FacebookTwitterLinkedinWhatsappMessengerMail
Elma Sirkesi Kaç Kalori?

Elma Sirkesi Kaç Kalori?

5 gr
Tatlı Kaşığı
1
kcal
Karbonhidrat0 gr%NaN
Protein0 gr%NaN
Yağ0 gr%NaN

Karb.

0 gr. (%NaN)

Protein

0 gr. (%NaN)

Yağ

0 gr. (%NaN)

Elma Sirkesi Besin Değerleri

100 gr1 Tatlı Kaşığı
Karbonhidrat (g)00
Protein (g)00
Yağ (g)00
Lif (g)00
Kolesterol (mg)00
Sodyum (mg)00
Potasyum (mg)00
100 gr1 Tatlı Kaşığı
Kalsiyum (mg)00
Vitamin A (iu)00
Vitamin C (mg)00
Demir00
100 gr1 Tatlı Kaşığı
Karbonhidrat (g)00
Protein (g)00
Yağ (g)00
Lif (g)00
Kolesterol (mg)00
Sodyum (mg)0 0
Potasyum (mg)00
Kalsiyum (mg)00
Vitamin A (iu)00
Vitamin C (mg)00
Demir00
Elma Sirkesi kaç kalori? Bu sorunun cevabını arayanlar için Elma Sirkesi besin değerleri, sağlık üzerindeki etkileri ve tüketim ipuçlarını bir araya getirdik. Elma Sirkesi için kalori içeriğinden sağlık avantajlarına kadar her yönüyle derinlemesine bir bakış sunmaya çalışıyoruz. Hadi, Elma Sirkesi hakkında bilmeniz gerekenleri keşfedelim!

Sirke, ülkemiz de dahil olmak üzere tüm dünyada yaygın olarak kullanılan ve pek çok faydasından ötürü "sağlık iksiri" olarak anılan sayılı gıda türleri arasında bulunuyor. Şarap kadar eski bir tarihe sahip olan sirke, yüzyıllardır hem doğal bir ilaç hem doğal bir tatlandırıcı olarak kullanılıyor. Yoğun asit içeren meyve çeşitlerinden fermantasyon yöntemi kullanılarak üretilen sirke, yapıldığı meyveye göre çeşitlere ayrılıyor. Sirkeye dair bilmeniz gereken diğer tüm detayları aşağıda bulabilirsiniz. 

Sirkenin faydaları

Sirkenin faydaları, bazı konularda sirke çeşitlerine göre değişiklik gösterebilse de, genel olarak benzer etkilere sahip. Örneğin, tüm sirke çeşitleri güçlü birer antioksidan olarak kabul ediliyor ve buna bağlı olarak birbirinden değişik faydaları da beraberinde getiriyor. İşte sirkenin farklı alanlarda sağladığı yararlar...

•     Bakterileri yok ederek hem enfeksiyon hastalıklarına yakalanmayı zorlaştırır hem de bu hastalıkların tedavisini destekler.

•     Doğal bir kozmetik içerik olan sirke sivilce ve akneleri iyileştirerek daha sağlıklı bir cilde sahip olmanızı sağlar. Bu nedenle mükemmel bir cilt temizleyicisi görevi görür. 

sirkenin faydalari

•     Kan şekerini düzenlemeye ve şeker hastalığını kontrol altında tutmaya yardımcı olur. Özellikle tokluk kan şekerini düşürmede etkili olan sirke, ani şeker yükselmelerinin önlenmesinde de destekleyicidir.

•     Tokluk hissi verdiği için, kilo kontrolünde yardımcı bir besin olarak kullanılabilir. Doğal ve sağlıklı bir gıda oluşu nedeniyle de pek çok diyet çeşidine dahil edilebilir.

•     Migren ve sinüzit gibi kronik bir hal alabilen rahatsızlıklarda da etkili olan sirke, düzenli tüketildiği takdirde ağrıları hafifletmek için de yardımcı rol oynar.

