Trambolin sporu nedir?
Zıplarken zayıflamak mümkün! Daha iyi bir vücut formu için trambolin sporunu keşfedebilirsiniz.
Trambolin jimnastiği olarak da adlandırılan trambolin, sporcuların tramplen üzerinde zıplayarak akrobatik hareketler yaptıkları olimpik bir spordur. Trambolin Sporu cesaret ve kararlılığın yanı sıra fiziksel beceri gereksinimi içeren bir spordur.
Trambolin sporu, sporcuların havada dönme ve takla gibi akrobatik hareketleri yaparken, bir tramplen üzerinde sekiz metre yüksekliğe kadar zıplamayı içerir. Trambolin akrobasi antrenmanı için kullanılır ve aynı zamanda olimpik bir spordur, dolayısıyla bu sporda pek çok farklı performans seviyesine sahiptir. Trambolin sporu sarmal yaylara sahip bir çerçeve arasına gerilen, yükseltilmiş, güçlü, elastik bir kumaş parçası olan bir tramplen üzerinde yapılır.
Trambolin Sporunun Tarihsel Geçmişi Nedir?
İlk modern trambolin 1934 yılında Iowa Üniversitesi'nde inşa edilmiştir. Trambolin dalgıçlar, jimnastikçiler ve kayakçılar gibi akrobasi eğitimi alması gereken astronotlar ve diğer sporcular eğitim amacıyla geliştirilmiştir. Daha sonra trambolin oldukça popüler gelmiştir ve insanlar trambolin üzerinde yapılabilecek çeşitli hareketler keşfetmiştir. Bu durum, trambolin sporunun doğuşuna yol açmıştır.
Trambolin, ABD'deki okul programlarına tarafından hızlı bir şekilde benimsenmiştir. Ancak bilgi ve eğitim eksikliğinden kaynaklanan yaralanmalar ve davalar, trambolin sporunun rekabetçi bir spor olarak popüleritesinde düşüşe sebep olmuştur. Ancak Sovyetler Birliği ve Çin gibi ülkeler, trambolin sporunun kalitesini artırarak bu spora olan ilgiyi yükseltmiştir.
Trambolin sporunu daha güvenli hale getirmek için çeşitli kurallar getirildi. 1950'lerde 10 zıplama rutini standart haline getirildi ve 1964 yılında Londra'da düzenlenen Dünya Şampiyonası ilk kez denendi. Başlangıçta Amerikalılar Dünya sıralamasında üst sıralarda yer aldı, ancak daha sonra Avrupa ve Çin'den sporcular yükselmeye başladı.
Trambolin olimpiyatlara ilk defa 2000 yılında gerçekleştirildi. Tek bir spor olarak başlayan Trambolin sporuna zamanla çeşitli programlar da dahil edildi.
Trambolin Sporu Nasıl Yapılır?
Trambolin üzerinde zıplamak, sağlık ve zindelik için çok faydalıdır. Zıplama sırasında meydana gelen esneme, vücut için birçok yönden faydalıdır ve performansınızı üst seviyeye çıkarır. Trambolin egzersizleri dengeyi, koordinasyonu, esnekliği ve kas yapısını geliştirmenin iyi bir yoludur. Yalnızca 15-20 dakika tramplen üzerinde zıplamak, vücudu forma sokmaya yardımcı olur. Trambolin, her yaştan ve beceri düzeyinden birey için egzersiz yapmanın iyi bir yoludur.
Trambolin Sporu Zayıflatır mı?
Trambolin sporu, vücuttaki yağ oranını azaltmak, zayıflamak ve formda kalmak için faydalı egzersiz olabilir. Çünkü trambolinde atlamak için formda olmanıza veya spor geçmişinizin olmasına gerek yoktur. Kardiyovasküler egzersizler vücuttaki kas gruplarını zorlayabilir. Ancak bir trambolin üzerinde zıplamak, tüm kas gruplarının aynı anda çalıştırmayı sağlar ve bunu yaparken sert bir zeminde zıplarken olduğu yoktur. Zıplamak, diğer birçok egzersiz türüne kıyasla daha fazla kalori yakmayı sağlar. Yaklaşık 12 dakika zıplamak, aynı süre boyunca koşmaktan yaklaşık 10 kalori daha fazla yaktırır. Trambolin sporu ile koşarken olduğundan daha az yorulmayı sağlar. Aynı zamanda kondisyonu ve dayanıklılığı geliştirir.
Trambolin sporu lenf sistemini sağlıklı tutmayı katkı sağlar. Lenf düğümleri hareket ettirildiğinde metabolizma da hızlanır. Bu sayede vücudunuzun toksinlerden ve şişliklerden arınması da kolaylaşır. Bu da daha hızlı ve sağlıklı kilo vermeye katkıda bulunur.
Trambolin Sporu Sağlıklı mıdır?
Yapılan bir egzersiz kalp atış hızını arttığında buna kardiyovasküler egzersiz denir. Hızlı koşmak veya yürümek, kalp sağlığı için faydalıdır. Ancak hızlı koşmak veya yürümek kalçalarda, dizlerde, sırtta, bacaklarda, bileklerde ve omuriliklerde çok fazla baskı yaratır. Bununla birlikte bir trambolinde koşmaya çalışmak, gerginliğin ve sarsıntının %95'e azalmasını sağlar. Ayrıca yürümek, koşuya oranla kalbi daha çok çalıştırır. Örneğin, 12 dakika zıplamak, aynı süre boyunca koşmaktan 10 kalori daha fazla yaktırır. Bu nedenle, fazla yağlardan kurtulmak için tramplen üzerinde kilo verme egzersizleri yapılabilir.
