Süt içmenin vücudumuza sağladığı 10 fayda
Sütün bölgesel zayıflamayı destekleyen besinlerin başında geldiğini biliyor muydunuz?
Süt, çocukluktan yaşlılığa dek hayatın her evresinde düzenli şekilde tüketimi önerilen besinlerin başında geliyor. Hayvansal süt çeşitlerinin A, B, K vitamini içeriklerinin oldukça yüksek olduğu biliniyor. Bunun yanı sıra kalsiyum, demir ve protein kaynağı olarak da görülen bu besinin sağlık üzerinde önemli faydaları bulunuyor. Vücudumuzda bu faydaların etkilerini gözlemleyebilmek için uzmanlar bir yaşından itibaren 2 su bardağı süt içilmesini öneriyor.
1-Hastalıklara karşı vücut direncini artırıyor
Özellikle mevsim geçişlerinde ve kış aylarında bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla vücut direncini kaybediyor ve hastalıklara karşı kendini koruyamaz hale gelebiliyor. Süt bu noktada protein oranı ve içerisinde bulunan vitaminler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücut direncini artırma görevi görüyor.
2-Kemikleri güçlendiriyor
Süt aynı zamanda kalsiyum açısından en zengin olan besin kaynakları arasında yer alıyor. İçerisinde bulunan kalsiyum kemikleri güçlendirerek ilerleyen dönemlerde osteoporoz (kemik erimesi) hastalığıyla karşılaşma riskini azaltıyor. Özellikle okul öncesi çocukların boylarının uzaması ve gelişimlerinin devam etmesinde payı oldukça büyük. Süt ve kemik erimesi arasındaki ilişkiye değindiğimiz “ Kemik erimesine çare süt mü? Kalsiyum ve osteoporoz ilişkisini inceledik ” başlıklı içeriğimizden konu hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.
3-Cildin yıpranmasını önleyerek canlı ve ışıltılı bir görünüm sağlıyor
Sütün içerisinde bulunan protein ve vitaminlerin bir diğer işlevi de cildin ihtiyacı olan nem dengesinin sağlanmasına yardımcı olması. Bu sayede ciltte meydana gelebilecek kırışıklık ve yıpranmaların minimum düzeyde kalmasında etki gösteriyor.
4-Diş, tırnak ve saçlara iyi geliyor
Sütün kalsiyum ve protein bakımından zengin oluşu, dişlerde oluşabilecek çürüklerin de önüne geçmesini sağlıyor. Benzer bir etki saçlar ve tırnaklar üzerinde de görülüyor. Çabuk kırılmaları önleyerek saçların ve tırnakların daha canlı ve daha sağlam olmasına destek oluyor.
5-Bağırsak sorunlarının çözümünde rol oynuyor
Kabızlık ve ishal gibi bağırsak rahatsızlıklarından mustarip olunan durumlarda bağırsakların düzenli ve sağlıklı bir şekilde çalışmasını destekliyor. Ancak kişiden kişiye değişmekle birlikte, fazla süt tüketimi de kabızlığa neden olabiliyor. Bu yüzden en doğrusu bağırsak sağlığınızı olumsuz etkileyecek miktarı kendinizi gözlemleyerek anlamanız.
6-Egzersizden sonra kas kaybının önlenmesine yardım ediyor
Egzersizin ardından kas kaybı yaşamamak için destek alınabilecek besinlerin başında da süt geliyor. Bu yüzden sporun ardından kas hasarlarını önlemek ve yeni kas yapımını desteklemek için gereken proteini süt aracılığıyla alabilirsiniz.
7-Beyin gelişimini destekliyor
Sütün besin içeriği beyin üzerinde de olumlu etkilere sahip. Özellikle içerdiği iyot, kalsiyum ve çinko sayesinde beyin gelişimini destekleyen bu besin dikkat ve algının güçlenmesine yardımcı oluyor.
8-Kalbe ilişkin sağlık sorunlarını önlüyor
Tansiyonun dengede tutmaya yardım ederek kalp krizi riskini azaltıyor. Ayrıca yüksek kan basıncından kaynaklanan damar tıkanıklığı sorunuyla da savaşıyor.
9-Bölgesel zayıflamaya yardımcı oluyor
Bölgesel zayıflama konusunda diğer besinlerden bir adım önde olan tek besin grubunun süt ve süt ürünleri olduğunu söylemek pek de yanlış olmaz. Süt göbek ve bel bölgesinde meydana gelen yağlanmayı kalsiyum içeriği sayesinde azaltarak sağlıklı bir kilo kontrolü sağlıyor.
10-Sağlıklı bir uyku düzenine zemin hazırlıyor
Sütün faydalarından bir diğeri de triptofan ve B6 vitaminleri sayesinde kaliteli bir uyku düzeni oluşturulmasına katkı sağlaması. Bu olumlu etkisini görebilmek için uyku problemi yaşadığınız durumlarda bir su bardağı süt içerek uyku evresine daha rahat bir geçiş sağlayabilirsiniz.
Besin değeri içeriği ve sağlıklı bir gelişim açısından görüldüğü gibi süt içmenin pek çok faydası bulunuyor. Ancak sütün faydaları olduğu kadar tüketirken unutmamanız gereken birkaç önemli nokta da var. Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor ki mikroorganizmaların üremesi için uygun bir ortama sahip olan süt çok çabuk bozulan bir besin kaynağı. Bu nedenle günlük süt kullanmaya özen gösterin. Pastörize süt satın aldığınızda ise açtıktan sonra buzdolabında muhafaza ederek iki gün içerisinde tüketmeye çalışın.
Vücudunuzun ihtiyaç duyduğundan fazla miktarda süt tükettiğinizde kabızlıkla karşılaşma olasılığınız var. Bu yüzden vücudunuzu tanıyıp içtiğiniz sütün sizde yarattığı etkileri gözlemleyin. Bunun yanı sıra yine fazla süt tüketimi fazla kalsiyum alımına sebep olarak demir eksikliği ve kansızlık sorunlarına yol açabiliyor. Tüm bu nedenlerden ötürü vücudunuzun ihtiyacı kadar süt tüketmeye dikkat etmelisiniz.
Eğer vegan besleniyorsanız hayvansal sütlere alternatif olabilecek bir süt çeşidi olan yulaf sütü hakkındaki " Yaklaşan trend: Yulaf sütü. Peki gerçekten sağlıklı mı? " başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.