FacebookTwitterLinkedinWhatsappMessengerMail
Kestane Kaç Kalori?

Kestane Kaç Kalori?

60 gr
Porsiyon (Orta)
120
kcal
Karbonhidrat26.4 gr%90
Protein2.4 gr%8
Yağ0.6 gr%2

Karb.

26.4 gr. (%90)

Protein

2.4 gr. (%8)

Yağ

0.6 gr. (%2)

Kestane Besin Değerleri

100 gr1 Porsiyon (Orta)
Karbonhidrat (g)4426.4
Protein (g)42.4
Yağ (g)10.6
Lif (g)63.6
Kolesterol (mg)00
Sodyum (mg)00
Potasyum (mg)00
100 gr1 Porsiyon (Orta)
Kalsiyum (mg)00
Vitamin A (iu)00
Vitamin C (mg)2414.4
Demir0.720.43
100 gr1 Porsiyon (Orta)
Karbonhidrat (g)4426.4
Protein (g)42.4
Yağ (g)10.6
Lif (g)63.6
Kolesterol (mg)00
Sodyum (mg)0 0
Potasyum (mg)00
Kalsiyum (mg)00
Vitamin A (iu)00
Vitamin C (mg)2414.4
Demir0.720.43
Kestane kaç kalori? Bu sorunun cevabını arayanlar için Kestane besin değerleri, sağlık üzerindeki etkileri ve tüketim ipuçlarını bir araya getirdik. Kestane için kalori içeriğinden sağlık avantajlarına kadar her yönüyle derinlemesine bir bakış sunmaya çalışıyoruz. Hadi, Kestane hakkında bilmeniz gerekenleri keşfedelim!

Kestanenin 100 gramında 200 kalori bulunmaktadır. Kestanenin 1 porsiyonu ( 60 gr) 120 kaloridir. Kestanenin 100 gramı 44 gram karbonhidrat, 4 gram protein, 1 gram yağ, 6 gram lif içermektedir.

Kestane, kış aylarının sevilen atıştırmalığı olup kompleks karbonhidratlar içerir. Porsiyon miktarına dikkat ederek tüketmek sağlıklı bir tercihtir. Günlük kalori alımını kontrol etmek için Diyetkolik uygulamasını indir!

İnsanlık tarihinin en eski besinlerinden olan kestane hem lezzeti hem de faydaları nedeniyle sıklıkla tüketiliyor. Kış aylarının vazgeçilmezi olan kestanenin insan vücuduna sayılamayacak kadar fazla yararı bulunuyor.

Kestanenin faydaları nelerdir?

kestanenin faydalari

Sıklıkla kış aylarında tüketilen bu besin bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olan vücut ise kolay kolay hastalıklara yakalanmıyor. Kestane aynı zamanda yüksek miktarda antioksidan içeriyor ve özellikle cilt üzerinde olumlu etkileri var. Cildi korumakla birlikte yaşlanmayı da geciktiren içeriğindeki antioksidanlar cilt gerginliğinin uzun yıllar korunmasını sağlıyor.

Bunların yanı sıra kestanenin kemikleri güçlendirdiği de biliniyor. Yaşlandıkça zayıflayan kemiklerin direnci kestanede bulunan yüksek kalsiyum miktarı sayesinde artıyor. Bol miktarda düşük kalorili lif içermesi kestaneyi iyi bir diyet besini olarak öne çıkarıyor. Böylece vücudun kolesterol seviyesinin korunmasına da yardımcı oluyor.

Kestanenin tarihçesi

Kestane kayıngiller familyasına ait bir ağacın ismi. Kestane ağacının ilk izleri Anadolu’ya kadar uzanıyor. Bu ağacın adı ise Yunanistan'daki Castan Antik Kenti’nden geliyor. Yunanistan’dan bütün Avrupa’ya ve oradan da dünyaya yayılan kestane, tıpkı bugün olduğu gibi geçmişte de pişirilerek tüketiliyordu. Çoğunlukla oryantalist kültürlerle birlikte anılan bu besin Ortadoğu ülkelerinde oldukça gözde. Ayrıca kestanenin dünyaya açılmasındaki en büyük etkenin Roma İmparatorluğu olduğu düşünülüyor. Çünkü Romalıların fethettikleri topraklara kendi kültürlerini getirdikleri gibi bu toprakların kültürlerinden de beslendikleri biliniyor. 

