FacebookTwitterLinkedinWhatsappMessengerMail
Sade Türk Kahvesi Kaç Kalori?

Sade Türk Kahvesi Kaç Kalori?

70 gr
Porsiyon (Orta)
7
kcal
Karbonhidrat0.06 gr%6
Protein0.42 gr%42
Yağ0.52 gr%52

Karb.

0.06 gr. (%6)

Protein

0.42 gr. (%42)

Yağ

0.52 gr. (%52)

Sade Türk Kahvesi Besin Değerleri

100 gr1 Porsiyon (Orta)
Karbonhidrat (g)0.0870.06
Protein (g)0.5970.42
Yağ (g)0.7360.52
Lif (g)3.7622.63
Kolesterol (mg)00
Sodyum (mg)1.1740.82
Potasyum (mg)100.2970.2
100 gr1 Porsiyon (Orta)
Kalsiyum (mg)13.1749.22
Vitamin A (iu)0.0580.04
Vitamin C (mg)00
Demir0.9860.69
100 gr1 Porsiyon (Orta)
Karbonhidrat (g)0.0870.06
Protein (g)0.5970.42
Yağ (g)0.7360.52
Lif (g)3.7622.63
Kolesterol (mg)00
Sodyum (mg)1.174 0.82
Potasyum (mg)100.2970.2
Kalsiyum (mg)13.1749.22
Vitamin A (iu)0.0580.04
Vitamin C (mg)00
Demir0.9860.69
Sade Türk Kahvesi besin değerlerini öğrendiniz, Sade Türk Kahvesi tarifini öğrenmek için tıklayın
Sade Türk Kahvesi kaç kalori? Bu sorunun cevabını arayanlar için Sade Türk Kahvesi besin değerleri, sağlık üzerindeki etkileri ve tüketim ipuçlarını bir araya getirdik. Sade Türk Kahvesi için kalori içeriğinden sağlık avantajlarına kadar her yönüyle derinlemesine bir bakış sunmaya çalışıyoruz. Hadi, Sade Türk Kahvesi hakkında bilmeniz gerekenleri keşfedelim!

Sade Türk kahvesinin 100 gramında 10 kalori bulunmaktadır. 1 kahve fincanı (70 gr) sade Türk kahvesi 7 kaloridir. Sade Türk kahvesinin 100 gramı 0.09 gram karbonhidrat, 0.6 gram protein, 0.74 gram yağ, 3.76 gram lif içermektedir.

Kültürümüzün en önemli öğelerinden birisi olan Türk kahvesi, her daim mutfakların olmazsa olmazı şeklinde görülüyor. Birbirinden renkli ve farklı sunum çeşitlerine sahip olan bu kahvenin tadı da yöresel olarak değişikliklere uğrayabiliyor. Kiminin sert kimininse hafif sevdiği bu içecek, birçok adetimizde kendine yer buluyor. Yöresel olarak değişen bir tat olan Türk kahvesi, bazı bölgelerde daha baharatlı şekilde kavrulurken bazı bölgelerde ise daha sade veya koyu kavruluyor.

Türk kahvesinin faydaları neler?

turk kahvesinin faydalari

Türk kahvesi, tüketicisine sağladığı faydalarla da dikkat çekiyor. Bünyeye sağladığı dinçlik ve enerjiden dolayı günlük hayatta da birçok kişinin tükettiği kahve çeşidi, içerdiği kafein oranından dolayı geç saatlere kadar uyanık kalmak isteyenlere yardımcı oluyor. Ayrıca enerji vermesi gibi faydalarının yanında birçok hastalığa da iyi gelen kahve, içerisindeki antioksidan maddeler ile cilt problemleri yaşayanların destekçisi olmayı başarıyor. Kan basıncını ve şekerini düzenleyen Türk kahvesinin, uzmanlar tarafından şeker hastalarına sade haliyle tüketimi öneriliyor. Günde 2 fincan Türk kahvesi tüketiminin vücuda faydaları olduğu kanıtlandığından düzenli olarak kullanımda bu sınırın aşılmaması tavsiye ediliyor. Kolon, göğüs ve rektal kansere iyi gelen Türk kahvesi, karaciğeri desteklediği için siroza da iyi geldiği söyleniyor. Ayrıca bilinen en önemli özelliği yemek sonrası sindirimi kolaylaştırması olan Türk kahvesi, sevenleri tarafından sıkça bu vakitlerde tüketiliyor.

