Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebook twitter linkedin whatsapp mail
Baharda Beslenme - Bağışıklık Sistemi
Aysen Arıcan 07.06.2012 4 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Baharda Beslenme - Bağışıklık Sistemi

Her bahar bedenimiz değişen hava sıcaklığı nedeniyle yorgun düşer. Halsizlik, yorgunluk, baş ağrıları, güçsüzlük, uykusuzluk, isteksizlik gibi belirtilerle kendini gösteren bahar yorgunluğu YETERLİ VE DENGELİ beslenerek, bol sebze ve meyve tüketerek ve düzenli süt içerek önlenebilir.

Baharda Beslenme - Bağışıklık Sistemi

Bahar halsiz-hissetmemek-icin-saglikli-beslenme-neden-onemlidir">yorgunluğu nasıl ortaya çıkar? 

Bahar yorgunluğu güneşin daha dik gelmesiyle ısınan denizlerden daha fazla suyun buharlaşması ve bununla beraber ortaya çıkan nem artışı sonucunda oluşur. Yaz ve sıcak geçen bahar aylarında hava sıcaklığı, yüksek nem ile bir araya gelince bunaltıcı bir gün yaşarız. Kendimizi yorgun ve bitkin hissederiz. Nemin çok yüksek olduğu durumlarda gerçek hava sıcaklığı ile etkin hava sıcaklığı birbirine yakın seyreder. Fakat sıcak ve kuru bir havaya göre çok daha fazla rahatsız edici bir etkiye sahiptir. Bahar yorgunluğu incelendiğinde nemin ne derece hayatımızı etkilediği daha net görülmektedir. Nem artışı vücutta 2 yönlü etki eder. Birincisi; Burun boğaz ve orta soluk yollarında ödeme neden olarak akciğere giden oksijen miktarını azaltır. Vücut oksijen azalmasının etkilerini azaltmak için çeşitli bölgelerdeki kan damarlarını büzer.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ
İmmün Sistem ve Bağışıklık insan vücudunu dış etkilere karşı korumakla görevli sistemdir.Bağışıklık sistemi bozulduğunda birçok hastalık kapınızı çalabilir.
Bağışıklık sisteminin iki şekli vardır; Doğumsal ve kazanılmış bağışıklık.

Vücudumuzun içinde bağışıklık sistemi adı verilen şaşırtıcı ve bir o kadar da ilginç savunma mekanizması vardır. Bağışıklık sistemi insanoğlunu "mikrop" diye tanımlanan, enfeksiyona yol açabilen virus, bakteri, mantar ve parazit gibi mikrororganizmaların zarar verici etkilerine karşı korur. 

İnsan vücudu çevresinde bulunan çok sayıdaki mikrobun saldırısına uğrar ve bu organizmalar vücudumuza girebilmek için uğraş verir. Sağlıklı bir vücut; karşılaştığı hastalık etkenleriyle ve yabancı maddelerle çoğunlukla "çaktırmadan" baş eder. Mikroplarla baş edemediğimiz durumlarda da "hasta" oluruz. 

Bağışıklık sisteminin görevi de; öncelikle bu organizmaların vücuda girmelerini engellemek veya girer ise vücuda girdikleri yerde yutmak, yayılmalarını engellemek ya da geciktirmektir. Bağışıklık sistemi bu görevlerini, yaşam süresi boyunca sürdürür ancak bazı koşullarda bağışıklık sistemi zayıflar.

Özellikle mevsim geçişlerinde, bahar mevsiminde birçok kişide, halsizlik, güçsüzlük, yorgunluk, isteksizlik, uykusuzluk, huzursuzluk gibi şikayetler görülür. Bunun da en önemli nedeni bağışıklık sisteminin güçlendirilmemiş olması, vücudu toksinlerden arındıran sistemlerin yeteli çalışmayışıdır. İnsan barsağında 500’den fazla faydalı bakteri bulunur ve bunlar arasındaki dengenin bozulması bağışıklık sisteminin de bozulmasına neden olur.Yetersiz ve dengesiz beslenme, sebze ve meyve tüketiminin azlığı, fiziksel aktivitenin azlığı bağışıklık sisteminin zayıflamasında diğer önemli etmenlerdir.