Kestane nasıl yetiştirilir?

kestane nasil yetistirilir

Kestane bitkisi yağışa uygun olmayan koşullarda yetişiyor. Dolayısıyla kestane yetiştirmek için uygun toprağın fazla yağış almayan bölgelerden seçilmesi gerekiyor. Bir kestane bahçesi yapmak için gevşek toprak yapısına sahip ve bolca güneş ışığı alan ılıman bölgeler uygun. Ayrıca kestanenin yetişeceği toprak yüksek geçirgenliğe sahip olmalı. Yüksek geçirgenli yumuşak topraklar, kestanenin yetişme evresinden maksimum verim alınmasını sağlıyor. Dolayısıyla serin ve ılıman bölgelerde yetişen kestane çok daha lezzetli ve doygun oluyor.

Kestane ağacının dikimi için toprağa 50x50 ebatlarında bir çukur açılıyor. Ağaçların dikim sırası 7-9 metre aralıklara bölünüyor. Kestane ekiminin ilk yılında belirli aralıklarla sulanması gereken toprak, sonraki yıllarda sulamaya ihtiyaç duymuyor. Kestane ağacının hasadı genellikle eylül ya da ekim ayında yapılıyor. Dikenli kılıfların içerisinde yer alan kestanenin organik rengi gözüktüğü zaman toplama zamanının geldiği anlaşılıyor. Ancak ekilen kestanelerin olgunlaşmaları hep birlikte ve aynı anda gerçekleşmediği için öncelikle ağaçtan yere düşen kestanelerin toplanması gerekiyor.

Kestane hangi mevsimde yenir?

Kestane çoğunlukla kış mevsiminde satışa sunuluyor ve yine bu mevsimde tüketiliyor. Bunun sebebi hasat zamanının bitiminin kış mevsimine denk gelmesi. Kestanenin bağışıklık sistemini güçlendirmesi de kış mevsimini grip, soğuk algınlığı gibi hızla bulaşıp vücuda yayılan hastalıklara karşı bu besinden yararlanmak için mükemmel bir zaman haline getiriyor. Tüm bu etkenler kestanenin daha çok kış mevsiminde tercih edilmesine neden oluyor.

Kestane seçerken nelere dikkat edilmeli?

kestane nasil secilir

Kestaneler yetiştiği koşullara göre çeşitli şekillerde olgunlaşabiliyor. Bu nedenle kestane seçilirken büyüklüğüne, tadına ve soyulabilir nitelikle olup olmadığına bakmak gerekiyor. Öncelikle seçilen kestanenin renginin doygunluğuna ve kabuğunun sertliğine dikkat edilmeli. Kabuğunda ya da iç yapısında büyük lekeler çürüme belirtileri anlamına geliyor. Ayrıca benzerlerinden farklı kokuda ve renkte olan kestaneler de insan sağlığı açısından tehlike oluşturabildiğinden bu tip kestaneler satın alınmamalı.

Kestane almadan önce iç kabuk soyularak basit bir lezzet testi yapılabilir. İç kabuğu acı olan bir kestane muhtemelen piştikten sonra da tatlanmayacaktır. Bu nedenle tadı acı olan kestaneler tercih edilmemeli. Ayrıca iç kabuğun soyulma kolaylığı da dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli etken. Bir kestanenin iç kabuğunun kolay soyulması tam kıvamında olduğunu gösteriyor. Ayrıca kestanenin iç kabuğunun ete fazla girmemesi de önemli. Çünkü böyle kestaneler yutma aşamasında zorluk çıkartabilir.

Kestane nasıl saklanır?

Kestaneler dış kabukları silindikten sonra buzdolabı poşetine konarak saklanabilir. Muhafaza edilirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta poşetin ıslak ya da nemli olmaması. Çünkü ıslaklık bir süre sonra kestanelerin bozulmasına neden oluyor. Ayrıca saklanan kestanelerin sayıca çok fazla olması da saklanma koşullarını olumsuz etkiliyor. Bununla beraber saklama kapları poşetlere kıyasla çok daha uzun ömürlü oluyor.

