Sürdürülebilir tarım neden önemli?
Basitçe belirtmek gerekirse, sürdürülebilir tarım; çevreyi, halk sağlığını, toplulukları ve vahşi yaşamın refahını gözeten yetiştirme teknikleri kullanılan tarım şeklidir.
Sürdürülebilir sözcüğü son yıllarda oldukça popüler bir hale geldi ve şimdi birçok şeyi tanımlamak için kullanılıyor. Peki sürdürülebilir tarım ne anlama geliyor? Basitçe belirtmek gerekirse, sürdürülebilir tarım, çevreyi, halk sağlığını, toplulukları ve vahşi yaşamın refahını gözeten yetiştirme teknikleri kullanılan tarım şeklidir. Sürdürülebilir tarımın kilit noktası, gıda üretimi ihtiyacı ile çevresel ekosistemin korunması arasında doğru dengeyi bulmaktan geçiyor.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Greenpace’in raporlarında yer alan sürdürülebilir tarım ilkelerinden öne çıkan maddeler şu şekilde;
- Kaynakların kullanımındaki verimliliğin artırılması
Tarımsal üretim büyüyor, bu nedenle, fiili uygulamaların su ve enerji tasarrufu sağlayan ve gaz ve gübre emisyonlarını azaltan akıllı üretim sistemlerine yönelik olması gerekiyor.
- Sürdürülebilir doğal kaynakları korumak ve iyileştirmek
Doğal kaynaklar, tarımsal üretimin temelini oluşturuyor, bu da tarımsal üretimin sürdürülebilir olması için doğal kaynakların mutlaka gözetilmesi gerektiği anlamına geliyor. Bu nedenle, olumsuz etkileri azaltmak ve doğal kaynakların durumunu iyileştirmek için daima yeni formüller üretilip geliştirilmeli.
- Kırsal yaşam tarzını ve sosyal refahı korumayı ve geliştirmeyi başaramayan tarım sürdürülemez
Tarım, dünyada milyonlarca insanın geçim kaynağı ve bu insanların çoğu kırsal yaşam alanlarında hayatını sürdürmeye çalışıyor. Tarım sektörünün sürdürülebilir olması için sağlıklı, güvenli ve iyi koşullar sunulması oldukça kritik.
- Tedarik zincirinde üreticinin yeri sağlamlaştırılmalı
Sürdürülebilir tarım, gıda tedarik zincirinin şirketlerin değil, üreticilerin ve tüketicilerin kontrol ettiği bir dünyayı destekliyor.
- Ekolojik haşere yönetimi yapılmalı
Sürdürülebilir tarımda,zararlı haşereler ve yabani otlar; topraklarımıza, suya, ekosisteme ve çiftçi ve tüketicilerin sağlığına zarar verebilecek pahalı kimyasal böcek ilaçları ve gübreleri kullanmadan kontrol altına alınmalı.
Sürdürülebilir tarımın faydaları nelerdir?
- Çevreyi korumak ve kirliliği önlemek
Artan nüfus ve gıda talebi göz önüne alındığında arazileri sağlıklı ve verimli tutmak büyük önem taşıyor. Tarımda sürdürülebilir uygulamaları benimseyen çiftçiler, yenilenemeyen enerjiye olan bağımlılıklarını azaltıyor, kimyasal kullanımını minimuma indirgiyor ve doğal kaynakları koruyor.
- Teknolojiye yatırım yaparak verimliliğe odaklanma
Daha akıllıca tarım yapmak ve yiyecekleri çiftlikten mutfağa daha verimli bir şekilde taşımak, tarım endüstrisi ile ilgilenen herkes için faydalı olacaktır. Tohum ekme makinelerinden, su püskürtücülere, drone dağıtıcı sistemlerinden uydu görüntülerine ve neredeyse her şeye kurulabilen ölçüm sensörleriyle tarımı verimli hale getirebilecek teknolojiler geliştirilmeli ve desteklenmeli.
- Halk sağlığı güvenliği
Sürdürülebilir tarım, zararlı böcek ilaçlarını ve gübreleri önlediği için, daha güvenli olan meyve, sebze ve diğer mahsulleri üretebilmektedir. Sürdürülebilir çiftçiler hayvancılık atıklarının dikkatli ve uygun bir şekilde yönetilmesiyle insanları patojenlere, toksinlere ve diğer tehlikeli kirleticilere maruz kalmaya karşı koruyabilirler.
- Maliyetin azalması
Sürdürülebilir tarımın tercih edilmesiyle fosil yakıtlara olan ihtiyaç azalıyor. Bu da gıda taşınırken veya satın alınırken maliyet tasarrufu sağlıyor.
- Biyoçeşitliliğin desteklenmesi
Sürdürülebilir tarımda çiftlikler biyolojik çeşitliliğin önünü açarak çok çeşitli bitki ve hayvan üretimine teşvik eder. Mahsul üretimi döngüsünde bitkiler mevsimsel olarak değiştiriliyor ve bu da toprakların zenginleşmesini, hastalıkların önlenmesini sağlıyor.
- Hayvanlar için faydalı
Sürdürülebilir tarım, hayvanlara daha iyi bakılması, insanca ve saygıyla muamele edilmesi ile sonuçlanır. Otlatma veya gagalama da dahil olmak üzere tüm canlı hayvanlar doğal davranır. Sonuç olarak doğal bir şekilde gelişirler. Sürdürülebilir çiftçiler ve çiftçiler, hayvanların sağlığını koruyan hayvancılık uygulamaları uygulamaktadır.
- Toplumsal eşitlik
Sürdürülebilir tarım tekniklerinin uygulanması, işçilere daha rekabetçi bir maaş ve imkanlar sunması nedeniyle de tercih edilmeli. Çalışanlara daha güvenli bir çalışma ortamı, yiyecek ve yeterli yaşam koşullarını içeren insancıl ve adil çalışma koşullarında çalışma imkanı sağlıyor.
Beslenme şeklimiz önümüzdeki 10 yıl içerisinde nasıl değişecek konusu ilginizi çekiyorsa yazımıza tıklayın.