Yüksek yağ, yüksek protein: Atkins Diyeti
Yüksek protein alımından dolayı tokluk sürelerinin daha uzun olacağını savunan Atkins Diyeti'ne yakından bakıyoruz.
Atkins Diyeti düşük karbonhidrat, yüksek yağ ve protein içeriğine sahip bir diyet biçimidir. Beslenme biçiminde karbonhidrat kaynakları sınırlı olduğu için vücudun enerji ihtiyacını karbonhidrattan karşılayamayacağı ve bu yüzden yağ yakımı yapacağı düşüncesi savunulur. Vücuda yüksek miktarda protein alınacağından dolayı tokluk sürelerinin daha uzun olacağı ve bu sayede daha az yemek yenileceği, yani daha az kalori alınacağı düşünülmektedir.
DİYETİN ÖZELLİKLERİ
–Günde 2 ya da 3 öğün yapılır ve araya atıştırmalıklar konabilir.
–8-10 bardak su içilmelidir.
–Bu diyet biçiminde kadınlar 1500-1800 kalori, erkekler ise 1800-2000 kalori arasında alır.
–Günlük alınan karbonhidrat miktarının hesaplanması gerekir.
–Diyet 4 aşamadan oluşur:
*1. Aşama: İlk aşama 20 gün sürer ve bu süreçte günlük 20 gramın altında karbonhidrat alınır. Yüksek yağlı ve protein açısından zengin bir diyet uygulanır. Günlük enerji ihtiyacının %25’i proteinlerden, %70’i yağlardan ve %5’i karbonhidrattan alınır.
*2. Aşama: Diyete az miktarda, düşük kalorili sebze ve meyveler eklenir.
*3. Aşama: Bu aşamada hedef kiloya yaklaşılmış olması hedeflenir ve kilo kaybı yavaşlayana kadar diyete karbonhidrat kaynaklarından ekleme yapılabilir.
*4. Aşama: Kilo kontrolünü sağlamaya yönelik bir evredir ve kilo kaybetmeden ya da almadan diyete karbonhidrat eklenmesine izin verilir.
SERBEST BESİNLER: Süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, yumurta, düşük karbonhidrat içeriğine sahip sebzeler, yağlar.
YASAKLI BESİNLER: Şeker, tahıllar, yüksek karbonhidrat içeriğine sahip meyve ve sebzeler, baklagiller.
Bu diyet modeliyle hızlı ve kalıcı kilo kaybı vaat edilir. Ancak uygulayanlar arasında bazı sağlık sorunlarına sebep olabileceği de bilinmelidir.
Atkins Diyeti’nin benimsediği beslenme biçimi kolesterol ve trigliserit gibi kan değerlerinin yükselmesine neden olabilir. Lif içeriği düşük olduğu için kabızlığa yol açabilir, yağ içeriği yüksek olduğu için ise kalp-damar sağlığını olumsuz etkileyebilir.
Kısıtlı karbonhidrat alımı halsizlik, yorgunluk, uykusuzluk gibi problemleri beraberinde getirebileceği gibi, tahıl grubunun kısıtlanması aynı zamanda özellikle B vitaminlerinin eksikliğine de sebep olabilir.