Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebook twitter linkedin whatsapp mail
Diyet Yemekleri Nasıl Hazırlanır?
Diyetkolik Diyetisyenim 14.08.2015 2 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Diyet Yemekleri Nasıl Hazırlanır?

Diyet yemekleri hazırlamak zannedildiği kadar zor değildir. Diyet yemeği, kereviz, lahana, brokoliden oluşan lezzetsiz bir yemek anlamına gelmez. Önemli olan doğru besinleri doğru pişirme teknikleri kullanarak hazırlamaktır.

Diyet Yemekleri Nasıl Hazırlanır?

Diyet yemekleri hazırlamak zannedildiği kadar zor değildir. Diyet yemeği, kalori/kereviz">kereviz, lahana, brokoliden oluşan lezzetsiz bir yemek anlamına gelmez. Önemli olan doğru besinleri doğru pişirme teknikleri kullanarak hazırlamaktır.
 
Sağlıklı diyet-yemekleri">diyet yemekleri hazırlamak için öneriler;
 
1-      Sağlıklı besinleri sağlıklı yöntemlerle pişirmek oldukça önemlidir. Sağlıklı pişirme yöntemleri haşlama, ızgara, buğulama, buharda ve fırında pişirme şeklinde sıralanabilir. Kavurma ve kızartma gibi yöntemler ise kanserojen ögelerin oluşmasına neden olur.
2-      Et yemekleri ilave yağa ihtiyaç duymaz. Bu nedenle et giren yemeklere ilave yağ eklemeyin.
3-      Etler aşırı sıcakla karşılaştıklarında yüzeyindeki proteinlerin katılaşır ve ısı etin iç kısımlarına ulaşmakta zorlanır ve etin iç kısımları yeterince pişmez. Bu da sindirimi zorlaştırır.
4-      Yemeklerim az yağlı diyorsanız bir kez daha gözden geçirin. 1 kg sebze yemeği için 2 yemek kaşığı sıvıyağ yeterli olacaktır.
5-      Taze sebzeler önce ayıklanmalı, yıkanmalı, doğranmalı ve sonra pişirilmelidir. Yeterli suda ve yeterli sürede pişirmek vitamin kayıplarını önlemek açısından önemlidir. Sebzeler olabildiğince bütünce kullanılmalı ve kabuklarıyla birlikte tüketilmeli.
6-      Sebzelerin rengini koruması ve hafif çiğ kalması vitaminlerden yüksek yararlanım açısından önemlidir. Yemek yapmaya vaktim yok diyorsan bir tencereye su koy ve kevgirini tencereye yerleştir. Kevgirin içine koyduğun sebzeleri bu yöntemle zahmetsiz ve sağlıklı bir şekilde pişirebilirsin.
7-      Makarna, erişte gibi besinlerin suları dökülmemelidir. Dökülen suyla birlikte B vitaminleri kayıpları yaşanmaktadır.
8-      Kurubaklagillerin haşlama suları dökülmemeli, soda, maden suyu eklenmemelidir. Kurubaklagiller yeterince pişirildiğinde sindirimi kolaylaşacaktır.
9-      Yumurta çiğ tüketilmemelidir. Çiğ yumurtanın sindirimi zordur bunun yanında çiğ yumurtadan geçen ve hastalık oluşumuna neden olan salmonella bakterisinin çiğ yumurtadan geçmesi mümkündür.
10- Çiğ süt ve çiğ sütten elde edilen peynirleri tüketmeyin. UHT ve pastörize sütler ısıl işlemden geçirildiğinden kaynatılmadan kullanılabilir. Sağlıklı ve doğal olduğu düşünülerek alınan açık sütler bulaşan maddeye maruz kalmasa dahi pişirme yöntemi yanlış olduğunda vitamin kayıplarına neden olmaktadır. Isıl işlem uygulanmamış süt kabarmaya başladıktan sonra 4-5 dakika pişirilmelidir.
 
Görüldüğü gibi diyet yemekleri hazırlamada önemli olan sadece yağsız, tuzsuz ve belirli besinler özellikle de sebzeler kullanılarak hazırlanan yemek demek değildir. Tüm besin ögelerinden almak ve farklı besin gruplarını nasıl tüketeceğini bilmek diyet yemekleri hazırlamada önemli yer tutmaktadır.Diyet yemekleri hazırlamak zannedildiği kadar zor değildir. Diyet yemeği, kereviz, lahana, brokoliden oluşan lezzetsiz bir yemek anlamına gelmez. Önemli olan doğru besinleri doğru pişirme teknikleri kullanarak hazırlamaktır.
 

Yorumlar

İlk yorumu sen yap

İlgini Çekebilir