Enerji İçecekleri ve Protein Tozları
Enerji içecekleri ve protein tozlarının gereksiz kullanımı
Protein Tozu Kullanımı
Profesyonel sporcuların protein tozu ve enerji içeceklerine dair ilgisi ve yerine göre ihtiyacı malum. Ancak son dönemlerde, büyük çoğunluğu kilolu olan ve kas yapma amacıyla spora yeni başlamış bireyler ile çocukların bu ürünlere karşı olan ilgilerinin daha fazla olduğu görülüyor. Ebeveynlerin bir kısmının enerji içeceklerini çocuklara zihin açıcı olarak kullandırması, spor merkezlerinde insanların antrenörleri tarafından protein tozu kullanmaya teşvik edilmesi gibi bilinçsizlikten kaynaklanan birçok durum, sağlığımızı tehdit ediyor.
Peki, enerji içecekleri ve protein tozları tüketilmeli mi tüketilmemeli mi? Fazla protein ve enerji alımına gerek var mı? Ya da doğal yollarla alamadığımız besin öğelerini bu yolla temin etmemiz doğru mu?
Enerji İçeceği
Önce enerji içeceklerine değinmek istiyorum. Araştırmalara göre, günde 45 dakikadan fazla aktif spor yapmayan bireyler için enerji içecekleri tavsiye edilmiyor. Yani, enerji içecekleri ancak her gün 45 dakika ve üzeri yoğun tempoda spor yapan ve bir sonraki öğüne kadar gücünü korumak, idmanını ya da müsabakasını tamamlamak isteyenler tarafından kullanılmalı. Profesyonel sporcuysanız bu sizin için bir ihtiyaç olabilir; ancak hareketsiz yaşam biçimini benimseyen kişiler bu içecekleri bilinçsizce tükettiklerinde, kilo verememenin yanı sıra karaciğer yağlanmasına da davetiye çıkarırlar.
Protein Tozu Zararlı Mı?
Protein tozu ise kas kütlesini artırmak isteyenler tarafından talep görüyor. Ancak kas gelişimi için yeterli miktarda protein alımının yanı sıra, egzersiz süresi ve devamlılığı da önemlidir. Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu enerjinin ortalama %10-15’ini proteinlerden, geri kalanını ise karbonhidrat ve yağlardan alırız. Karbonhidrat ve yağlar yeterli ve dengeli tüketilmezse, proteinler de enerji kaynağı olarak kullanılacağından fazla protein tüketimi bir kazanç sağlamaz. Hatta tam tersine, istenmeyen sağlık sorunlarına (böbrek yetmezliği, uzun vadede damar sertliği) yol açabilir. Protein tozları, çok yoğun spor yapan sporcularda yeterli protein alamadıklarında -zaman kısıtlılığından ya da besinlerin yetersizliğinden ötürü- kullanılabilecek olsa da; disiplinli ve planlı bir sporcu kendisine uygun bir beslenme planıyla protein ihtiyacını besinlerden karşılayabilir. Yetişkin bir erkek atlet günlük ortalama 84-119 gram, bayan atlet ise ortalama 66-94 gram proteine ihtiyaç duyar. Hareketsiz ya da çok aktif olmayan bir erkek için ortalama 56 gram, bayan için 46 gram günlük protein alımı yeterli olacaktır. Bu miktarlar, besinler aracılığıyla rahatlıkla karşılanabilecek düzeydedir. Sporcular için protein tozları zaman kısıtlılığında rahatlık sağlasa da, öncelikli protein kaynağı besinler olmalıdır. Sporculara bile her koşulda tavsiye edilmeyen protein tozları, toplumda bu denli yaygın kullanılmamalıdır.
Vildan Beyaz Evet,zaman ayırıp öğünlerinizde yeterli beslenmeye özen gösterirseniz yeterli olacaktır.Örneğin günde 1 yumurta, 8 köfte büyüklüğünde et (240 gr),2 bardak süt ya da yoğurt yerseniz bunun yanında öğünlerinizde çorbanızı ,pilavınızı, ekmeğinizi de tüketirseniz ortalama 120 gr protein almış olursunuz ki bu da son derece yeterlidir.Meyve ve salata yemeği de ihmal etmemeliyiz,proteine katkısı olmasa da kolesterol dengesi ve sindirim ve bağışıklık sistemimiz için yememiz gerekiyor.
19.05.2014Gökhan Kara Vücut geliştirme sporu le uğraşanlar için yorumunuz nedir?yukarıda bahsettiğiniz oranlar yeterli olacak mıdır yada sadece besinle kas kütlesi arttırmaya çalışan bir vücut geliştirmeci için yeterli olacak mıdır?
11.05.2014