Sirtuin Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?
Sirtuin diyeti hızlı kilo verdiren diyetlerden biri midir? Sirtuin diyeti en etkili nasıl uygulanır?
Sirtfood diyeti, adını sirtuin adı verilen bir proteinden almıştır. Sirtuin diyetinin amacı, kalorileri azaltmak ve sirtuin proteinini açmaya yardımcı olan yiyecekleri tüketmektir. Sirtuin proteini, hastalık nedeniyle vücut hücrelerinin ölmesini ve iltihaplanmasını engeller. Orman meyveleri, saf bitter çikolata ve kırmızı şarap, sirtuin içeren besinlerden bazılarıdır. Yeşil çay, soğan, kereviz, roka, maydanoz, kapari, zerdeçal, beyaz lahana, ceviz, karabuğday, portakal, mandalina, greyfurt ve şeftali sirtuin proteinini aktive eden diğer besinlerdir.
Sirtuin diyetinde kırmızı et, beyaz et, süt ve süt ürünlerini çok az tüketmeli veya bu gıdaların tüketimi tamamen bırakılmalıdır.
Sirtfood diyetindeki gıdalar polifenoller açısından yüksektir. Bunun bir anti-inflamatuar ve bir antioksidan etki sağladığı düşünülmektedir. Bir bakıma, vücutta enfeksiyon ve şişlik oluşmasını engellediği söylenir.
Sirtuin diyetinde tüketilen gıdalar, insanların uzun süre yaşadığı bölgelerde sık olarak tüketilmektedir. Bu da sirtuin diyetinin metabolizmayı hızlandırdığını ve insanların daha uzun yaşamasını sağladığını gösterir. Buna ek olarak, sirtuin diyetinde tüketilen besinler sağlıklıdır ancak kalori miktarı düşüktür. Bu durum bazı kişilerin sağlığını olumsuz etkileyebilmektedir.
Sirtuin Diyeti Nasıl Yapılır?
Sirtuin diyeti 21 gün uygulanmaktadır. Diyeti yapan kişiler özellikle ilk 3 günde çok zorlandıklarını daha sonra ise diyeti programına alıştıklarını belirtmektedir. Surtin diyeti iki aşamadan oluşmaktadır.
1. AŞAMA: Diyetin birinci aşaması 7 gün sürer ve hızlı kilo kaybı hedeflenir. İlk 3 gün içinde günde iki kez yeşil sebze suyu ve bir ana öğün tüketilir. Yeşil sebze suları limon, yeşil çay, kale, kereviz ve maydanoz gibi sebzeler kullanılarak hazırlanır ve günlük ortalama 1000 kaloriyi aşmamalıdır.
2. AŞAMA: Diyetin diğer dört gününde ise günde 2 yeşil su ve 2 kez sirtuin aktivatörü besinlerinden zengin ana öğün yenir. İlk 3 hafta tamamlanmasının ardından diyete sirtuin aktivatörü besinler ve yeşil sular eklenir. Aşama 1 ve 2 kişisel tercihlere göre sürekli tekrarlanabilir.
Sirtuin Diyetini Kimler Yapabilir?
Beslenme Uzmanı Rob Hobson, diyabetli kişilerin Sirtfood diyetini uygulamaması gerektiğini söylemektedir. Ancak çok fazla fiziksel aktivite yapan kişiler için de bu diyet önerilmez. Bunun nedeni ise vücudun fiziksel aktivite sırasında çok fazla enerjiye ihtiyacı vardır. Sirtuin diyeti uzun süre uygulandığında uyuşukluk veya baş ağrısı gibi yan etkilere yol açabilir.
Sirtuin Diyetinde Ne Yemelisiniz?
Sirtfood Diyeti çeşitli meyveler, tahıllar, yeşillikler, otlar, baharatlar, yağlar ve sirtuin aktivatörleri yüksek içecekleri içerir. Sirtfood Diyetinde et isteğe bağlı olarak tüketilir, bu nedenle veganlar ve vejeteryanlar tarafından da uygulanabilir. Ancak et tüketimi ölçülü olmalıdır.
