Sevgili günlük bugün ne yediğimi bilmek ister misin?
Yediklerinizin kaydını tuttuğunuzda kilo kontrolünüzün ve dilediğiniz kiloya ulaşmanın daha kolay olacağını biliyor muydunuz?
Kilo kontrolü yaparak yaşamımızda aldığımız ve harcadığımız enerji arasındaki dengeyi kurabiliriz. Kilo kontrolü bazı durumlarda yaşadığımız rahatsızlıkların ardından hayat tarzlarımızda değişiklik yaparak kendimize müdahale edebileceğimiz bir alan olabilir. Bazı durumlardaysa henüz bir probleme rastlamadan daha sağlıklı bir hayat yaşamaya bizi motive edebilir. Her türlü durumda kilo kontrolünün ve bu kontrolü sağlıklı yiyeceklerle yapmanın büyük faydaları vardır. Peki kilo kontrolünü nasıl sağlarız?
Besin günlüğü
Son zamanlarda kilo kontrolü sağlamanın en etkili ve en çok kullanılan yolu besin günlüğü tutmaktır. Besin günlüğü; beslenme takibi yapmanız ve gün içinde beslenmenizde yer verdiğiniz tüm yiyecek ve içeceklerin kaydını tutmanız anlamına gelir. Yediğiniz, içtiğiniz her şeyi not etmek sıkıcı ve yorucu bir iş gibi gelebilir. Ama emin olun buna değecek!
Açlığınız çoğu zaman bir refleks haline gelir ve gün içerisinde yediklerinizi unutuyor olabilirsiniz. Farkında olmadan yediğiniz küçük küçük yiyeceklerden çok fazla enerji alabilirsiniz ve bu durum hızlı kilo almanıza ya da ideal kilonuzda kalamamanıza yol açabilir. İşte bu noktada besin günlüğü iyi bir yüzleştirici konumundadır. Diyetkolik sistemi sayesinde besin günlüğünüzü kolayca oluşturabilir ve aldığınız toplam kaloriyi görebilirsiniz. Diyetiniz esnasında kaydettiğiniz besin günlüğünüze Diyetkolik diyetisyeninizin ulaşabildiğini düşünürsek, diyetinizde daha hızlı ilerleyebilir ya da olası duraksamaların önüne geçebilirsiniz ve diyetisyeniniz size hangi yiyeceklerin uygun olmadığını kolayca tespit edebilir.
Kaiser Permanente Merkezi’nde yapılan bir araştırmayla ortaya çıktı ki neyi ne kadar yediğini bilen, yani besin günlüğü tutan kişiler tutmayanlara kıyasla iki kat daha fazla kilo veriyor. Bu araştırmaya göre besin günlüğü tutmanın 6 faydasını da sizin için sıralayalım:
1-Beslenme konusunda bilinciniz artar: Katıldığınız toplantıda ikram edilenlerden aldığınız bir parça kek, iş çıkışı içtiğiniz sütlü bir kahve, belki de ilgilendiğiniz işten kafanızı bile kaldırmadan ağzınıza atıverdiğiniz küçük (kim bilir belki kalorisi o kadar da küçük değildir?) atıştırmalıklar... Yoğun geçen günlerde yediğiniz çoğu besinin kalorisini farkında olmayabilirsiniz. Hatta bazı yediklerinizi besin günlüğü tuttuğunuzda fark edebilirsiniz. Beslenme alışkanlıklarınızı ve bu alışkanlıkların sonuçlarını farkına varmanız çok ama çok önemli.
2-Sizi sorumlu kılar: Besin günlüğü tutmak hem kilo vermek hem de kilo almak isteyenler için mantıklıdır. Fakat hedefiniz kilo vermekse almış olduğunuz en doğru kararlardan biridir! Çünkü bu yöntem sayesinde kilo verme sorumluluğu size geçer. Geçtiğimiz hafta kilo mu aldınız? Bahaneleri ve sizin dışınızda gelişen sebepleri bir kenara bırakın! Dönüp besin günlüğünüzü inceleyin, sebeplerini ortaya çıkarın ve aynı hataları bir kez daha yapmamaya dikkat edin.
3-Yeme alışkanlıklarınızı fark ettirir: Halihazırda var olan diyetinizin çok sağlıklı olduğunu mu düşünüyorsunuz? Acaba gerçekten öyle mi? Yeterince taze meyve ve sebze yiyor musunuz örneğin? Ya da gerçekten dengeli besleniyor musunuz? Gün boyunca yediğiniz her şeyi yazdığınızda muhtemelen daha önce hep sağlıklı yiyecekleri gördüğünüzü, sağlıksız olanları ise görmezden gelerek bir nebze de olsa kendinizi kandırdığınızı fark edeceksiniz.
4-Sizi besin değerlerine ilişkin bilgi sahibi yapar: Besin günlüğü tutmaya başlamadan önce belki yaklaşık da olsa ne kadar kalori aldığınızı hesaplıyor olabilirsiniz. Fakat bunu besin değerleri için yapmanız neredeyse imkansız. Besin takibi yapmak size bu konuda da bir şeyler katar. Emin olun, hangi besinden ne kadar karbonhidrat, yağ ve protein aldığınız sizi sık sık şaşırtacak.
5-Katettiğiniz yolu gösterir: Bu yola çıktığınızda nerelerde hata yaptığınızı bilmezken, zamanla örneğin ne kadar zamanda bir yediğiniz pizzayı vücudunuzun tolere edebildiğini ve daha pek çok şeyi öğrenirsiniz. Ne kadar uzun süre ve düzenli şekilde besin günlüğü tutarsanız, aldığınız yol hakkında o kadar net bir fikriniz olur. Kendiniz hakkında bilgi sahibi olmanız ise gelecek için doğru adımlar atmanızı sağlar.
6-Mutlu ve enerjik hissettirir : Besin günlüğü tutmanın belki de en önemli etkilerinden biri de bu. Kendinizi farkına varmanız, bilinçlenmeniz ve aldığınız yolu görmeniz sizi motive eder. Bu sayede kendinizle gurur duyarak daha mutlu ve daha enerjik bir şekilde hedefinize ilerlersiniz.
Besin günlüğü tutmanın faydalarına ek olarak; kilo kontrolü bir dengedir ve aldığımız enerjiyi korumak açısından önemlidir ancak bu enerjinin hangi kaynaklardan geldiğini bilmek de önemlidir. Şöyle ki tüm gün sadece karbonhidratlarla geçirdiğimiz bir beslenme programı sağlıklı olmadığı gibi sadece proteinle geçirdiğimiz bir gün de aynı şekilde dengeli değildir. Bu yüzden aldığımız makro besin değerlerini görerek vücudumuza ihtiyaç duyduğu besin öğelerini dengeli ve yeterli bir şekilde sağlayabiliriz. Aynı şekilde besin günlüğü listesindeki besinleri kaydırdığımızda yerine o besine denk alternatif besinleri de görerek, hangi yiyeceklerin aynı gruplarda bulunduğunu anlayabiliriz ve bu da bize sağlıklı beslenme yolunda bir ışık olabilir.