Yapılan bazı çalışmalarda, zıplamanın kemikleri güçlendirdiği gösterilmiştir. Araştırmaya göre 8 ay boyunca haftada en az 10 kez zıplayan çocukların kemik yoğunluğunun diğer çocuklara göre %1,2 daha fazla olduğu belirtilmiştir. Bu oran başlangıçta küçük görünse de kemik yoğunluğundaki yüzde 5'lik bir artışın osteoporotik kırık riskini %40'tan fazla azalttığı bilinmektedir. Bu da kemik yoğunluğundaki %1'lik bir artışın bile önemli olduğunu gösterir.
Trambolin egzersizlerinin diğer faydaları şu şekildedir.
-
Trambolinde zıplamak, daha fazla endorfin hormonunun salgılanmasını sağlar ve sinir sistemini strese karşı korur.
-
Trambolin sporu metabolizmayı hızlandırır ve kalorilerin ve yağların yakılma hızını hızlandırdığı için kilo vermeye yardımcı olur.
-
Zıplamak, kan basıncını düşüren ve kan akışını yavaşlatan kan damarlarının genişlemesini sağlar. Yani vücudun çeşitli bölgelerindeki ağrıları doğal olarak gidermeye yardımcı olur.
-
Gün içinde yirmi dakikalık trambolin sporu, bir saat koşu yapmakla aynı etkiye sahiptir.
Trambolin Sporunun Faydaları Nelerdir?
Trambolin sporunun faydaları aşağıda listelenmiştir.
Enerji verir: Trambolin üzerinde ritmik bir şekilde zıplamak, tüm ana kas gruplarının aynı anda çalışmasını sağlar. Diğer yandan kan akışı hızlanır ve vücut kan akışını daha az kullanılan kas gruplarına gönderir. Bu durum günlük hayatta sıklıkla kullanılan kas gruplarının gevşemesini ve kalp atışlarının düzelmesini sağlar.
Kan dolaşımı hızlandığında vücut daha fazla oksijen ve besin alır. Trambolinde zıplamak ayrıca vücutta "mutluluk hormonu" olarak da adlandırılan endorfin üretimini artırır. Bu hem fiziksel hem de zihinsel olarak daha iyi hissetmeyi ve gün içerisinde enerjik olmayı sağlar.
Eklemleri Korur: Düşük kemik yoğunluğu, osteoporotik kırılma ve sakatlık olasılığını artırır. Yapılan araştırmalar, zıplamanın, özellikle küçük çocuklarda kemik güçlenmesine yardımcı olduğunu göstermektedir. Trambolin egzersizlerinin faydalarından biri de kemikleri ve eklemleri güçlendirmesidir. Yalnızca trambolinde zıplamak dengeyi, kondisyonu ve dayanıklılığı geliştirmede etkilidir. Bunun nedeni, zıplamanın tüm vücuttaki tüm kasları harekete geçirmesidir. Ayrıca trambolinde sert zeminlerde yapılan egzersizlere göre çok daha güvenli hareket edebilir ve eklemlere binen yük sınırlanabilir.
Bağışıklığı Güçlendirir: Trambolin sporu, eklemlerde ve dokularda bulunan tüm hücrelerin güçlendirmeyi ve sağlığı korumayı sağlar. Bağışıklık sistemi, vücuttaki zayıf ve dirençsiz hücrelerden doğrudan etkilenir. Bunun nedeni zayıf hücrelerin bağışıklık sistemini zayıflatması ve vücudun çeşitli hastalıklara karşı savunmasız hale getirmesidir. Trambolinde zıplamak yerçekimi kuvveti artar ve bu da tüm hücrelerin yaklaşık 5 kat daha fazla çalışmasını sağlar. Trambolin sporunu yapmak, bu etki için koşu veya yürüyüşten daha iyi bir yoldur. Trambolinde zıplamak aynı zamanda hücreleri ve bağışıklık sistemini de güçlendirmeyi sağlar.
Sinir sistemine iyi gelir ve sakinleştirir: Zıplama egzersizleri vücudunuzu hissetmeyi ve vücudunuzun farkına varmayı sağlar. Bu, "derin duyu" olarak adlandırılan hissi uyandırır. Farklı hareketler bir araya getirildiğinde koordinasyonu zorlar ve geliştirir. Zıplamak aynı zamanda stresi azaltmanın da etkili bir yoludur. Çünkü tekrar tekrar zıplamak vücudu sakinleştiren bir çeşit trans duruma sokar ve rahatlamayı sağlar.
Trambolin Sporuna Yeni Başlayacak Olanlar Nasıl Bir Yol İzlemeli?
Trambolin egzersizlerini yapmaya yeni başlayacak olan kişilerin ilk olarak 5 dakikalık seanslar uygulaması önerilir. Zamanla kaslar güçlendikçe ve vücut esnek zemine alıştıkça seans süreleri uzatılabilir. Örneğin haftada üç kez uygulamaya başlanılan egzersizler, günde üç kez uygulanarak devam edilebilir. Trambolin egzersizlerine yeni başlayanlar, ayaklarını yüzeyden kaldırmadan hafif ve yavaş bir şekilde zıplamalıdır. Yumuşak zeminde dengenizi korumaya alıştıktan sonra yürüyüş ve koşuya başlanabilir. Aynı zamanda ağırlık kullanarak veya bir denge aleti ile egzersizler daha zor ve etkili hale getirilebilir.