Meyve ve sebzeler: Sirtfood diyeti antioksidanlar açısından zengindir. Bu diyette tüketilmesi gereken sebze ve meyveler şunlardır.
-
Çilek
-
Maydanoz
-
Roka
-
Kale
-
Kapari
-
Yaban mersini
-
Şeftali
Baharatlar: Sirtfood Diyeti baharatlar tüketilebilir. Baharatlar, yeşil meyve sularına veya yemeklere lezzet katmak için eklenebilir.
-
Reyhan
-
Kişniş
İçecekler: Sirtfood Diyeti sırasında günde en az bir yeşil içecek tüketilir. Başlangıçta, günde birkaç yeşil içecek tavsiye edilir. Zaman geçtikçe, yavaş yavaş daha fazla yemek ve daha az içecek ekleyeceksiniz.
-
Yeşil içecek
-
Kırmızı şarap
-
Kahve
-
Çay
Bakliyat ve et: Soya ve baklagiller sirtuin kaynaklarıdır. Et tüketimi ise kalorisi yüksek olduğundan ölçülü olarak tüketilmelidir.
-
Soya
-
Baklagiller
-
Et
-
Soya peyniri
Tahıllar
-
Karabuğday
-
Ekmek
-
Makarna
Sağlıklı yağlar
-
Kuruyemişler
-
Zeytin yağı
-
Tereyağı
-
Yağlı balık
Sirtuin Diyetinde Ne Yememelisiniz?
Sirtfood diyeti, besinleri yasaklamak yerine belirli besinlerin tüketimine odaklanılır. Bununla birlikte, genel olarak işlenmiş gıdaları ve ilave şekerleri sınırlamayı içerir. Cips, kraker, şekerleme ve beyaz un bu besinlere örnek verilebilir.
Bir günlük Sirtuin Diyeti Listesi Nasıl Olmalıdır?
Bir günlük Sirtuin diyeti listesi aşağıda verilmiştir.
Kahvaltı
-
Zeytinyağlı peynirli omlet
-
2 adet ceviz
-
Maydanoz veya roka
-
1 dilim karabuğday ekmeği
Ara Öğün
-
2-3 dilim bitter çikolata
-
1 fincan kahve
Öğle
-
Karabuğday salatası
-
1 kadeh şarap (isteğe göre)
Ara Öğün
-
1 bardak Sirtuin özel yeşil içeceği
Akşam
-
90 gram tavuk veya kırmızı et (zerdeçallı, soğanlı ve zeytinyağlı sos ile birlikte)
-
Maydanoz ve rokalı yeşil salata (zeytinyağı ve limon ile birlikte)
Sirtuin Diyetinin Faydaları Nedir?
Sirtfood Diyetindeki yiyeceklerin çoğu bitki bazlı gıdalardan meydana gelir ve çeşitli besin maddeleri, antioksidanlar ve sirtuinler bakımından zengindir.
-
Kilo vermeye yardımcı olur: Sirtfood Diyetinin arkasındaki fikir, sirtuin aktive eden gıdaları yüksek miktarda tüketerek, metabolizmayı hızlandırmak ve yağ yakmak için belirli genlerin etkinleştirilmesini sağlamaktır. Bu durum kilo vermeye yardımcı olabilir. Yapılan bazı araştırmalar, bu genlerin lipoliz ve yağ kaybı ile bağlantılı olduğunu belirtmiştir. Sirtfood Diyetinde kalori kısıtlamayı içerdiğinden kilo kaybını sağlayabilir.
-
Sirtuinler yaşlanmayı geciktirici özelliğe sahiptir: Sirtfood Diyeti yaşlanma sürecini yavaşlatma üzerinde etkilidir. Sirtfoodların yaşlanmayı geciktirici etkilerinin araştırıldığı bir çalışmada, hem sirtfood açısından zengin olan Asya hem de Akdeniz diyetlerinin kronik hastalıkları önlenmek ve kişilerin sağlıklı bir yaşlanma süreci için bu iki diyeti birleştirilmesi önerilmiştir.