Bahar Yorgunluğunu yenmek için YETERLİ VE DENGELİ BESLENİN
Her bahar bedenimiz değişen hava sıcaklığı nedeniyle yorgun düşer. Halsizlik, yorgunluk, baş ağrıları, güçsüzlük, uykusuzluk, isteksizlik gibi belirtilerle kendini gösteren bahar yorgunluğu YETERLİ VE DENGELİ beslenerek, bol sebze ve meyve tüketerek ve düzenli süt içerek önlenebilir. Bahar yorgunluğu henüz hastalık olarak kabul edilmiyor, fakat dikkatli olunmaz ve tedbir alınmazsa kronikleşebiliyor.

Yeterli ve dengeli beslenmek için temel yiyecek gruplarından olan, et grubu, süt grubu, sebze grubu, meyve grubu ve tahıl grubu yiyeceklerin kişinin ihtiyacı doğrultusunda tüketilmesi gerekir. Bunun yanında seçilen yiyecek ve içeceklerin güvenli olması, yani temiz ve sağlıklı olması çok önemlidir. Besleyici değeri kaybolmuş bir yiyecekten hayır gelmeyeceği unutulmamalıdır.

Süt bahar yorgunluğu için birebir
Bahar yorgunluğunu önlemek ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için her gün 2 bardak süt kürü uygulayın. Özellikle diyet-sabah-kahvaltisi-saat-kacta-yapilmali">sabah kahvaltısında kafein içeren çay ve kahve tüketmek yerine süt içmek güne zinde bir başlangıç yapmak için çok önemli.

Öğleden sonra saat 16.00- 17.00 arasında kan şekerinin düştüğü, akşam yemeğine daha vakit olmasına rağmen açlık sinyallerinin başladığı saatlerdir. Bu saatlerde içilen süt bahar yorgunluğunu azaltmada bire bir etkili oluyor.

Sütte bulunan B2, B6 vitaminleri ve kalsiyum stresin önlenmesi ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde çok etkili. Süt ile ilgili yapılan birçok bilimsel araştırma, depresyon ve huzursuzluk belirtilerinin en az 800 mg kalsiyum alımıyla önlenebildiğini vurguluyor. 

Bağışıklık sisteminin iyi çalışması bağırsakların sağlıklı çalışmasına bağlı

Bağırsaklarda sindirime yardım eden yaklaşık 500 çeşit yararlı bakteri bulunuyor. Bu bakterilerin sayılarının azalması, çeşitlerinin azalmasının barsak florasında dengesizliğe yol açtığı dolayısıyla bağışıklık sisteminin zayıfladığı biliniyor. Barsak florasının korunması ve geliştirilmesi için her gün probiyotik bakteriler içeren süt tüketimine yönelebilirsiniz.

Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için sıvı tüketiminizi arttırın.

Günde 2-3 lt sıvıya ihtiyacımız var. Bunun yaklaşık 1 litresini besinler yoluyla geri kanlını da su içerek karşılamak gerekiyor. Her gün 2 bardak süt içerek sıvı ihtiyacının bir kısmı karşılanmış oluyor. Süt içeriğinde 40 dan fazla besin öğesini bulunduran aynı zamanda yüksek su miktarıyla sıvı almayı zevkli hale getiren bir içecek.


Açıkta Satılan Yiyecek ve İçeceklerden Uzak Durun
Açıkta satılan yiyecek ve içecekler sağlık açısından zararlı bir çok mikrop içerir. Açıkta satılan besinler tüketildiğinde sonucu ölüme varan enfeksiyonlara, zehirlenmelere, tifo-para tifo gibi hastalıklara neden olabiliyor.
Bağışıklık sisteminin güçlenmesi, bahar yorgunluğunun azaltılması için dengeli beslenin, bol sıvı tüketin, düzenli egzersiz yapın.

Sağlıklı günler

Aysen Arıcan

Yorumlar

İlk yorumu sen yap

İlgini Çekebilir