FacebookTwitterLinkedinWhatsappMessengerMail
Defne Yaprağı Kaç Kalori?

Defne Yaprağı Kaç Kalori?

1 gr
Porsiyon (Orta)
0
kcal
Karbonhidrat0.08 gr%80
Protein0.01 gr%10
Yağ0.01 gr%10

Karb.

0.08 gr. (%80)

Protein

0.01 gr. (%10)

Yağ

0.01 gr. (%10)

Defne Yaprağı Besin Değerleri

100 gr1 Porsiyon (Orta)
Karbonhidrat (g)7.7050.08
Protein (g)1.2050.01
Yağ (g)1.3320.01
Lif (g)4.1730.04
Kolesterol (mg)00
Sodyum (mg)40.04
Potasyum (mg)840.84
100 gr1 Porsiyon (Orta)
Kalsiyum (mg)1321.32
Vitamin A (iu)980.98
Vitamin C (mg)00
Demir6.8170.07
100 gr1 Porsiyon (Orta)
Karbonhidrat (g)7.7050.08
Protein (g)1.2050.01
Yağ (g)1.3320.01
Lif (g)4.1730.04
Kolesterol (mg)00
Sodyum (mg)4 0.04
Potasyum (mg)840.84
Kalsiyum (mg)1321.32
Vitamin A (iu)980.98
Vitamin C (mg)00
Demir6.8170.07
Defne Yaprağı kaç kalori? Bu sorunun cevabını arayanlar için Defne Yaprağı besin değerleri, sağlık üzerindeki etkileri ve tüketim ipuçlarını bir araya getirdik. Defne Yaprağı için kalori içeriğinden sağlık avantajlarına kadar her yönüyle derinlemesine bir bakış sunmaya çalışıyoruz. Hadi, Defne Yaprağı hakkında bilmeniz gerekenleri keşfedelim!

Latince adı Laurus Nobilis olan defne yaprağı, Akdeniz ve güney Avrupa’da yaygın olarak yetişiyor. Defne yaprağı kendine özgü aroması ve kokusuyla yüzyıllardan beri hem yemeklerde hem de alternatif tıp tedavilerinde kullanılıyor. Yaz kış yeşil renge sahip olan yapraklar, 5-10 santimetre uzunluğu ve 2-5 santimetre arasında genişliği ile biliniyor. Hafif dalgalı kenarları ve derimsi sert yapısı ile ön plana çıkan defne yaprakları, yüksek oranda posa içeriyor. Aynı zamanda kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum, çinko gibi mineraller ve A, D, C, B6, B12, folat gibi vitaminlerden açısından da zengin. Kafeik asit ve rutin gibi antioksidan bileşenler açısından da önemli bir kaynak olan defne yaprağı, Türkiye’de özellikle Yalova, Maraş, İzmir, Mersin, Trabzon, Muğla, Rize, Antalya, Balıkesir, Sinop, Zonguldak, İstanbul ve Bursa’da yaygın olarak yetiştiriliyor.

Defne yaprağının faydaları

defne yapragi faydalari

• Defne yaprağı içerdiği organik bileşenler sayesinde mide ekşimesi, yanması ve bağırsak problemlerinin tedavisine yardımcı oluyor. İdrar söktürücü özelliği ile bilinen bitki, hazımsızlık problemi için de kullanılabiliyor.

• İçeriğinde yer alan rutin ve kafeik asit gibi antioksidan bileşenler kan damarlarının duvarlarında güçlendirici etki gösteriyor. Aynı zamanda kötü kolesterol olarak bilinen LDL’nin damarlardan atımını kolaylaştırıyor.

• Antioksidan özelliğine sahip vitaminler ve diğer bileşenler yardımıyla toksin maddelerin vücuttan atımına yardımcı olan defne yaprağı, vücudun bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve enfeksiyonlara yakalanma riskinin azaltılmasına yardımcı oluyor. Aynı zamanda vücutta fazla sıvı birikimine engel olarak ödem oluşmasını önlüyor.

