Ramazan'da sağlıklı beslenme
Beslenmemizin tamamen değiştiği Ramazan ayında nasıl sağlıklı beslenir ve kilo kontrolü sağlarız gelin birlikte öğrenelim.
Maalesef eski heyecanlarımızla geçiremediğimiz ikinci Ramazan ayı aslında dostlukların pekiştiği, hoşgörü ve anlayışın anlam bulduğu, paylaşmanın öneminin bir kez daha gözler önüne serildiği zaman dilimlerinden biri. İftar sofralarına hep beraber oturmanın verdiği huzur lezzetli yemeklerle birleşiyor. Öğün sayısının ve saatlerinin azalmasına bağlı olarak beslenme düzeni değişiyor ve bu durum üzülerek belirtiyoruz ki bazılarımızda sağlık problemlerine yol açabiliyor. Oruç tutmak bazı kişilerin aşırı kilo almasına bazılarının ise aşırı kilo vermesine neden olabilir. Peki, bu durumların önüne geçebilmek için Ramazan ayında nasıl beslenmeliyiz?
İftar ve Sahurda Hangi Besinlerden Uzak Durulmalı?
Yeterli ve dengeli bir beslenme düzenini Ramazan ayında da sürdürebilmek için iftar ve sahur menülerinde tüketilen besinlere dikkat edilmesi gerekir.
İftar menüsünde dikkat edilmesi gerekenler
İftarınızı bir bardak oda sıcaklığında su ile açmalı ve su ile birlikte 1 adet hurma, kuru kayısı ya da kuru incir tüketebilirsiniz. Kan şekerinizi arttıran bu besinler açlık hissini ilk anda bastırmanıza yardımcı olur. Birkaç dakika bekledikten sonra 1 kâse çorba içebilirsiniz. Ardından et, tavuk, balık, kurubaklagil, yumurta ya da peynir içeren bir ana yemek ile ona eşlik eden zeytinyağlı bir sebze yemeği tüketebilirsiniz. Ayrıca salata ve yoğurt ile iftar menünüzü zenginleştirebilirsiniz. Aşırı yağlı gıdalar, kızartmalar, hamur işleri ve ağır tatlılardan uzak durmalısınız. İftar öğününden birkaç saat sonra güllaç, keşkül, sütlaç, muhallebi gibi sütlü tatlıları ya da meyve çeşitlerini tercih edebilirsiniz. Baklava, bülbülyuvası, tulumba tatlısı gibi hamur tatlılarından uzak durmanız gerektiğini unutmayın.
Sahur menüsünde dikkat edilmesi gerekenler
Ramazan ayında sahur öğünü oldukça önemlidir. Ertesi gün enerjinizi korumanızı ve tok hissetmenizi sağlayan bu öğünde hafif besinler tüketmeniz önerilir. Ağır yağlı yemekler, kızartmalar, hamur işleri, pilav ve makarna gibi yemekler midenize ağır gelebilir. Uykuya dalmanızı kolaylaştıran ve sindirimi kolay besinler seçmelisiniz. Aynı zamanda zeytin, sucuk, salam, sosis gibi besinler ile turşu ve salamuralar aşırı tuz içeriklerinden dolayı ertesi gün susama hissinde artış meydana getirebilir. Protein içeren yumurta, peynir, süt, yoğurt, kefir gibi besinler ile tam buğday ya da kepek ekmeği, yulaf, çorba gibi kaliteli karbonhidratlardan meydana gelen bir menü tercih etmelisiniz. Avokado, ceviz, fındık, badem gibi sağlıklı yağları da sahur menüsüne eklemenizde fayda var.
Ramazan ayında kilo yönetimi nasıl sağlanabilir?
Ramazan ayında öğün sayısının ikiye düşmesi ve fiziksel aktivitenin azalması kilo artışına neden olabilir. İftar ve sahurda hafif menüler tercih ederek günlük kalori alımını azaltabilir, iftar sonrası hafif fiziksel aktivitelerle metabolizma hızını artırabilirsiniz. İftardaki ana yemekleri fırında, ızgara da ya da haşlama yöntemleri kullanarak hazırlayabilir; pilav, börek ve makarna yerine tam tahıllı ürünleri tercih edebilirsiniz. Tatlı yerine meyve tüketebilir, hem iftar hem de sahurda yeterli miktarda su içmeye dikkat ederek metabolizmanızı canlı tutabilirsiniz. Sahur öğününde ise hafif bir kahvaltı ya da çorba ve zeytinyağlı bir yemek veya yulaflı smoothie kasesi tüketerek kilo kontrolünüzü destekleyebilirsiniz.