Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 31.01.2019 4 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Söz konusu akşam yemeği olduğunda en sık yapılan 7 hata

İtiraf edelim: Diyet sırasında en çok akşam öğününde hata yapıyoruz. Şimdi bunları farkına varma ve düzeltme zamanı!

Söz konusu akşam yemeği olduğunda en sık yapılan 7 hata

Sağlıklı beslenmek ya da kilo vermek istiyorsanız akşam öğünlerine ilişkin dikkat etmeniz gereken birçok önemli konu bulunuyor. Diyet ya da sağlıklı beslenme sürecinde akşam yemeğine dair en çok yapılan hataları ve bunlara getirebileceğiniz çözümleri derledik.

1-Yemek planını son dakikaya bırakmak

diyette aksam yemegi

Koca bir günün ardından son ana öğün olan akşam yemeği için iyi bir seçim yapmakta zorlanmak hiç de anormal değil. Her gün için öğün öğün ne yiyeceğinize karar vermek yerine hafta sonları ya da diğer boş olduğunuz bir gün haftalık yemek programınızı hazırlayarak üzerinizden büyük bir yükü atabilirsiniz. Bu yöntem sayesinde hafta boyunca yemek alışverişinin ve hazırlık sürecinin sorunsuz bir şekilde ilerlemesini sağlamış olacaksınız.

Karbonhidrat yüklü yiyeceklere ya da fast food gibi sağlıksız besinlerle yapılan kaçamaklar en çok kararsız kalınan ve çok aç hissedilen zamanlarda yapılıyor. Öğünlerinizi önceden planlayarak bu kaçamakların da önüne geçebileceksiniz. Akşam yemeğini atlamanın kilo verdirip verdirmediğini merak ediyorsanız “Diyette akşam yemeği yememek gerçekten kilo verdiriyor mu?” başlıklı içeriğimize göz atmayı unutmayın.

Çözüm:Birkaç saatinizi haftalık yemek planınızı oluşturmaya ayırın. Ayrıca akşam öğünlerinizi hazırlamak için de kendinize vakit tanıyın. 

2-Dört gözle tatlı yemeyi beklemek

diyette tatli

Yüksek miktarda şeker tüketiminin uyku kalitesini olumsuz etkilediğini biliyor musunuz? Geç saatlerde şekerli besinlere yönelmek kan şekerini aniden yükseltiyor. Bu durumsa uykuya geçişi ve uyku kalitesini kötü etkiliyor, geceleri sık sık uyanmaya ve gün içerisinde yorgunluk hissine yol açıyor. Eğer tatlı krizleriyle başa çıkmakta zorlananlardansanız “Krizim geldi! Zamansız yakalayan tatlı krizleri nasıl atlatılır?” başlıklı yazımız sizin için çok faydalı olabilir.

Çözüm:Akşam yemeğinden sonra tatlı yemeden yapamıyorum diyorsanız küçük bir kare bitter çikolata ve tarçınlı sütle bu ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

3-En çok kaloriyi akşam öğününde almak

diyette aksam ne yenir

Eğer amacınız kilo vermekse günlük almanız gereken kalorinin büyük bir kısmını kahvaltı ve öğle yemeğinde almanızda fayda var. Kadınlarla ilgili yapılan bir çalışmada da günlük alınması gereken kalorinin büyük kısmını öğle yemeğinde alan kadınların daha rahat kilo verdikleri ve kilolarını korudukları görüldü. Ayrıca biliniyor ki günün erken saatlerinde yemek yemek daha uzun süre tokluk sağlayan hormonal değişikliklere neden olarak aşırı yeme eğilimini azaltıyor.

Çözüm: Günlük almanız gereken kalori miktarının çoğunu öğle ve kahvaltı öğünlerinde alın. Akşam yemeğinin porsiyon miktarını azaltın, kahvaltı ve öğle öğünlerininkini ise artırın.

4-Çok fazla alkol tüketmek

Birkaç kadeh alkol aldıktan sonra daha rahat uykuya dalıyor olabilirsiniz. Fakat alkol uykuya geçişi kolaylaştırsa bile uykuya ilişkin diğer birçok konuyu olumsuz etkileyebiliyor. Farklı uyku aşamalarındaki doğal akışı bozabildiği gibi genellikle sabaha karşı daha huzursuz bir uykuya ve ertesi gün kişinin kendisini daha kötü hissetmesine neden olabiliyor.

Çözüm:İçeceğiniz alkol miktarını minimum seviyede tutmaya çalışın ve eklenti şeker ile alkol içermeyen, daha rahat uyumanızı sağlayacak içecek alternatiflerini tercih edin.

5-Akşam yemeğinde kafeinli içecekler içmek

yatmadan önce kahve icmek

Vücudun sinir sistemini uyarma, yorgunluğu azaltma, algıyı ve uyanıklığı artırma gibi etkileri olan kafein aynı zamanda uyku döngülerinizi düzenleyen bir kimyasal olan adenosinin etkisini de olumsuz etkiliyor. Her vücudun kafeine verdiği tepki farklı olsa da uyumadan kısa süre önce kafein almamak en doğrusu.

Çözüm: Kafeinli içeceklerden vazgeçemiyorsanız bunları olabildiğince sabah ve öğle saatlerinde tüketin. Akşam yemeğinde ya da sonrasında sıcak bir içecek içmek istiyorsanız kafeinsiz kahveleri ya da bitki çaylarını tercih edin. Kafeini bırakmak ya da hiç değilse azaltmak istiyorsanız “Kafein bağımlılığımızdan 5 günde kurtuluyoruz!” başlıklı içeriğimizi de okumadan geçmeyin.

6-Televizyon ya da bilgisayarın önünde yemek

diyet sirasinda yapilan hatalar

Akşam yemeğinizi televizyon izlerken ya da internette gezinirken yemek kesinlikle çok kötü bir alışkanlık. Çünkü ne yiyip içtiğinize dikkat etmediğinizde kendinizi tok hissetme olasılığınız çok daha düşük. Araştırmalar da dikkati dağılmış durumdayken yemek yiyen kişilerin ne yediklerinin farkında olmadıklarını ve aşırı yemek yeme eğiliminde olduklarını ortaya koyuyor.

Çözüm:Elektronik cihazlarınızı kullanırken yemek yememeye dikkat edin ve yemek yemeye özel olarak zaman ayırın.  

7-Uyumadan kısa süre önce yemek yemek

İkinci maddede de belirttiğimiz gibi geç saatlerde yapılan bir öğün kan şekerinde dalgalanmalara ve kalitesiz uykuya neden oluyor. Bunun yanı sıra geç vakitte yemek yemek zamanla vücuttaki yağ oranının artmasına, insülin direncine, kilo artışına ve metabolik bozukluklara da yol açabiliyor. Ayrıca yemek yedikten sonra sindirim birkaç saat sürdüğünden vücuda bu süreyi tanımadan uyumak reflüye davetiye çıkarıyor.

Çözüm: Günün son yemeğini uyumadan en az 2-3 saat önce yiyin. Haftalık yemek planı çıkarmak ve buna göre hareket etmek gece geç saatlerde yemek yememek için harika bir yöntem.

Kaynak

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan