Yeşil Çay Gerçekten Bir Mucize Mi?
Yeşil çayın olumlu etkileri uzun yıllardır hepimizin malumu... Ancak dönem dönem popülerleşen ve herkesin beslenme düzenine girmeyi başaran çoğu besinde olduğu gibi yeşil çaya da acaba fazla mı anlam yüklüyoruz? Tek bir besine bel bağlamak, mucize etkisi beklemek ne kadar doğru?
İlk olarak şunu söylemeden geçmeyelim: Diyetinde dikkat etmen gereken konuları görmezden geldiğin müddetçe, etkileri ne kadar olumlu, yararları ne kadar çok olursa olsun belirli besinlerden medet ummak sadece hayal kırıklığı yaşamana sebep olur.
Bu bilgiyi cebimize koyduğumuza göre, yeşil çayı incelemeye başlayabiliriz.
*Yeşil çay, eski dönemlerde alternatif tıpta kullanılan şifalı bitkilerden biriydi ve hastalıkların tedavisinde kullanılırdı.
*Araştırmalar yeşil çay tüketimi ile vücut yağ oranı ve bel çevresi arasında ters orantı olduğunu ortaya koymuştur. Yeşil çayın bu etkisi, içerisinde bulunan kateşin polifenolleri denilen maddeler ile kafeinin termogenesiz (ısı artışı) ve yağ oksidasyonu (yağ yıkımı) yoluyla vücut ağırlığında azalma meydana getirdiği şeklinde açıklanmaktadır.
*Yeşil çayda teanin adı verilen bir aminoasit bulunur. Teanin yeşil çaya umami bir tat ve koku verir ve vücut için önemli biyolojik etkilere sahiptir. Bu biyolojik etkilerin en önemlileri arasında kan basıncının düşürülmesi ve kanserle savaşım sayılabilir.
*Demir eksikliği yaşayan bireylerde yeşil çay içtikleri zaman demir mineralinin emiliminde azalma gözlemlenmiş ve demir anemisinin ortaya çıktığı görülmüştür. Bununla beraber çinko mineralinin emilimini azaltma ve mangan mineralinin emilimini artırma etkileri de gözlemlenmiştir.
*Yeşil çay kateşin adı verilen antioksidanlara sahiptir. Kateşin alımı kötü kolesterol olan LDL miktarını azaltıp, iyi kolesterol olan HDL miktarını artırarak damar sertliğini önler.
*Yeşil çayın şeker hastalığı ve koroner kalp hastalığı riskini azalttığı da bilinmektedir.
*İnsülin hormonunun salgılandığı yer olan pankreasın beta hücrelerini koruyan yeşil çay, insülin salgısını ve biyolojik aktivitesini artırır.
*Beyinde salgılanan tokluk hormonunun oluşumunda önemli bir etkisi bulunur.
*Demlenmiş 250 mililitre yeşil çayda 30-40 miligram kafein bulunur. Kafein içeriğinden dolayı canlandırıcı ve uyarıcı etkiye sahiptir.
*Yeşil çayın aşırı tüketimi sonucunda tiroid bezi fonksiyonlarındabozulmalar gözlemlendiğinden, beslenme düzeninde günde 2-3 fincandan daha fazla yer verilmemesi önerilir.