FacebookTwitterLinkedinWhatsappMessengerMail
Kırmızı Lahana (Mor Lahana) Kaç Kalori?

Kırmızı Lahana (Mor Lahana) Kaç Kalori?

150 gr
Porsiyon (Orta)
54
kcal
Karbonhidrat10.49 gr%91
Protein0.78 gr%7
Yağ0.32 gr%3

Karb.

10.49 gr. (%91)

Protein

0.78 gr. (%7)

Yağ

0.32 gr. (%3)

Kırmızı Lahana (Mor Lahana) Besin Değerleri

100 gr1 Porsiyon (Orta)
Karbonhidrat (g)6.9910.49
Protein (g)0.520.78
Yağ (g)0.210.32
Lif (g)1.962.94
Kolesterol (mg)00
Sodyum (mg)1725.5
Potasyum (mg)268402
100 gr1 Porsiyon (Orta)
Kalsiyum (mg)4364.5
Vitamin A (iu)174261
Vitamin C (mg)66.499.6
Demir0.290.43
100 gr1 Porsiyon (Orta)
Karbonhidrat (g)6.9910.49
Protein (g)0.520.78
Yağ (g)0.210.32
Lif (g)1.962.94
Kolesterol (mg)00
Sodyum (mg)17 25.5
Potasyum (mg)268402
Kalsiyum (mg)4364.5
Vitamin A (iu)174261
Vitamin C (mg)66.499.6
Demir0.290.43
Kırmızı Lahana (Mor Lahana) kaç kalori? Bu sorunun cevabını arayanlar için Kırmızı Lahana (Mor Lahana) besin değerleri, sağlık üzerindeki etkileri ve tüketim ipuçlarını bir araya getirdik. Kırmızı Lahana (Mor Lahana) için kalori içeriğinden sağlık avantajlarına kadar her yönüyle derinlemesine bir bakış sunmaya çalışıyoruz. Hadi, Kırmızı Lahana (Mor Lahana) hakkında bilmeniz gerekenleri keşfedelim!

Mor lahananın 100 gramında 36 kalori bulunmaktadır. Mor lahananın 1 orta boyu (320 gr) 115 kalori, 1 çeyreği (175 gr) 63 kaloridir. Mor lahananın 100 gramı 6.99 gram karbonhidrat, 0.52 gram protein, 0.21 gram yağ, 1.96 gram lif içermektedir.

Kırmızı lahana olarak da bilinen kırmızı lahana brokoli, Brüksel lahanası, karnabahar, beyaz lahana gibi sebzelerin de bulunduğu turpgiller grubunda yer alıyor. Pişmiş ya da çiğ olarak tüketilebilen kırmızı lahana faydaları ile dikkat çekiyor. Düşük kalorili olmasına rağmen yüksek oranda vitamin, mineral ve lif içeriğine sahip olan besin, diyet listelerinin de aranılan sebzeleri arasında. Bir bardak doğranmış kırmızı lahana, yaklaşık 28 kalori içeriyor. Aynı zamanda riboflovin, tiamin, C, K, B6 ve A vitamini açısından da zengin olan kırmızı lahanada yüksek oranda potasyum, az miktarda demir, kalsiyum, magnezyum, fosfor, bakır ve çinko bulunuyor.

Kırmızı lahananın faydaları

•     Kırmızı lahana, içeriğindeki antioksidan bileşenler sayesinde hücresel hasara karşı koruyucu rol oynuyor. C vitamini, karotenoidler ve antosiyaninler ve kaempferol gibi flavonoid antioksidanlar içeren sebze, toksin maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı oluyor. Ayrıca antioksidan bileşenler bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonlara karşı vücudu koruyor.

•     Kalp sağlığına yararları ve kanserle mücadelede başarısıyla bilinen sülfotan bileşeni açısından da zengin bir besin olan kırmızı lahana, anti-inflamatuar etki gösteriyor. Vücudun iltihapla mücadelesine yardımcı olan kırmızı lahana, iltihaplanmaya eşlik eden ağrı, şişme gibi semptomların azaltılmasını da destekliyor.

kirmizi lahananin faydalari

•     Düşük kalorili bir besin olan kırmızı lahana, yüksek lif içeriği sayesinde mideyi geç terk ederek uzun süre tokluk hissi yaratıyor. Kilo kontrolünün sağlanmasında oldukça etkili olan sebze, açlık hissinin ve yeme isteğinin önlenmesini destekleyerek kilo vermeye yardımcı oluyor. Aynı zamanda pişmiş kırmızı lahana tüketerek hazımsızlık, kabızlık gibi sindirim sistemi sorunlarının da önüne geçebilirsiniz.