•     Besin değerleri açısından oldukça zengin bir içeriğe sahip olan sirke, kalp ve damar hastalıkları gibi oldukça önemli rahatsızlıkların oluşma veya ilerleme riskini azaltma konusunda da etkilidir.

•     Güçlü bir antioksidan olması sebebiyle kansere karşı koruyucu özelliği vardır. Bu konuda yüksek etkiye sahip birkaç gıda türünden biridir.

Sirke nasıl yapılır?

Sirke çeşitlerinin temel yapılış yöntemini fermantasyon oluşturuyor. Yüksek asit oranına sahip meyveleri fermente etme işlemi sonucunda ortaya çıkan sirke, mayalanma sonucu elde edilen gıdalar arasında yer alıyor. Fermantasyon kelimesi de çeşitli besinlerin bakteri ve mantarlar yardımıyla mayalanma sürecini tanımlamak için kullanılıyor. Sirke çeşitlerini hazır satın alabileceğiniz gibi kendiniz de yapabiliyorsunuz. Bunun için öncelikle sirke anası olarak bilinen, doğal sirke yapımında ortaya çıkan ve asit oranı yüksek meyvelerin suyunu sirkeye dönüştüren maya malzemesini kullanmanız gerekiyor.

sirke nasil yapilir

Marketlerde satılan sirkelerde sirke anası oluşmuyor, çünkü hazır sirkelerin neredeyse tamamı daha uzun raf ömrüne sahip olmaları için pastorize edilerek içerisindeki pek çok bakteri yok ediliyor. Bu nedenle ilk etapta sirke anası elde etmek için, şeker oranı yüksek doğal meyvelerle temiz içme suyu ve nohut, bulgur gibi bakliyatları bir araya getirmek gerekiyor. Bu karışımın bekletilmesiyle ortaya çıkan sirke anasını ise daha sonra yapacağınız sirkelerde kullanabiliyorsunuz. Sirke anasının rengi ise içeriğinde kullanılan meyvelere göre değiştiği için her zaman aynı olmayabiliyor.

Sirke yapımıyla ilgileniyorsanız "Sirke nasıl yapılır?" sorusunun cevabını " Faydaları saymakla bitmiyor! Sirkenin etkileri ve evde sirke yapımı " başlıklı içeriğimizde bulabilirsiniz.

Sirke hangi mevsimde tüketilir?

Sirke, çeşitli meyvelerden yapılarak şişelerde saklanabildiği için her dönem tüketilebiliyor. Ancak sirke yapımında kullanılan malzemelerin doğal olması gerekiyor. Bu nedenle elma, üzüm, incir gibi sirke elde edilen meyvelerin mevsimlerinde toplanmaları ve sera ürünü olmamaları önem taşıyor. Bu detay göz önüne alınmadığı takdirde, sirkenin tutmaması ya da kötü bir tada sahip olması gibi olumsuz durumlarla karşılaşmak olası.

Sirke alırken nelere dikkat edilmeli?

Öncelikle marketlerde satılan birçok sirke çeşidinin doğal sirkeden farklı olduğunu bilmek gerekiyor. Doğal sirke kadar yüksek besin değerlerine sahip olmayan hazır sirke çeşitleri, bozulmadan çok daha uzun süre dayanabilmeleri için pastorize ediliyor ve birçok faydasını kaybediyor. Bu nedenle çeşidi ne olursa olsun, sirke alırken dikkat etmeniz gereken ilk detay sirkenin doğallığı olmalı. Piyasada tamamen organik veya %100 doğal olarak adlandırılan sirkeler bulmanız mümkün.

