Sağlıklı ve sürdürülebilir gıda saklama alternatifleri
Sağlıklı yaşam ve beslenme trendleri söz konusu olduğunda, genelde fermente gıdalar, bitki bazlı diyetler gelir aklımıza. Ancak gıda depolama da son zamanlarda oldukça trend bir konu. Gıda depolama konusunda mutfağımızı plastikten ne kadar arındırabilirsek o kadar iyi.
Çoğu plastiğin içerisinde bulunan BPA ve bazı ftalat maddeleri endokrin bozucu olarak tanımlanıyor, yani vücudun doğal hormonlarını taklit edebiliyorlar. Dolayısıyla plastik malzemelerin infertilite, obezite, kanser, kalp hastalığı ve diyabet gibi sorunlara neden olabileceğine dair artan bilimsel kanıtlar var. Mutfağınızı plastikten ne kadar arındırabilirseniz, sağlığınız için o kadar iyi.
Yiyeceklerinizi nasıl paketlediğiniz konusunda daha sürdürülebilir olmanın 4 yolu
Balmumu kağıdı
Tek kullanımlık plastik poşetlerden ve alüminyum folyolardan kurtulun ve daha sürdürülebilir bir seçenek olan balmumu kağıdı kullanmaya başlayın. Organik pamuk, organik jojoba yağı ve ağaç reçinesi ile yapılan balmumu kağıtları tekrar kullanılabilir. Dahası, sadece ılık suda yıkayıp hafifçe ovalayarak kolayca temizlenebiliyor. Ancak belirtmek gerekir ki, sıcak su balmumunu eritiyor, dolayısıyla yıkarken sıcak su kullanmaktan kaçının ve asla bulaşık makinesine koymayın. Bir yıla kadar kullanılabilen balmumu kağıtları tamamen kompostlanabilir, bu da atıkların değerlendirilmesi açısından büyük önem arz ediyor.
Cam kaplar
Tüm plastik kaplarınızı geri dönüşüm kutusuna atın ve ihtiyacınız kadar yeniden kullanılabilir cam saklama kabı edinin. Eğer plastik kaplarınızı saklamayı tercih ediyorsanız, yiyecek depolamak için uygun olup olmadıklarını anlamak için neden yapıldıklarını anlayın. Plastik kaplarınızın altında veya etrafında küçük bir üçgen içinde olan sayıyı arayın. Bu sayı plastiğin neden yapıldığını gösteren sayıdır. Gıda depolama söz konusu olduğunda, 1, 2, 4 ve 5 sayıları en güvenli seçimlerken, 3,6 ve 7 numaralı plastikler vinil (PVC) veya BPA içerebileceğinden kaçınmalısınız.
Zaten sahip olduğunuz cam ve silikon ürünlerinizi yeniden kullanın
Mutfak saklama kaplarınızın bir envanterini çıkarın ve nasıl yeniden kullanabileceğinizi düşünün. Örneğin, cam kavanozlar özellikle ev yapımı çorba, güveç ve kemik suyu söz konusu olduğunda mükemmel bir çözüm. Daha önce aldığınız reçel ya da zeytinlerin cam kavanozlarını atmayın, yıkayarak tekrar kullanın.
Başka bir iyi alternatif olarak, özellikle et ve sebze suyu söz konusu olduğunda buzluktaki buz kalıplarını değerlendirmeyi düşünün. Ev yapımı et suyunuzu saklamayı ve sonraki yemeklerinizde kullanmayı planlıyorsanız buz kalıplarını kullanabilirsiniz. Bu şekilde bir sonraki tarifiniz için kaç küp ihtiyacınız olduğu zamanla ortaya çıkabilir ve daha büyük saklama kapları kullanmak zorunda olmadan yemeğinizi pişirebilirsiniz.
Silikon saklama torbaları
Yiyeceklerinizi depolamak için bir başka sürdürülebilir seçenek de yeniden kullanılabilir silikon torbalar. BPA ve plastik içermeyen bu torbalar, eğer mutfak dolaplarınızda cam kaplar ve kavanozlar için fazladan alan yoksa tam size göre! Ceket cebinizde veya spor çantanızda da kolayca taşıyabileceğiniz silikon saklama torbaları her boyutta üretiliyor, böylece ufak atıştırmalıklardan daha büyük yemeklere kadar her şeyi taşıyabilir hale geliyorsunuz.
Paslanmaz çelik saklama kapları
Dayanıklı ve çevre dostu olan paslanmaz çelik saklama kapları, bir başka sürdürülebilir depolama seçeneği. Sadece satın alırken dikkat etmeniz gereken bir husus var. Depoladığınız yiyecek veya içeceğin bozulmasına ve sızmasına neden olabilecek alüminyum malzemesinden değil, 1.sınıf sertifikalı paslanmaz çelikten üretildiğinden emin olmalısınız.
Biraz yaratıcılık ve özveri ile sürdürülebilir gıda depolaması oldukça basit, estetik açıdan daha hoş, bazı seçenekler bir kuruşa bile mal olmuyor ve sonsuza dek tekrar kullanılabilir. Daha ne olsun?