Tansiyon ve Beslenme
Tansiyon en sık rastlanan sağlık problemlerinden biri... Dolayısıyla bu konuda bilinçlenmek de çok ama çok önemli. Tansiyonun tanımı, belirtileri, beslenme ile ilişkisi ve tansiyondan korunma önerilerini senin için yazdık!
Tansiyon Nedir?
Kanın atardamar duvarına yaptığı basınca tansiyon denmektedir. Atardamar duvarındaki en yüksek basınca sistolik kan basıncı (büyük tansiyon), en düşük basınca ise diyastolik kan basıncı (küçük tansiyon) denir.
Kan basıncının normal değerleri 120 mmHg (büyük tansiyon)-80 mmHg’dur (küçük tansiyon).
Büyük tansiyonun 140 mmHg’nin ya da küçük tansiyonun 90 mmHg’nin üzerinde olması ya da her iki değerin üzerinde olması yüksek tansiyon yani hipertansiyon tanısı konması için yeterlidir.
Yüksek Tansiyonun Belirtileri Nelerdir?
Enseden başa doğru oluşan ağrı, burun kanaması, kulaklarda uğultu ve çınlama, baş dönmesi, sık idrara çıkma, terleme, çarpıntı, kas zayıflığı ve kaslarda kasılma atakları, horlama ve uyku halinde nefes daralması yüksek tansiyonun belirtileri arasında yer alır.
Hipertansiyon ve Beslenme
Hipertansiyon durumunda kullanılan diyet biçimi DASH diyetidir. DASH diyeti aslında bir beslenme tarzıdır. Amacı hipertansiyondan korunma ve hipertansiyon durumunda tansiyonu düşürmektir. Bu beslenme biçimi protein, yağ ve karbonhidratın dengeli ve düzenli bir şekilde alınmasını amaçlar.
Hipertansiyon İlaçları ve Besin Etkileşimleri
Hipertansiyon ilaçları kullanılırken, aşırı tuzlu besinlerden, turşulardan, konservelerden, kafeinden ve greyfurt suyundan uzak durulmalıdır. Bunlarla beraber çay, enerji içecekleri, tiramin içeren besinlerin de (eskitilmiş peynirler, sosis, sucuk, soya sosu, tavuk ve dana ciğeri) kısıtlanması gerekir.
Yüksek Tansiyondan Korunmak İçin Öneriler
*İdeal vücut ağırlığı korunmaya çalışılmalı.
*Düzenli fiziksel aktivite yapılmalı.
*Tuz ve sodyum alımı kısıtlanmalı.
*Posa alımı artırılmalı.
*Kullanılan yağ türüne dikkat edilmeli.