Kestanelerin kuru bir şekilde saklama kabına yerleştirilmesi ve ardından dondurucuda bekletilmesi gerekiyor. Bu şekilde saklanan kestaneler tazeliğini bir ay kadar koruyor. Uzun bir süre bekledikten sonra buzdolabından çıkan kestaneler hemen mikrodalga ya da fırına konmamalı. Çünkü hızlı çözülme işlemi kestanelerin tadının bozulmasına yol açıyor. Bu yüzden oda ısısında kendi kendilerine çözülmeleri beklenmeli.

Kestane nasıl pişirilir?

kestane nasil pisirilir

Kestane pişirmenin birden fazla yöntemi bulunuyor. Kestanenin lezzeti yöntemden yönteme az da olsa değişebiliyor.

Fırında pişirme: Kestanelerin üzerine bir bıçak yardımıyla kesik atın. Atılan bu kesikler kestanelerin daha doygun kavrulmalarını sağlıyor. Ardından fırını 200 dereceye ayarlayın. Tepsiye yerleştirilen kestanelerin üzerine az miktarda su serpin. 25-30 dakika kadar pişirin. Bu zaman dilimi içerisinde kestaneleri arada bir çevirin. Kestanelerin kabukları belirgin bir biçimde ayrıldığında pişmeye başladıklarını anlayabilir ve birkaç dakika soğumaya bıraktıktan sonra keyifle servis edebilirsiniz.

Mikrodalga ile pişirme: Mikrodalga, fırına kıyasla çok daha hızlı pişirme performansına sahip bir yöntem. Kestaneleri mikrodalgaya atmadan önce bir bıçakla üzerlerine çizik atın. Ardından tıpkı fırın yönteminde olduğu gibi az miktarda su serpin. Nemli kestaneleri mikrodalga fırında 6-10 dakika kadar pişirin. Sonrasında bir süre soğumaya bırakıp servis edin.

Ocakta pişirme: Kestaneler, ocak üzerinde tava kullanılarak da kolayca pişirilebiliyor. Bunun için önce kestanelerin üzerini yarıya kadar bıçakla kesin ve ardından tavaya atın. Pişme durumuna göre arada bir kestaneleri çevirin. Bıçakla kesilmiş kabukların birbirinden ayrıldığını gözlemlediğinizde ocağın altını kapatın. Bir süre soğumaya bıraktıktan sonra kestaneleri servis edebilirsiniz.

Haşlama: Haşlama kestaneyi özellikle ekstra yumuşak sevenler için tercih edilesi bir yöntem. Öncelikle yüzeyine çizik atılmış kestaneleri tencerede kaynamış suya atın. 10-15 dakika kadar haşlayın ve ardından kabuklarını temizleyerek afiyetle yiyin.

Kestane nelerle iyi gider?

kestaneli tarifler

Kestane pek çok kişi tarafından çayla birlikte yeniyor. Bununla birlikte günümüzün çok yönlü mutfağı kestaneyi çeşitli yemeklerle birlikte sunuyor. Örneğin kestaneli pilav, alışılagelen pilav tadına ekstra bir farklılık katıyor. Sıklıkla pasta, kek gibi tatlıların içinde karşımıza çıkıyor. Profiterol ve pasta gibi tatlı çeşitlerine de katılan kestane aynı zamanda fındıkla birlikte en çok tercih edilen ara lezzetlerden biri. Tatlı dışında börek gibi benzer nitelikteki hamur işlerinde de kullanılan kestaneyi çeşitli salatalara da katabilirsiniz.

Kestane yerine ne kullanılabilir?

Kestane yüksek karbonhidrat, demir, magnezyum, çinko ve C vitamini içeren bir besin. Bu nedenle eğer kestane kişide herhangi bir rahatsızlık yaratıyorsa, benzer içeriğe sahip diğer besinlere yönelmek mümkün. Kestane yerine yumurta, kabak çekirdeği, ay çekirdeği, ceviz veya badem gibi besinler tercih edilebilir.

Sayfayı Paylaş

FacebookTwitterLinkedinWhatsappMessengerMail