• Esansiyel yağ asitlerinin zengin bir kaynağı olan defne yaprağı, romatizma ve artrit ağrılarının azalmasını destekliyor. Aynı zamanda baş ağrısı ve özellikle migren ağrısı tedavisine yardımcı oluyor.

• Anti-bakteriyel özelliklere sahip bileşenleri sayesinde solunum hastalıklarının tedavisini destekleyici rol oynuyor.

• Yüksek oranda folik asit içeren defne yaprağının özellikle hamileliğe hazırlanan ve hamile olan anne adayları tarafından doktora danışarak tüketilmesi öneriliyor.

Defne yaprağı ne işe yarar?

defne yapragi cayi faydalari

Defne yaprağı genellikle kurutularak kullanılıyor. Yemek ve şerbetlerin içine atılan ve farklı bir aromaya sahip olan defne yaprağı salçaların içine de eklenebiliyor. Yaydığı hoş koku ve yaz kış yeşil kalması nedeniyle evlerde süs bitkisi olarak dekoratif amaçlı da kullanılabilen bu bitki sabun, krem, şampuan ve diş macunu gibi kişisel bakım ürünlerinin yapısında da bulunuyor. Defne ağacının meyvesi ezilerek defne yağı çıkartılıyor. Bu yağ özellikle defne sabunu yapımında kullanılıyor. Defne sabunu hem cilt hem de saçların sağlığında önemli rol oynuyor. Saç dökülmesinde ve kepeğin önlenmesinde kullanılan defne sabunu, doğal ve hafif aromaya sahip olması nedeniyle tercih ediliyor. Defne yaprağı ile yapılan banyo özellikle regl sancılarına iyi geliyor. Sirke ile defne yaprağı kaynatılıp ağız çalkalandığında diş ağrısını kesici etki gösteriyor. Ayrıca kuru fasulye, mercimek, nohut ve barbunya gibi kuru baklagillerin içine konulduğunda güvelenmelerini önlüyor.

Defne ağacı nasıl yetiştirilir?

Sıcak ve ılıman iklimleri seven defne ağacı denize yakın bölgelerde daha verimli oluyor. Don aldığında yaşamını kaybeden defne ağacını yetiştirirken en az bir tanesinin erkek olmasına dikkat etmelisiniz. Aksi halde çiçeklenemeyen defne ağaçları meyve vermez. Defne fidanları yer değiştirmeyi sevmediği için dikeceğiniz alanı dikkatli belirlemeniz gerekiyor. Fidenin yeri değiştirildiğinde kuruyabiliyor. Defne ağacı yetiştirmek için tohumdan ekmelisiniz. Tohumları ekeceğiniz alanın havadar olması yeterli oluyor. Özel bir toprağa ihtiyaç duymayan defne ağacı için toprağı ekmeden birkaç gün önce gübre ile zenginleştirebilirsiniz. Defne tohumu tam olarak toprağa gömüldüğünde böceklenme ile karşı karşıya kalabileceği için yarı yarıya gömülüyor. Tohumlar arasında 4-5 metre mesafe bırakılması öneriliyor. Tohumu ektikten sonra bir kez can suyu verebilir, daha sonra da 2-3 günde bir sulayabilirsiniz. Tohumlar filizlenip boy atmaya başladıktan sonra diplerini kontrol edip kurudukça sulayabilirsiniz.

Defne yaprağı çayı nasıl yapılır?

defne yapragi cayi

Defne yaprağı çayı hazırlamak için bir cezvenin içine büyük bir bardak (250 ml) su ve 3 adet defne yaprağı koyun. Kaynadıktan sonra ocağın altını kapatarak beş dakika kadar demlenmesini sağlayın. Daha sonra süzerek içebilirsiniz. Defne çayı için bir başka yöntem de uygulayabilirsiniz. Bir demlik içinde 1 bardak su kaynatın ve su kaynadıktan sonra içine 3 adet defne yaprağı ekleyin. Demliğin kapağını sıkıca kapatarak demlemeye bırakın. Defne çayını lezzetlendirmek için bal ya da süt kullanabilirsiniz. Öksürüğü kesmek amacıyla defne yaprağı kullanmak için 500 ml suya 4 yemek kaşığı bal ekleyin. 20 tane defne yaprağı kurusunu havanda ezin ve 2 limonun suyu ile birlikte ballı su karışımına ilave edin. Daha sonra karışımı kısık ateşte kaynatın. Yoğun bir kıvam alan karışım kaynayınca altını kapatın ve soğumaya bırakın. Şurup formu alan karışımı cam bir kavanoza alarak kapağını sıkıca kapatın ve gün içinde 2-3 kaşık tüketin.