•     Yüksek oranda potasyum içeren kırmızı lahana, kan basıncının düzenlenmesini ve korunmasını destekliyor, kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor.

•     Antioksidan bileşenler açısından zengin bir kaynak olan bu besin, ciltte oluşan ince çizgilerin ve kırışıklıkların ortaya çıkmasını geciktiriyor. Aynı zamanda içeriğindeki C vitamini sayesinde cildinizin canlı ve ışıl ışıl olmasına yardımcı oluyor.

•     Kırmızı lahana kemik ve kasların çalışmasında önemli rol oynayan K vitamini, potasyum ve diğer bazı mineralleri de içeriyor. Düzenli olarak çiğ kırmızı lahana yiyerek kemiklerinizi güçlendirebilir ve eklem ağrıları ile iltihap oluşumunun engellenmesine yardımcı olabilirsiniz.

Kırmızı lahana nasıl yetiştirilir?

kirmizi lahana

Kırmızı lahana tohumdan yetiştiriliyor. Genellikle ilkbahar, sonbahar ya da yaz aylarında tohum ekimi yapılıyor. Lahana tohumlarını ekmeden bir gün önce çimlenme verimini artırmak için su ya da nemli bir bez içinde bekletmelisiniz. Beklettiğiniz tohumları çimlendirmek için toprak ısısının 10-20 derece arasında olması gerekiyor. Tohumları ekmek istediğiniz kaba elenmiş toprak ya da torf karışımı ile yüzeyden 1 santimetre kadar boşluk bırakarak doldurun ve fısfıs ile nemlendirin. Nemlendirdiğiniz toprağa kırmızı lahana tohumlarını yerleştirin ve üzerlerini toprak karışımıyla örtün. Yüzeyi tekrar fısfıs ile nemlendirdikten sonra şeffaf streç film ile üzerini kaplayın. Ara sıra kontrol ederek toprağı nemlendirmeye devam edin.

Tohumlar çimlenmeye başladığında streç filmi kaldırın ve güneşten korumaya dikkat edin. Lahana tohumları 4-5 santimetrelik fideler haline geldiğinde bahçenize ya da büyük bir saksıya dikebilirsiniz. Fideleri aldığınız toprağa torf ya da organik gübre takviyesi yapabilirsiniz. Fideleri dikerken fidenin yaklaşık 3/4’ünün toprak altında olmasına dikkat etmeniz ve dikimin hemen sonrasında can suyu vermeniz gerekiyor.

Kırmızı lahana hangi mevsimde yenir?

Seracılığın gelişmesi ve tarım alanındaki yenilikler sayesinde günümüzde her mevsim istenilen sebzeye erişmek mümkün oluyor. Ancak uzmanlar her sebzenin mevsiminde tüketilmesinin sağlık açısından daha faydalı olduğunu vurguluyor. Doğal yollarla ve mevsiminde yetişen sebzelerin vitamin, mineral ve besin öğeleri açısından daha zengin ve daha lezzetli olduğu ise bilinen bir gerçek. Havaların soğumaya başladığı sonbahar aylarında kırmızı lahana tezgâhlarda yerini almaya başlıyor. Soğuk havanın etkisi ile artan enfeksiyonları önlemede önemli bir rol oynayan kırmızı lahana ekim ayından itibaren satışa sunuluyor. Özellikle aralık, ocak ve şubat aylarında tezgâhlarda çok daha fazla kırmızı lahana görebilirsiniz.

Kırmızı lahana seçerken nelere dikkat edilmeli?

kirmizi lahana salatasi

Kırmızı lahana seçerken yapraklarının sıkı olmasına dikkat etmelisiniz. Dış kısmında herhangi bir eziklik, çürük ya da renk değişikliği olmaması gerekiyor. Kendine özgü kızılımsı mor bir görünüme sahip olan sebzenin birkaç yaprağı gevşek olabilir. Elinize aldığınızda büyüklüğü ile ağırlığının orantılı olması da önemli. Canlı görünüme sahip olması, sertliği ve saplarının sağlam yapısı size tazeliği ile ilgili ipucu verecektir.

Kırmızı lahana nasıl saklanır?

