyet kurallarına sıkı sıkıya bağlı kalmadan sağlıklı ve esnek bir beslenme modeli oluşturulmasını sağlar. Sosyal etkinliklerde ve farklı ortamlarda daha rahat beslenme seçenekleri sunar.
Fleksitaryen diyeti ile ilgili diyetisyenin yorumu şu şekildedir:
‘’ Bitkisel bazlı beslenmenin faydaları her geçen gün daha da gün yüzüne çıkıyor. Eğer hayvansal gıdaları yasaklı listenize almak sizin için zorsa daha esnek şekilde beslenmenize dahil edebildiğiniz Fleksitaryen beslenmeyi uygulayabilirsiniz. Antioksidan içeriği yüksek olduğu için kalp hastalıkları ve diyabet hastaları için de uygundur. ‘’
Fleksitaryen diyeti gibi esnek ve sağlıklı beslenmeyi amaçlayan benzer diyet listeleri vardır.
Pesketaryen diyeti, bitkisel besinleri temel alır, et tüketimini sınırlar ve bununla birlikte balık ve deniz ürünlerini içerir. Hem pesketaryen diyeti hem de fleksitaryen diyeti; farklı düzeylerde et tüketimine odaklanan beslenme yaklaşımlarıdır, temel olarak bitkisel gıdalara odaklanır, esnekliğe odaklanarak ara sıra et tüketimine izin verir, sağlığı ön planda tutmayı amaçlar, çevresel sürdürülebilirliğe dikkat çeker, bitki kaynaklı proteinlere dayalıdır, sağlıklı yağ kaynaklarını vurgular, evde yemek hazırlamayı teşvik eder.
Akdeniz diyeti; taze meyve ve sebzeler, tam tahıllar, zeytinyağı, balık ve az miktarda süt ürünleri gibi sağlıklı besinleri içeren bir beslenme tarzıdır. Hem Akdeniz diyeti hem de fleksitaryen diyeti; büyük ölçüde bitkisel gıdalara dayalıdır, sağlıklı yağların önemini vurgular, balık tüketimine odaklanır, tam tahılları teşvik eder, kırmızı et tüketimini sınırlamayı veya azaltmayı amaçlar, çeşitli gıdaları teşvik eder, genel sağlığı desteklemeyi amaçlar, evde yemek hazırlamayı teşvik eder.
Temiz beslenme diyeti taze, besleyici ve az işlenmiş gıdaların üzerine yoğunlaşır; işlenmiş gıdalardan kaçınmayı ve doğal, sağlıklı gıdaları tercih etmeyi amaçlar ve rafine şeker, katkı maddeleri ve yüksek oranda işlenmiş ürünleri sınırlar. Hem temiz beslenme diyeti hem de fleksitaryen diyeti; bitkisel gıdalara odaklanır, işlenmiş gıdalardan kaçınmayı teşvik eder, yüksek lif içeriğine sahip gıdaları vurgular, dengeli bir beslenmeyi önemser, kırmızı et tüketimini sınırlamayı veya azaltmayı amaçlar, genel sağlığı desteklemeyi ve daha iyi bir yaşam tarzı benimsemeyi amaçlar, evde yemek hazırlamayı teşvik eder.