Demir Eksikliğine: Kuru Üzüm
Kuru üzüm, bol vitamin ve mineral içeren bir besindir. Demir minerali sayesinde demir eksikliğini gidermeye yardımcı olur.
Günün Besini: Kuru üzüm
Kuru üzüm demir açısından oldukça zengin bir kaynaktır. Ayrıca kuru üzümde bulunan B vitamini kompleksi de, kan oluşumuna yardımcı olmaktadır ve kırmızı kan hücrelerinin oluşumunu teşvik eden yüksek bakır içeriğine sahiptir. Aneminin tedavisinde; diyet listesinde yer alan kuru meyve seçimi kuru üzümden yana yapılabilir.
Üzümün vitamin ve mineral içeriği yüksektir; folat, niasin, piridoksin, riboflavin, tiaminin yanı sıra, C,E,K vitaminlerinin yanında potasyum, sodyum, kalsiyum, bakır, manganez, demir, magnezyum, çinko, karoten de içerir. Ayrıca protein açısından zengindir ve bol miktarda lif içerir. Lifli yapısından dolayı mideye zarar vermeksizin böbrek ve bağırsak sisteminin düzenli çalışmasını sağlar ve kanın temizlenmesi konusunda yardımcı olur.
Kuru üzüm, antioksidan etkisi olan “fenoller” bakımından da zengindir. Fenoller, hücre yapısını oksijen temelli tahribata karşı korur. Buna bağlı olarak yapılan araştırmalarda kuru üzüm tüketiminin, kanserden korunmaya yardımcı olduğu bulunmuştur. Özellikle içerdiği polifenolik antioksidanlar üzümün önemli bir antioksidan olmasını sağlamıştır. Polifenolik antioksidanlara kansere neden olduğu bilinen serbest radikallere karşı vücudu koruyan kateşin de denir.
Son olarak kuru meyvelerin tatlı ihtiyacını baskılayıcı özelliğini göz önünde bulundurursak, yukarıda bahsetmiş olduğumuz olumlu özellikleri özellikleri dolayısıyla diyetinizde kuru üzüme yer verebilirsiniz. 2 yemek kaşığı(20 gr) kuru üzüm diyet listenizdeki bir meyve yerine tüketilebilir. Fakat özellikle diyabet hastaları yüksek şeker içeriğini göz ardı etmemeli ve diyetlerinde yer alan miktarları aşmamaya özen göstermelidir.
Bilgiyi Değerlendir: Gün içinde enerjinizin azaldığı anlarda çikolata, şekerli atıştırmalıklar gibi boş kalorili seçenekler yerine 1 avuç kuru üzüm tüketimini tercih edebilirisiniz.
İlk yorumu sen yap