Sirke nasıl saklanır?

sirke anasi

Sirke çeşitleri, çok sıcak ya da nemli olmayan, serin ve kuru ortamlarda uzun süreler boyunca saklanabiliyor. Benzer şekilde buzdolabında da muhafaza edebileceğiniz sirke, diğer pek çok gıda türüyle karşılaştırıldığında daha uzun bir kullanım ömrüne sahip oluyor. Satın aldığınız ya da evde hazırladığınız sirkenizi plastik ve cam şişelerde saklayabilirsiniz. Diğer yandan cam şişelerin, plastik şişelere oranla çok daha sağlıklı olduğunu her zaman aklınızda bulundurmalısınız. 

Sirke nelerle iyi gider?

Gerek elma gerek üzüm sirkesi, özellikle salata çeşitleriyle mükemmel bir uyum sağlayabiliyor. Sirkeli tuzlu kurabiye gibi çeşitli tariflere de eklenebilen sirke, su ile seyreltilerek de kullanılabiliyor. Örneğin sirkeli su ile ıslatılan patatesler, kızartıldıklarında çok daha lezzetli ve çıtır çıtır oluyor. Diğer yandan sirke türleri salamura, turşu ve sos çeşitlerinin içerisine de eklenebiliyor.

Sirke yerine ne kullanılabilir?

Besin değerleri bakımından sirke kadar zengin ve yüksek içerikli farklı alternatifler bulmak zor olsa da, lezzet açısından elma ya da üzüm sirkesi bulunmadığı zaman yerine limon, limon suyu ve nar ekşisi de kullanabilirsiniz. Tüm bu alternatifler, besin değerleri bakımından olmasa da tat açısından sirkenin yerine tercih edilebilecek seçenekler. arasında yer alıyor

Sirkenin zararları nelerdir?

sirke

"Bu kadar çok yararı olan bir besinin herhangi bir zararı olabilir mi?" diye düşünebilirsiniz. Sirke genel olarak ister yemek tariflerinde ister cilt bakımında ister yüzey ve kıyafet temizliğinde; nerede ve ne amaçla kullanılıyor olursa olsun, oldukça doğal ve sağlıklı bir içerik sayılıyor. Ancak doğal içeriklerin de kimi zaman çeşitli zararları olabiliyor. Örneğin, hassas ve kuru bir cildiniz varsa sirke kullanımı sonucunda cildiniz bir süre sonra tahriş olabiliyor. Bu nedenle sirkeyi cilde uygularken seyreltmek ve dikkatli olmak şart. Benzer şekilde sirke, birçok rahatsızlığa iyi geliyor olabilir ancak sirkeye karşı herhangi bir alerjiniz varsa, sirke tükettiğiniz zamanlarda vücudunuzda bazı olumsuz belirtiler gözlemliyorsanız bir doktora danışarak gerekli testleri yaptırmalısınız. 

Sirkenin tarihçesi

Sirkenin tarihi yaklaşık 10.000 yıl öncesine dayanıyor. En az şarap kadar köklü bir tarihe sahip olan sirke, şarabın bozulmasıyla birlikte keşfediliyor. Ancak ilk olarak birçok hastalığa iyi geldiği keşfedildiği için, uzun yıllar boyunca yalnızca tıbbi amaçlar doğrultusunda doğal bir ilaç olarak kullanılıyor. Örneğin, milattan yaklaşık 400 yıl öncesinde tıbbın kurucusu Hipokrat'ın hastalarına birbirinden farklı rahatsızlıklar için sirke önerdiği bilinenler arasında. İlerleyen yıllarda da çoğunlukla sağlık amaçlı kullanılmaya devam eden sirkeyi, Romalı askerler ise dezenfektan olarak içme sularına ekliyordu. Geçtiğimiz yüzyılın başlarına kadar ağırlıklı olarak tıbbi sebeplerle kullanılan sirke, zaman içinde turşu yapımından salatalara kadar farklı tariflerde kendisine yer bularak tadı nedeniyle de tercih edilmeye başlandı. 

Sayfayı Paylaş

FacebookTwitterLinkedinWhatsappMessengerMail