Uzak durmanız gereken 5 "sağlıklı" yiyecek
Sağlıklı olduğu öne sürülen gıdaların hepsi acaba gerçekten öyle mi?
Her hafta yeni bir yiyecek ya da yeni bir ek takviye piyasaya sürülüyor. Firmalar bu ürünlerin kilo verme sürecini hızlandırdığını, enerji seviyesinin yükselmesine yardım ettiğini ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğini iddia ediyor. Peki tüm bunlar doğru mu? Pek çok gıda firması katkı maddeleri, çeşitli kimyasallar ve gıda boyalarıyla dolu ürünleri sağlıklı olduklarını öne sürerek pazarlıyor ve bu besinlerle sağlıklı beslenen kişileri hedefliyor. Fakat gerçek şu ki bu gıdaların birçoğu sağlıklı ve besleyici olarak tanıtılmasına rağmen sağlık üzerinde pek çok olumsuz etki gösteriyor.
İşte sağlıklı olduğu düşünülen ama pek de öyle olmayan gıdalar:
1-Çiftlik üretimi balıklar
Balık çeşitlerinin doymamış yağ asitleri, vitamin, mineral ve diğer besin içerikleriyle tam bir sağlık deposu olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Kalp ve beyin sağlığına iyi geldiği gibi kolesterol seviyelerinin düzenlenmesinde de etkili olan bu besin aynı zamanda büyüme ve gelişmeyi destekliyor. Amerikan Kalp Derneği de daha birçok faydası bulunan balığın haftada iki tüketilmesini öneriyor.
Tüm bu bilgiler bir yana, avlanan balıkların tersine çiftliklerde üretilen balıklardan uzak durmak gerekiyor. Örneğin Atlantik somonu adı altında pazarlanan ve çiftlikte yetiştirilen somon balığının, artık maddeleri ve toksinleri daha fazla içerdiği araştırmalarca da kanıtlandı. Ayrıca çiftlik balıklarını düzenli olarak tüketmenin insülin direnci ve obezite gibi ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına zemin hazırladığı da biliniyor. Bu yüzden Omega-3 ihtiyacınızı karşılamak ve balığın olumlu etkilerinden maksimum düzeyde yararlanmak için çiftlik üretimi balıklardansa doğal ortamda yetişen ve avlanan balıkları tercih etmenizi öneriyoruz.
2-Hazır granola barlar
Her ne kadar yüksek şerbet ve şeker içeriğine sahip çörek ve tatlılara göre daha sağlıklı bir tercih olsa da hazır granola barlar da aslında boş kalorilerle dolu. Yüksek miktarda şeker içeriği sağlığımız üzerinde istenmeyen etkiler yaratabileceği gibi kanser, diyabet ve obezite riskini de artıyor. Hazır granolalara alternatif olarak evinizde kurutulmuş meyveler, kuruyemiş çeşitleri, bal ve yulaf ezmesi kullanarak kendi sağlıklı granola barınızı yapabilirsiniz. Sistemimizde yer alan meyveli ve yulaflı bar tarifi size bu konuda yardımcı olacaktır.
3-Hazır meyve suları
Bu içecekleri almayı aklınızdan geçirdiğiniz zaman kesinlikle bir kere daha düşünmelisiniz. Çünkü hazır meyve suları işlenmiş ürün sınıfına giriyor. Bu içeceklerin üretiminde raf ömrünü uzatmak ve daha lezzetli hale getirmek için birçok katkı maddesi ve eklenmiş şeker kullanılıyor. Glisemik indeksleri yüksek olan hazır meyve suları kan şekerinin hızla yükselip düşmesine neden olarak açlık ve tatlı krizlerini tetikliyor. Tüm bu olumsuz özelliklerinden dolayı hazır meyve suları yerine taze sıkılmış meyve sularını tercih etmenizi ve kan şekerinizi daha yavaş yükseltmelerini sağlamak için kuruyemişle birlikte tüketmenizi tavsiye ediyoruz.
4-Diyet atıştırmalıklar
Sebzeli cipsler, diyet çubuk krakerler ya da kepekli bisküviler gibi atıştırmalıklar genel olarak yüksek kalorili abur cubur atıştırmalıklara göre sağlıklı olduğu öne sürülen, fakat çok da düşük kalorili olmayan, dahası yağ ve şeker oranı yüksek yiyecekler. Bunun yanı sıra bu yiyeceklerin birçoğu aslında kızartılıyor,üstelik yüksek oranda sodyum, yağ ve rafine karbonhidrat içeriyor. Bu yüzden hazır diyet atıştırmalıklar ına yönelmek yerine kendi atıştırmalıklarınızı kendiniz hazırlayabilirsiniz.
5-Yapay tatlandırıcılar
Araştırmalar aspartam, sukraloz ve sakarin gibi yapay tatlandırıcıların iştah ve yeme isteğini artırdığını, dolayısıyla kilo artışına neden olduğunu ve hatta bağırsak sağlığını bozabileceğini ortaya koyuyor. Fakat konu üzerindeki araştırmalar ve tartışmalar devam ediyor.
Yapay tatlandırıcılar yerine taze ve kuru meyve, şeker otu (stevia), bal, pekmez veya akçaağaç şurubu gibi doğal tatlandırıcıları kullanabilirsiniz.
" Sağlıklı olduğu söylenen ama olmayan 8 gıda " isimli, konuya ilişkin hazırladığımız bir diğer içeriğimizi de okumayı unutmayın.