Vegan besleniyorsanız bu 6 konuya özellikle dikkat edin!
Çok tartışılan beslenme tiplerinden biri olan vegan beslenme nelere dikkat etmeyi gerektiriyor? Hayvansal gıdalardan alınmayan besin öğeleri ihtiyacı nasıl karşılanmalı?
Diyette meyve ve sebzelerin daha taze ve organik olanlarına yer vermenin akıllıca bir seçim olması elbette sır değil. Çünkü hepimizin günlük beslenmesinde meyve ve sebzelerde bulunan lif ve mikro besin öğelerine yer vermesi gerekiyor. Peki vegan beslenenler ihtiyaçları olan besin öğelerini tamamlamak için nasıl bir yol izlemeli, nelere dikkat etmeli? Hangi besinlere diyetlerinde daha çok yer vermeli?
İşte vegan besleniyorsanız uygulamanız gereken 6 şey:
1-Bol bol sebze yemek
Sebzeler tok kalmanızı ve enerjik hissetmenizi sağlayan lif ve mikro besin öğeleri ile dolu. Bu yüzden aslında vegan beslenseniz de beslenmeseniz de siz siz olun daha çok sebze yiyin!
2-Besin günlüğü tutmak
Besin günlüğü tutmak yalnızca vegan beslenenler için değil, herkes için yararlı olan bir diğer adım. Ancak hayvansal gıdaları beslenme düzeninden tamamen çıkaranlar için ihtiyaçları olan kaloriyi, lif miktarını, makro ve mikro besin öğelerini tamamlamak kuşkusuz daha da önemli. Bu noktada besin günlüğü tutmak vücudun ihtiyaçlarının ne kadarının karşılandığını görmek için kesinlikle ideal bir yöntem. Ayrıca zayıflamak isteyenler için de besin günlüğü tutmanın sağladığı faydalar yadsınamaz. Bu konuda “ Kilo vermek için besin günlüğü tutmanın 6 faydası ” başlıklı yazımız daha ayrıntılı bilgi edinmenize yardımcı olacaktır.
3-Probiyotik alımını artırmak
Süt ürünleri bağırsaklarda yaşayan ve iyi bakteriler anlamına gelen probiyotikleri içeriyor. Bu yüzden süt ve süt ürünlerini diyetinizden çıkardığınızda vegan dostu diğer probiyotik kaynaklarını beslenmenize katmanız çok önemli. Hindistan cevizi yoğurdu (aktif kültürlü), lahana turşusu ve kombuça gibi fermente edilmiş yiyecekler veganlar için ideal probiyotikler arasında yer alıyor.
4-Vegan olan her besinin sağlıklı olduğunu düşünmemek
Piyasada sizi hedeflerinizden uzaklaştıracak çok sayıda vegan işlenmiş ve paketlenmiş ürün bulunuyor. Eğer hala etiket okuma alışkanlığı kazanmadıysanız satın aldığınız ürünlerin vegan olduğuna inanarak vücudunuza gizli eklenmiş şekerler, ekstra sodyum ve koruyucu katkı maddeleri alıyor olabilirsiniz. Bu durumun önüne geçmek için mutlaka etiket okuma alışkanlığı edinin.
5-Protein ve yağ alımını ihmal etmemek
Vücudunuzun en az karbonhidratlar kadar yağ ve proteine de ihtiyacı var. Bu yüzden vegan beslenirken yeterli miktarda protein ve yağ aldığınızdan emin olmalısınız. En önemli vegan protein kaynakları arasında kuru baklagiller , tofu, kinoa, soya sütü , sert kabuklu yemişler, yer fıstığı ezmesi gibi besinler yer alıyor. Sert kabuklu yemişler ile yer fıstığı ezmesi gibi besinler proteinin yanı sıra aynı zamanda çok iyi birer yağ kaynağı.
6-Kendinize karşı dürüst olmak
Şu ünlü oyuncuya ya da bir arkadaşınıza özenerek kendinizi hazırlamadan ya da belli bir bilinç edinmeden vegan olmayın. Öncelikle kendinize karşı dürüst olun ve iyi hissedeceğiniz şekilde davranın. Eğer vegan olma kararı alıyorsanız da diğer insanların söylediklerine kulak asmayın. Doğru bulduğunuz şekilde beslenin ve sağlığınızı önemseyin.
Eğer dengeli planlanmış vegan beslenme programlarını görmek istiyorsan Diyetkolik Hazır Diyet paketlerinden vegan diyetine göz atmayı unutma!