Probiyotik nedir? Kilolara savaş açar mı?
Probiyotiklerin sağlık üzerine etkileri son zamanlarda ilgi çeken bir tartışma konusu... Öyleyse biz de “Probiyotik nedir?” sorusunu cevaplayalım ve sağlık üzerine olumlu etkilerinin yanı sıra kilo verme üzerine herhangi bir etkisi var mı, inceleyelim.
Son dönemlerde probiyotik yoğurtlar başta olmak üzere probiyotik içeren gıdaları market reyonlarında hem çeşit hem de marka olarak çok daha fazla görmeye başladık. Hal böyleyken, probiyotikleri daha yakından tanımak şart oldu.
Probiyotik nedir?
Vücudumuzda enfeksiyona ve hastalığa neden olan birçok zararlı bakteri bulunuyor. Bu zararlı bakterilere düşman iyi bakteriler de yok değil tabii. İşte probiyotikler bu iyi bakteriler oluyor. Bilim adamlarının da ortaya koyduğu üzere, probiyotik yoğurt gibi gıdalardan ya da probiyotik kapsüller aracılığıyla alınabilen probiyotikler sağlığımız için oldukça önemli bir role sahip.
Araştırmalar, probiyotik gıdaların ve takviyelerin bağışıklık sistemini, sinir sistemini, ruh halini, hatta cilt sağlığını bile olumlu etkilediğini gösteriyor. Probiyotiklerin özellikle bağırsak sağlığı için büyük önem taşıdığı da bilinen bir gerçek. Bu özelliğiyle kabızlık ya da karında şişlik şikayetlerinden dem vuranlar için kurtarıcı niteliğinde olabilir demek pek de yanlış olmaz.
Probiyotikler kilo verdirir mi?
Probiyotikler yukarıda da söylediğimiz gibi bağırsak sağlığı için büyük önem taşıyor ve bağırsak, vücudun tüm besin maddelerinin, mikro besinlerin ve minerallerin emildiği yer. Bu yüzden bağırsaklarda bozukluk olduğunda vücut ihtiyaç duyduğu temel besinlerden mahrum kalıyor.
Ancak probiyotiklerin kilo verme üzerine olumlu bir etkisinin olup olmadığından bahsettiğimizde, ne yazık ki çok da iç açıcı bir durumdan söz etmek mümkün olmuyor. Pratikte, vücudunuzdaki yararlı bakterilerin sayısının artmasına ve gelişmesine yardımcı olacak gıdalarla beslenmenin kilo vermeyi kolaylaştıracağını söylemek mantıklı görünse de bilim adamlarının yaptığı çalışmalar bu teoriyi henüz kanıtlamış değil.
Bu çalışmalardan biri genellikle yağ ve şeker oranı yüksek besinlerin obeziteye sebep olan bakterilerin gelişmesine sebep olduğunu ortaya koyuyor. Başka bir çalışmaya göre ise diyet sırasında probiyotik takviyesi alan kadınlar 24 hafta boyunca daha fazla yağ kaybediyor.
Peki ya prebiyotikler?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi bağırsak sağlığı ve kilo arasındaki neden sonuç ilişkisine dair yeterli bir kanıt bulunmuyor. Yani probiyotikler vücut için sağlıklı olsalar da kilo verme konusunda net bir cevap değiller. Fakat güzel haber şu ki, bağırsak mikrobiyotasının bileşimini değiştirmede çok daha etkili olan bir şey var. O da gıda kaynaklı diyet lifi, yani prebiyotikler. Prebiyotikleri özetle, bağırsaklarda daha fazla yer kaplayarak kilo vermeye yardımcı olan diyet lifleri olarak tanımlayabiliriz.
Yani, kilo vermek istiyorsanız yüksek lifli besinler açısından zengin bir diyet uygulamanız yararınıza olur. Probiyotik ve prebiyotik besinleri öğrenmek için “Probiyotikler ve prebiyotikler” başlıklı yazımızı okumayı ihmal etmeyin.