-
Bol miktarda antioksidan içerir: Sirtfood Diyetinde yaban mersini, kırmızı şarap, kahve ve bitter çikolata gibi antioksidan açısından yüksek besinler yer alır. Antioksidanlar hastalıklardan ve serbest radikallerin zararlı etkilerinden korunmayı sağlar.
-
Sindirimi iyileştirir: Sirtfood, vücutta yedi proteinden oluşan sirtuinlerin aktive olmasını sağlar. Sirtuinlerin stres altındaki hücreleri korur. Aynı zamanda iltihaplanma ve metabolizma sürecini düzenler.
Sirtuin diyetinin diğer faydaları ise şu şekildedir.
-
Kas ağırlığını koruma
-
Hafıza fonksiyonunda gelişme
-
Kan şekeri seviyelerinin daha iyi kontrolü
-
Azalmış kronik hastalık riski
-
Yaşlanma sürecinde gecikme
-
Sağlıklı besinler yemeye teşvik etme
-
Anti-inflamatuar
Sirtuin Diyeti ile Kaç Kalori Verilebilir?
Sirtuin diyeti 3 hafta süren iki aşamadan oluşur. 3 haftanın ardından mümkün olduğunca sirtfood besinler tercih edilerek, düşük kalorili şekilde ilerlenir. Birinci aşamanın süresi 7 gündür ve çok sayıda yeşil su tüketimini içerir. Sirtuin diyeti ile 7 günde 7 kilo vermek mümkündür. Diyet günlük yaklaşık 1000 kalori içerir. Diyetin ikinci aşaması iki hafta sürer ve günde üç öğün özel tariflerin tüketilir. İkinci aşamada da sürekli olarak kilo vermeye ve yeşil suyu tüketmeye devam edilir. Daha fazla kilo vermek isteyen kişiler bu iki adımı tekrarlayabilir. Bu aşamalar bittikten sonra sirtfood besinleri tüketilmeye devam edilir.
Sirtuin Diyetinin Zararı Var mı?
Sirtfood Diyetinde yüksek miktarda meyve ve sebze bulunsa da, genellikle çok az kalori içerdiği ve uzun süre takip edilemediği için eleştirilmektedir.
Düşük kalorili bir beslenme biçimi sağlığı kötü etkileyebilir. Daha az kalori almanın kişilerin kilo vermesine yardımcı olduğu gösterilmiştir, ancak çok az kalorili bir diyette yeterli besin bulunmayabilir. Yeterli kalori almamak, baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk, mide bulantısı ve kusma, kabızlık, dehidratasyon, düşük kan şekeri, ağız kokusu, ishal ve baş dönmesi gibi olumsuz etkilere yol açabilir.
Sirtfood Diyetinin ilk aşamasında, günde iki öğün yeşil meyve suları tüketilir. Kalorisi oldukça düşüktür. Diyet planının ikinci aşamada daha fazla kalori ve daha katı öğünler tüketilse de, üç haftalık planı sürdürmesi zordur. Diyet, kişilerin üç haftalık planı hemen tekrarlayarak kilo vermelerini sağlar, ancak bu iyi bir yöntem değildir.
Sirtuin Diyetin besin eksikliklerine yol açabilir. Besin değeri açısından zengin gıdalar tüketilse bile, vücuda yeterli kalori almamak çoğu zaman besin eksikliğine sebep olur. Bu durum kemik kaybı gibi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Diyabet hastalığı bulunan kişiler için kalori kısıtlaması ve diyetin ilk birkaç gününde çoğunlukla meyve suyu tüketmek kan şekeri seviyelerinde tehlikeli değişikliklere yol açabilmektedir.
Günde çok az miktarda kalori almak, sürekli açlık hissine sebep olabilir.
Sirtuin Diyetine Benzer Diğer Diyetler Nelerdir?
Sirtuin diyetine benzer diğer diyetler şunlardır.
-
Dukan diyeti
-
Hollywood diyeti
-
Vejetaryen diyeti
-
Glisemik indeks diyeti
-
Çorba diyeti
-
South beach diyeti
-
Montignac diyeti
-
Atkins diyeti
-
Yumurta diyeti
-
Volümetrik diyeti
-
Karpuz diyeti
-
Patates diyeti