Defne yaprağı satın alırken nelere dikkat edilmeli?

Defne yaprağı genellikle kuru şekilde aktarlarda ya da marketlerde satışa sunuluyor. Aynı zamanda internet üzerinden organik ürün satışı yapan mağazalardan da defne yaprağı satın alabilirsiniz. Defne yaprağının kendine has kokusunun ve uçucu aromatik yağ bileşenlerinin kaybolmasını önlemek için kapalı paketlerde satın almanız öneriliyor. Aksi halde sağlığa faydalarından ve lezzetinden verim almanız pek mümkün değil.

Defne yaprağı nasıl saklanır?

Dört mevsim yeşil yapraklara sahip olan defne ağacının yaprakları her mevsim toplanabiliyor. Ancak özellikle mayıs ile ekim ayları arasında esansiyel yağ asidi ve aroma açısından daha zengin olması nedeniyle genellikle bu aylarda toplanması tercih ediliyor. Kuru defne yapraklarını cam kavanoz ya da hava almayan poşetlere koyarak saklayabilirsiniz. Saklama alanının ısı ve ışık geçirmemesi, ayrıca rutubet almaması aromasını kaybetmemesi için büyük önem taşıyor. Serin ve karanlık bir bölgede ağzı kapalı ve koyu renkli bir cam kavanozda defne yapraklarını ilk günkü tazeliğinde muhafaza edebilirsiniz. Saklama koşulları uygun ise defne yaprağı 1 yıl kadar tazeliğini koruyabiliyor.

Defne yaprağı nelerle iyi gider?

defne yapragi

Keskin bir aromaya sahip olan defne yaprağı özellikle balık, et, tavuk gibi et yemekleriyle mükemmel bir uyum sağlıyor. Ancak güçlü aroması nedeniyle et yemeklerine bir iki taneden fazlasının eklenmesi önerilmiyor. Et yemekleri için hazırlanan sosların içinde de kullanılabilen bitki, balık marinasyonu için de ideal bir seçenek. Balık çorbasının içine eklenebilen defne yaprağı aynı zamanda tavuk ve hindi haşlamada da yaygın olarak kullanılıyor. Farklı bir lezzet peşindeyseniz pilavınızın içine defne yaprağı koyabilir, omletlerinize farklı bir aroma katabilirsiniz.

Defne yaprağının tarihçesi

Anavatanı Akdeniz ülkeleri olan defne yaprağı, ülkemizde Ege ve Akdeniz bölgelerinde yaygın olarak yetiştiriliyor. Türkiye’de doğal olarak yetişen bitki, tüm dünyadaki defne yaprağı ihtiyacının neredeyse %85’ini karşılıyor. Yunan mitolojisinde güneşin, ateşin ve şiirin tanrısı olan Apollon’u simgeleyen defne ağacı, efsaneye göre nehir tanrısının kızıdır. Apollon nehir tanrısının kızı Daphne’ye aşık olur, ancak aşkına karşılık bulamaz. Daphne Apollon’dan kaçar ve tam yakalanacakken babasından yardım ister ve babası kızını ağaca dönüştürür. Apollon ağacı o günden sonra zaferin ve erdemin simgesi ilan eder. Bu nedenle antik çağlarda zafer kazanan Romalılara defne yaprakları ile süslü çelenk ve taç verilir. Anı zamanda defne ağacı yılın her mevsimi yeşil kalmasından dolayı ölümsüzlüğün simgesi olarak da kabul edilir.

Sayfayı Paylaş

FacebookTwitterLinkedinWhatsappMessengerMail