Türk kahvesinin tarihçesi

UNESCO tarafından Somut Olmayan Kültürel Miraslar listesine girmeyi başaran bir geleneğimiz olan Türk kahvesi, çıkış noktası hakkında birçok farklı hikâyeye sahip bir içecek olarak biliniyor. En sık anlatılan çıkış hikayesi ise 1554 yılında iki Suriyeli tüccar tarafından İstanbul'a getirilmesi şeklinde aktarılıyor. Sonrasında güğüm ve cezvelerde pişirilen bu içecek, yöreye özgü sunumlar ile tüketilmeye başlanıyor. Tahminlere göre Yemen'den Anadolu'ya getirilmiş olan kahve, dönemin kahvehanelerinde sunularak halkla tanışıyor. Bu lezzete adeta hayran kalan Anadolu halkının Türk kahvesini benimsemesi uzun sürmüyor. İlk yapılış şekli, çekirdeklerin tavalarda kavrulması sonrasında dibek yardımı ile dövülüp toz hale getirilmesi ve sonrasında özel cezvelerde pişirilmesi olarak anlatılan Türk kahvesi, zamanla yaygın bir şekilde tüketilip çeşitleniyor.

Türk kahvesi nasıl üretilir? 

turk kahvesi yapimi

Yüzyıllardır tüketimi sebebiyle ülkemizin en büyük kültürel öğelerinden biri olan Türk kahvesi, uzun zamandır mutfaklarda yer aldığı için her bölgenin kendine has sunumu ve lezzeti bulunuyor. Türk kahvesi, genel olarak Brezilya, Kolombiya veya Yemen bölgesinden gelen kahve çekirdeklerinin kavrulduktan sonra dövülmesi ile son şeklini alıyor. Tüm dünyada tüketilen, espresso çeşitlerine göre çok daha ince şekilde çekilen Türk kahvesi, uzun süre kavrulduğu için acı tadını alıyor. Telvesi ile ikram edilen tek kahve çeşidi olan Türk kahvesi, espresso çeşitleri ve filtre kahve gibi kahve türleri ile aynı çekirdekten üretilmesine rağmen pişirilme yöntemlerinden dolayı kendine özgü tadını kazanıyor.

Türk kahvesi hangi dönemde tüketilir? 

Belirli dönemlerde hasadı yapılan kahvenin saklanması için de zorlu şartlar gerekiyor. Zamanında Anadolu'ya Yemen bölgesinden gelen kahveler, birçok farklı ülke dolaştığı için nem almaması ve tadının bozulmaması adına çabuk tüketiliyordu. Ancak şu an gelişen üretim teknolojilerinin ve şartlarının sunduğu imkanlardan dolayı her mevsim tüketilebilen bu içecek, her daim mutfaklarda yerini alabiliyor. Özellikle marketlerin raflarında kendine sıkça yer bulan Türk kahvesi, yerel veya ulusal birçok kuru yemişçide de taze halde sürekli olarak bulunuyor. Tüketimi için önerilen belirli bir dönem olmasa da Türk kahvesi, sağladığı faydalar açısından kış aylarında daha yararlı bir içecek haline geliyor.

Türk kahvesi alırken nelere dikkat edilmeli?

turk kahvesi

Ülke sınırlarımız içerisinde birçok farklı çeşidi bulunan Türk kahvesi, çoğu kişi tarafından neredeyse her gün tüketiliyor. Yüzyıllardır içiliyor olmasının getirdiği geleneksel damak tadı sayesinde insanlar kahveyi satın alırken kişisel zevklerine göre karar veriyor. Ancak Türk kahvesi alınırken özellikle açık bir yerden alınacaksa öncelikle satış yapılan yerin temizliğine önem verilmeli. Marketlerde satılan Türk kahvesi ürünleri ambalajlanmadan önce sağlık kontrollerinden geçtiği için bu tarz ürünler gönül rahatlığıyla tüketilebiliyor. Ancak kahve almadan önce Türk kahvesinin birçok çeşidi olduğunu unutmamak gerekiyor. Sert kahve tercih edenlerin çifte kavrulmuş veya koyu kahve gibi çeşitleri alması daha doğru oluyor. Menengiç, dibek ve mırra gibi çeşitleri olan Türk kahvesi, satın alınırken kişinin damak tadına uygun her türü kendi içerisinde barındırmayı başarıyor.

