FacebookTwitterLinkedinWhatsappMessengerMail
16.11.20182 dakikada okunur.
begenmeler
43
yorumlar
3
kaydet

Tatlı kaçamaklarına karşı koyamamanızın sebepleri bunlar olabilir!

Diyet demek aç kalmak demek değil elbette ama bu süreçte bazı yiyeceklere karşı otokontrol mekanizmasını devreye sokmanın gerekliliği de ortada. Peki otokontrolü etkileyen unsurlar neler?

Tatlı kaçamaklarına karşı koyamamanızın sebepleri bunlar olabilir!

Diyet yaparken ya da sadece sağlıklı beslenmeye çalışırken bazen tatlı kaçamakları yapmak ve kendinizi şımartmak istersiniz. Bu kaçamakların genellikle anlık ve keyfi geliştiği düşünülür. Acaba gerçekten öyle mi?

Besin seçimlerinize, kaçamak yaptığınız zamanlara dikkat kesildiğinizde aslında bazı ipuçlarının hangi günlerde kendinizi kontrol edemediğinizi açık ettiğini göreceksiniz.

Daha stresli günler=daha fazla kaçamak

stres

Son araştırmalardan biri kişilerin uykusuz geçen bir gecenin ertesi gününde kontrollerini kaybetme ihtimallerinin çok daha fazla olduğunu ortaya koyuyor. Bu durumun sebebini tahmin etmek pek de zor değil. Cevap elbette stres.

Journal of Personality and Social Psychology bülteninde yayımlanan yeni bir çalışmada araştırmacılar 211 üniversite mezunu kişiden, hazırladıkları online anketi 30 gün boyunca doldurmalarını istedi. Ankette kişilerin önceki gece ne kadar uyuduklarına, alkol kullanım durumlarına, o günkü aktivitelerine, başlarından geçen olaylara ve stres seviyelerine ilişkin sorular soruldu. Araştırma sonucu, artan stres seviyesinin uyku süresinin kısalmasını tetiklediğini ve bu durumun da kişinin kendisini kontrol etmede daha çok zorluk yaşamasına sebep olduğunu ortaya çıkardı.

Uyku düzeni de otokontrol konusunda etken sebeplerden

uyku duzeni

Iowa State Üniversitesi’nde asistan ve araştırmacı yazarlardan biri olan Garrett Hisler da her zamankinden daha kısa süre uyuyan kişinin diğer günlere kıyasla otokontrol sağlamada daha fazla güçlük çekeceğini ifade ediyor. Kısaca kalitesiz ve kısa uyku, stres ve otokontrol mekanizması birbirini direkt olarak etkiliyor ve durumu bir nevi kısır döngüye çeviriyor. Otokontrol mekanizmasının zayıflaması ise genellikle iradeyi devreye sokmada ve doğru kararlar almada başarısız olmak anlamına geliyor.

Bu soruları kendinize sorun

tatli krizleri

Tüm bu araştırma ve beyanlardan yola çıkarak şunu söyleyebiliriz ki diyetinizi bozduğunuzda, tatlılara hayır diyemediğinizde kendinize kızmak yerine sağduyulu bir şekilde hayatınızı incelemelisiniz. Uykunuz düzenli mi? Günde en az 7 saat uyuyor musunuz? Hayatınızda stres yaratan durumları kontrol altına almayı önemli ölçüde başarabiliyor musunuz?

Eğer diyet yapıyorsanız ve tatlı yiyeceklerin cazibesine karşı koymaya çalışıyorsanız bu soruları kendinize sormanız emin olun otokontrolünüzün gelişmesini olumlu etkileyecek.

Uyku sorunlarına sebep olan unsurları öğrenmek ve bunların çözümlerine ilişkin bilgi edinmek için de “Uyuyamıyor musunuz? Bir de bunları deneyin!” başlıklı içeriğimizi mutlaka okuyun.

Kaynak

FacebookTwitterLinkedinWhatsappMessengerMail