Kırmızı lahanayı buzdolabında iki şekilde muhafaza edebilirsiniz. Bütün olarak saklamak istiyorsanız lahanayı yıkamadan buzdolabı poşetine koymanız yeterli. Daha uzun süre muhafaza edebilmek için sebzeyi hiçbir işlem uygulamadan kâğıt peçeteye sarın ve kök kısmı yukarıya gelecek şekilde buzdolabı poşetine koyarak buzdolabının sebzelik kısmına koyun. Kırmızı lahanayı bu yöntemle yaklaşık birkaç hafta kadar buzdolabında saklayabilirsiniz. Sebzeyi saklamak için uygulanan bir diğer yöntem ise karışım içinde bekletmek. Genellikle parça parça kırmızı lahana kullanmak isteyenlerin uygulayabileceği bu yöntem için sebzeyi bol suda yıkayın. Daha sonra istediğiniz boyutta doğrayın. Doğradığınız lahanaları tuz ile ovun ve ovma işlemi sonrası çıkan suyu süzün. Süzülen lahanaların üzerine biraz zeytinyağı gezdirin ve 1 orta boy kırmızı lahana için 4 yemek kaşığı yemek sirkesi ilave edin. Karışımınızı cam kavanoza yerleştirin ve üzerini tamamen kaplayıncaya kadar zeytinyağı ekleyin. Bu yöntemle kırmızı lahanayı buzdolabında bir hafta kadar tutabilirsiniz.

Kırmızı lahana nasıl tüketilir?

kirmizi lahana mezesi

Kırmızı lahanayı, ızgaraların yanında garnitür olarak tüketmek için biraz baharat ve sirke ile sote edebilirsiniz. Ekstra tat için biraz zeytinyağı ve sarımsak da ekleyebilirsiniz. Ayrıca bu sebzeyi çiğ olarak salata formunda da yiyebilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olan şey bazı temel malzemeler. Örneğin kıyılmış lahana yapraklarını brokoli, çeri domates, marul, avokado gibi sevdiğiniz sebzelerle birlikte kullanarak harika bir salata hazırlayabilirsiniz. Kırmızı lahana salata için en uygun sebzelerden biri. Salatalara kendine özgü bir aroma katan sebzeyi tuz ile ovup suyunu çıkardıktan sonra biraz zeytinyağı ve elma sirkesi ekleyerek farklı bir lezzet yaratabilirsiniz. Sevilen sebzenin en çok tüketilen formlarından biri de turşu. Kırmızı lahana turşusu sebzenin daha uzun süre saklanabilmesine olanak sağladığı için de sıklıkla tercih ediliyor. Ayrıca yoğurt, sarımsak, ceviz, mayonez, zeytinyağı ve taze nane ile farklı bir lezzet sunan kırmızı lahana mezesini ya da kırmızı lahana çorbasını da tercih edebilirsiniz.

Kırmızı lahana nelerle iyi gider?

Kırmızı lahana salatası hemen hemen tüm yemeklere uyum sağlıyor. İsterseniz mevsim salatasının içine doğrayarak et yemeklerinin yanında kullanabilir, isterseniz meze şeklinde sofralarınızı süsleyebilirsiniz. Izgaraların yanında sote olarak da uyum gösteren kırmızı lahana, kuru baklagillerle de eşsiz bir lezzet yaratabiliyor.

Kırmızı lahana yerine ne kullanılabilir?

Kırmızı lahana kendine özgü kırmızı rengi ve farklı aromasıyla sofralarda sıra dışı bir lezzet yaratıyor. Ancak kırmızı lahanayı sevmiyorsanız yerine beyaz lahana da kullanabilirsiniz.

Kırmızı lahananın tarihçesi

Güney Avrupa’ya özgü bir sebze olan kırmızı lahana, hemen hemen dünyanın tüm bölgelerinde yetiştirilebiliyor. Sert kabuklu lahanaların ilk kez Avrupa'da Kelt ve İskandinav kültürleri tarafından yetiştirildiğine inanılıyor. Kırmızı lahananın ilk tanımı, 1570’te İngiltere’ye kadar uzanıyor. 14. yüzyılda Romalılar tarafından tüm Avrupa’ya tanıtılan kırmızı lahananın asıl çıkışını 18. yüzyılda aristokrat bir mutfakta yaptığı düşünülüyor.

Sayfayı Paylaş

FacebookTwitterLinkedinWhatsappMessengerMail