Sindirimi kolaylaştıran 3 bitki çayı tarifi
Hazımsızlık, gaz, kabızlık ve mide bulantısı gibi birçok sağlık sorununuzla doğal bitki çayları sayesinde vedalaşabilirsiniz.
Hepimiz günlük hayatımızda zaman zaman sindirim sorunları yaşıyoruz. Bu sorun bazen tatillerde ya da bayramlarda beslenme alışkanlığımızın değişmesinden kaynaklanıyor, bazense yediğimiz yemeğin porsiyon miktarını fazla kaçırmamızdan. Yaşımızın ilerlemesi de hazımsızlık gibi sindirim sorunlarıyla daha fazla karşılaşmamıza yol açabiliyor. Çeşitli sebeplerden sıklıkla karşılaşılan bu tip sorunları doğal bitki çayları sayesinde çözüme kavuşturmak mümkün. İşte sindirimi kolaylaştıran çay çeşitleri ve pratik mi pratik tarifleri:
1-Nane çayı
Sindirimi kolaylaştıran çay dendiğinde akla ilk olarak nane çayı geliyor. Kalsiyum, demir, folat, magnezyum, fosfor, potasyum mineralleri açısından zengin olan nane bitkisi aynı zamanda A, C, B12 ve K vitaminleri açısından da oldukça iyi bir kaynak. Nane yaprakları mentol, menton ve limonen gibi uçucu yağları içeriyor. Bu uçucu yağlardan mentol, naneye kokusunu ve ferahlatma özelliğini veriyor. Yapılan pek çok çalışma nanenin sindirim sistemini rahatlattığını ve sindirime ilişkin ağrıları azalttığını ortaya koyuyor. Bu sayede gaz, şişkinlik ve hazımsızlık gibi sindirim problemlerine iyi geldiği gibi düz kasların daralmasını önleyerek bağırsak spazmlarını azaltıyor. Mide yatıştırıcı etkisi sayesinde mide bulantısına da iyi geliyor. Mide bulantısı için nane çayını tercih ettiğiniz durumlarda içerisine limon sıkmanız etkisini daha da artıracaktır.
Nane çayı için malzemeler: 2 tatlı kaşığı kuru nane veya 10 adet taze nane yaprağı
Nane çayı tarifi: Yarım litre suyu kaynatıp cam demlik içerisine dökün. Üzerine belirtilen miktarda kuru nane veya taze nane yapraklarını ekleyip üstünü kapatın ve 5-6 dakika kadar demleyin. Nane çayı demlenirken üzerini kapatmanız uçucu yağların uçmaması için oldukça önemli. Eğer mide bulantısı şikayetiniz varsa demlerken çayınızın içerisine birkaç dilim limon ilave edebilirsiniz.
2-Zencefil çayı
En sağlıklı baharatlar listesinin ilk sıralarında yer alan zencefil alternatif tıpta özellikle Çinliler tarafından binlerce yıldır kullanılıyor. İçerisinde bulunan gingerol ve şogaol olarak bilinen güçlü bileşikler zencefile antioksidan ve antienflamatuar özellik kazandırıyor. Bu bileşikler aynı zamanda mide bulantısı, kramp, şişkinlik, gaz ve hazımsızlık gibi problemlerin çözümü için de olumlu etki gösteriyor.
Zencefilin geleneksel Çin tıbbında özellikle mide bulantıları için kullanıldığı biliniyor. Siz de bu olumlu etkisinden faydalanmak istediğiniz durumlarda günde 1-2 gram kadar zencefili beslenme planınıza dahil edebilirsiniz. Ancak hamilelerin günlük 1 gramdan fazla zencefil kullanması önerilmiyor. Zencefil aynı zamanda kronik hazımsızlık olarak da bilinen dispepsi hastalığına da iyi geliyor. Dispepsi en basit şekilde midenin üst kısmında sürekli görülen ağrı ve hazımsızlık hissi olarak tanımlanıyor. Bu hastalıkta midenin geç boşalmasına bağlı olarak hazımsızlık görülüyor. Yapılan çalışmalar zencefilin dispepsi hastalarında mide boşalma hızını artırdığını gösteriyor. Zencefilin kalorisi, faydaları ve diğer konularda ayrıntılı bilgi sahibi olmak istiyorsanız zencefil içeriğimizi okuyabilirsiniz.
Zencefil çayı için malzemeler: 2 dilim zencefil, 1 çubuk tarçın , 1 dilim limon
Zencefil çayı tarifi: Yarım litre suyu kaynatıp cam demlik içerisine dökün. Üzerine 2 dilim zencefil ile 1 dilim limonu ilave edin ve 5 dakika kadar demleyin. Demlendikten sonra 1 çubuk tarçını içerisine atıp 1-2 dakika daha bekleyin. Eğer zencefil çayının tadı acı gelirse içerisine 1 çay kaşığı bal ya da 1 ince dilim portakal ilave ederek tatlandırabilirsiniz.
3-Rezene çayı
İçi boş sapları ve sarı çiçekleriyle uzun bir bitki olan rezene aslen Akdeniz’e özgü olsa da bugün tüm dünyada yetişebiliyor ve alternatif tıpta yüzyıllardır şifalı bitki olarak kullanılıyor. Rezene çayının, rahatlatıcı bir kokusu ve diğer bitki çaylarına kıyasla biraz daha acı bir tadı bulunuyor. Folat, C vitamini, kalsiyum, demir, potasyum, çinko ve magnezyum içeren bu bitki çayının içerisinde bulunan uçucu yağlar antioksidan özelliğe sahip. Midedeki gaz sancısına ve spazmlara, şişkinliğe ve ishale iyi geldiği gibi aynı zamanda sindirim kaslarını gevşeterek kabızlığın giderilmesi için bağırsak hareketlerinin artırılmasına da yardımcı oluyor. Yapılan çalışmalar da kronik kabızlığın iyileşmesinde günlük bir fincan rezene çayı tüketiminin faydalı olduğunu kanıtlıyor.
Rezene çayı için malzemeler: 2 çay kaşığı rezene tohumu (dövülmüş)
Rezene çayı tarifi: Kaynamış bir fincan suyun içerisine rezene tohumlarını ekleyin. 5 dakika demledikten sonra süzün. Dilerseniz 1 çay kaşığı bal ekleyerek rezene çayınızı tatlandırabilirsiniz.