Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebook twitter linkedin whatsapp mail
Gece Yemek Yeme Sendromu (Night Eating Syndrome)
ayse acar 04.04.2014 2 dakikada okunur
yorumlar
9
kaydet

Gece Yemek Yeme Sendromu (Night Eating Syndrome)

Gece yemek yeme sendromu aşırı stres ve düzensiz bir beslenme sonucu şeker hastalığı ve yüksek tansiyona ortam hazırlamaktadır.

Night Eating Syndrome (Gece Yemek Yeme Sendromu)

Gece yemek yeme sendromu olan kişiler genelde gündüzleri fazla yemek yeme alışkanlığı olmamasına rağmen geceleri genellikle saat 10:00 – 3:00 arası kendilerinde olmadan aşırı yemek yeme olayına girişirler. Yemek yeme bozuklukları içinde Anoreksiya Nervoza ve Bulumia Nervosa ile birlikte değerlendirilmektedir.

Fazla kilolu ve obez kişler olarak karşımıza çıkar bu kişiler.

Tüm gün içerisindeki kalori-ihtiyaci-nasil-hesaplanir">kalori ihtiyacının % 50'sini gece aldıklarından aşırı kilolu kişilerdir. Genellikle aşırı karbonhidratlı ve yağlı gıdaları tüketmeye meyillidirler.

3 gece kesintisi uyuyabilir ancak sonraki gece kalkarak aşırı kalorili gıdaları tüketebilirler. Kadın ve erkeklerde görülme olasılığı eşittir. Çoğunlukla bu yeme hissini kontrol edemekdiklerinden aşırı bir utanç hissi duyarlar.

Bu kişilerde kortizol seviyesinin yüksek olduğu görülmüştür.Ve bu yüksek kortizol seviyesinden dolayı gece kalkışlarının ve atıştırmaların olduğu da bazı çalışmalarda belirtilmektedir. Ayrıca yüksek stres altında oldukları saptanmıştır. Bu strese bağlı olarak düzensiz uyku alışkanlıkları vardır, hatta bu kişlerde uyku apnesi ve sık sık uykusuzluk yaşandığı görülmüştür.

Gece yemek yeme sendromu olan kişlerde özgüven eksikliği, yüksek stres olduğu kabul gören bir görüştür. Kendilerini rahatlatacak gıdalar olarak çoğunlukla şekerli ve karbonhidratlı gıdaları tüketirler. Uykuda yemek yiyenlerin beyinlerinde hareket bölümü aktive haldeyken diğer bölümler uyumayı sürdürüler. Bu sebeple ne yediklerini tam olarak da hatırlayamazlar. Bazen gıda olarak bir ilacı ya da yiyecek olmayan bir maddeyi de tercih edebilirler. Gün boyunca halsiz-hissetmemek-icin-saglikli-beslenme-neden-onemlidir">yorgun ve halsiz hissdebildikleri gibi ilerleyen dönemde tadavi edilmezse aşırı kilo alımı ve buna bağlı şeker ve yüksek tansiyon hastası olabilirler.

Gece Yemek Yeme Sendromu Tedavisi Nasıldır?

Öncelikle bu hastalarda stres, alkol ve kafeinden uzak durmalıdırlar. Uyku apnesi ve uyku bozuklukları konusunda araştırma yapılmalıdır. Kilosuna, boyuna, yaşam şekli ve hastalık-sağlık durumuna uygun bir diyet ve mutlaka bir psikolog veya psikiyatristten yardım alınmalıdır.

Yorumlar

Ayse Acar

Ayse Acar Merhaba Şeyma hanım, Kilonuza ve sağlık -hastalık durumunuza göre planlanıcak,ekonomik ve yaşam koşullarınıza uygun bir diyetle kilo verebilirsiniz.

28.04.2014
Yanıtla
yoruma yorum yapan
  PAYLAŞ
Şeymaaa Evci

Şeymaaa Evci sayın ayşe hanım ben 22 yasındayım ve 75 kilodayım nasıl kılo verebilirim

25.04.2014
Yanıtla
yoruma yorum yapan
  PAYLAŞ
Ayse Acar

Ayse Acar Sayın Derya Hanım, Bir beslenme uzmanı eşliğinde diyetinizi planlayarak ve stres nedenleri hayatınızda yer alıyor mu öğrenerek hayatınızı, beslenmenizi şekillendirebilirsiniz.

25.04.2014
Yanıtla
yoruma yorum yapan
  PAYLAŞ
Derya Güneş

Derya Güneş Bu sebepten dolayı çok kızıyorum kendime.Nasıl önüne geçeceğim bilemiyorum :(

17.04.2014
Yanıtla
yoruma yorum yapan
  PAYLAŞ
Aldatilan Danişan

Aldatilan Danişan Kilo almalısın dediler

09.04.2014
Yanıtla
yoruma yorum yapan
  PAYLAŞ
Aldatilan Danişan

Aldatilan Danişan Hamile kalmak istiyorum

09.04.2014
Yanıtla
yoruma yorum yapan
  PAYLAŞ
Aldatilan Danişan

Aldatilan Danişan ben yeni başladım da ne önerirsiniz

09.04.2014
Yanıtla
yoruma yorum yapan
  PAYLAŞ
Ayse Acar

Ayse Acar merhaba siteye üye olursanız buradan takibinizi gerçekleştirebiliriz.

08.04.2014
Yanıtla
yoruma yorum yapan
  PAYLAŞ

İlgini Çekebilir