Türk kahvesi nasıl saklanır?

Tazeliğini kısa sürede kaybedebilen Türk kahvesinin, satın alınırken az miktarlarda tercih edilmesi en doğrusu oluyor. Ancak paketin ilk açılışından sonra Türk kahvesini saklamanın da birçok farklı yolu bulunuyor. Hava almayan paketler ilk seçenek gibi görünse de yaygın şekilde cam kavanoz da kullanılıyor. Türk kahvesinin saklanması adına en önemli detay, kahvenin nem almaması. Nemlendiğinde kısa sürede bozulabilen bu içecek, hava ile temasından bir süre sonra ilk seferdeki tadını kaybediyor. Bu yüzden Türk kahvesi, kısa sürede tüketilmesi gereken bir gıda maddesi olarak biliniyor.

Türk kahvesi nasıl pişirilir?

turk kahvesi nasil yapilir

Geleneksel Türk mutfağının en önemli içeceği olan Türk kahvesi, yöresel olarak farklı pişirme yöntemleri ile biliniyor. Cezvede su ile karıştırılarak köpürtülmesi, klasik pişirme yöntemlerinden. Ancak kumda pişirme ve fincanda pişirme gibi farklı yöntemlere de sahip olan bu kahve çeşidi, her pişirme türü ile farklı lezzet kazanmayı başarıyor. Günümüzde elektronik kahve makineleri ile kısa sürede sunulan bu lezzet, geçmişe sadık mekanlarda bakır cezve ile pişirilerek sunuluyor. Özellikle bilinen yöntem olan bakır cezvede Türk kahvesi pişirilmesi, içerisinde kullanılan kahvenin türüne göre lezzet olarak değişkenlik gösterebiliyor. Ancak yavaş pişen kahvenin daha lezzetli olduğunu düşünenler için kumda pişirilen Türk kahvesi doğru tercih olarak gösteriliyor. Önceden ısıtılan kumların içerisine yerleştirilen cezvenin veya fincanın yavaşça ısınması sonucu pişen kahve, günümüzde özellikle turistlerin ilgisini bir hayli çekmeyi başarıyor.

Türk kahvesi nelerle iyi gider?

Türk mutfağının bir diğer mihenk taşı olan Türk lokumu, kahvenin yanında akla gelen ilk yiyecek olarak görülüyor. Günümüzde konsept kafelerin yayılması sonucunda birçok farklı sunum kazanmış olan Türk kahvesinin bilinen en sade ve geleneksel sunumu su ve lokum ile olan hali. Farklı yorumları bulunan Türk kahvesi yanında su tüketilmesi durumu, bazılarına göre kahve öncesinde ağzı temizlemek ve kahvenin tadını daha net almak için bazılarına göre ise kahve sonrasında ağızda kalan acı tadın gitmesi adına yapılıyor.

Türk kahvesi yerine ne tüketilebilir?

Tüketimi sırasında ağızda bıraktığı tat nedeniyle Türk kahvesi, genellikle benzeri olan bir kahve türü değil. Espresso tüketmeyi sevenler için americano, filtre kahve ve sade granül kahve gibi sulu ve sert kahve çeşitleri Türk kahvesi yerine tüketilebilse de gerek pişirilme gerekse çekirdeğin kavrulması gibi üretim aşamasındaki farklılıklar nedeniyle Türk kahvesi benzersiz bir kahve türü olarak gösteriliyor.

Sayfayı Paylaş

FacebookTwitterLinkedinWhatsappMessengerMail