Spor Yapmak İçin En Uygun Saatler Nelerdir
Spor yapmanın yarattığı etkiler, günün hangi saatlerinde yapıldığına göre değişiklik gösterebilir.
‘’Spor yapmak için en uygun saat nedir?’’, en sık sorulan sorulardan biridir. Spor yapmanın yarattığı etkiler, günün hangi saatlerinde yapıldığına göre değişiklik gösterebilir. Bu etkileri belirlemede kişinin alışkanlıkları ve biyolojik saati önemli rol oynar.
Spor yapmak için en uygun saatler üzerine yapılan çalışmalar, aslında bu saatlerin daha çok biyolojik saat ile uyumlu olduğunu söylüyor. Yani biyolojik saat dikkate alınarak yapılacak spor çok daha verimli ve faydalı olacaktır. Günün farklı saatlerinde spor yapıldığında ne tür etkilerin ortaya çıkacağı ile ilgili pek çok çalışma da mevcut. Bazı çalışmalar egzersizin ne zaman yapıldığının değil de hangi egzersizin yapıldığı, ne kadar sürede yapıldığı gibi soruların daha önemli olduğunun üstünde duruyor. Bu yüzden haftada beş gün her seferinde 30 dakika şeklinde yapılmasını tavsiye ediyorlar. Her şeyden önce egzersiz yapmanın üzerinde duran bazı çalışmalar da var. Yani egzersiz yapmak her türlü sağlığa yararlı olacağından saat düşünmeden mutlaka yapılması gerektiği söyleniyor. Yine de özellikle bazı saatlerde yapılacak egzersiz, elde edilecek faydayı daha da artıracaktır. Başka bir önemli nokta da hangi saat diliminde egzersiz yapılırsa yapılsın günlük planlanan saatlere uyulması gerektiği son derece önemlidir.
Spor Yapmak İçin En Uygun Saatler
Spor yapmak için en uygun saat genellikle öğleden önceki ve hemen sonraki saatler arasındadır. İnsan metabolizması ışıkla harekete geçtiği için, sabah güneşin doğduğu saatlerde metabolizmanın hızı artar ve en yüksek performansı öğleden önceki veya sonraki saatlerde gösterir. Ayrıca gündüz yapılan spor, akşam daha rahat bir uyku uyunabilmesi ve bu süreçte salgılanan hormonlar açısından yararlıdır.
Vücudun esneklik ve hareketlilik kazanması için, belli bir süreye ihtiyaç vardır. Örneğin sabah saat 9:00'da egzersiz yapılması planlanmışsa, 7:30 gibi kahvaltı etmek uygun olacaktır. Amaç daha fazla kalori yakmak ise, spor yapmak için en uygun saat diyet-sabah-kahvaltisi-saat-kacta-yapilmali">sabah kahvaltısından öncedir, yani kalktıktan hemen sonra yapılması gerekir. Böylece daha çok yağ yakılır. Karın tokken spor yapıldığı takdirde, daha çok dekstroz (basit şeker) yakılmış olur. Yağ yakmak için uygun olan diğer saatler, öğleden sonraki geç saatler ile akşamüstü saatleridir. Bu saatlerde insan vücudundaki hormonlar en yüksek seviyededir. Spor yapmaktaki hedef stres gidermek ise, basit hareketler yapmak ve açık havada dolaşmak, kas gerginliğini giderecek ve rahatsızlık veren hormonların atılmasına yardımcı olacaktır.
Gece Spor Yapmak
Günümüz koşullarında, çalışan bireyler için gün ortasında spor yapmak pek mümkün olmamaktadır. Hiç spor yapmamaktansa, kişilerin kendilerine uygun zamanlarda spor yapmaları gerekir. Örneğin, saat geç olsa da, iş çıkışı spor salonuna gidilebilir. Spor yapmanın gece geç saatlerde aslında önerilmemesinin nedeni; gece vücudun dinlenme zamanının başlıyor olmasıdır. Vücudun tüm fonksiyonları yavaşlar ve kendini uykuya hazırlar. Bu süreç içinde spora başlanırsa, vücut yeniden harekete geçip dinçleşecektir. Bu nedenle, gece spor yaptıktan sonra kişinin tekrar uyku durumuna geçmesi uzun bir zaman alabilir. Bu durum kişi için sorun yaratmıyorsa, gece spor yapmanın sakıncası yoktur.
Spor yapmak için en uygun saat senin programına uymasa da, kendine uygun vakitleri belirleyerek spor yapmayı ihmal etmemelisin.
Günün Hangi Saatinde Spor Yapmak Daha Doğru Olur?
Genel olarak bir insanın fiziksel güç olarak kendini iyi hissettiği ve en enerji dolu zaman aralığı öğleden sonra 2 ile 6 saatleri arası olduğu biliniyor. Bu saatler vücudun spor için biyolojik saatine de uyuyor. Bu saatler arasında yapılacak sporlardan yüksek verim elde edilebilir ayrıca elde edilecek yarar da neredeyse iki kat artar.
Bunun yanında spor yapılmaması gereken saatleri de söylemek gerekir. Keskin bir sınır olmamakla birlikte sindirim sisteminin yaklaşık akşam saat 9’da görevine ara verdiği için özellikle akşam 9 ile 12 arası spor yapılmaması daha iyi olacaktır.
Kilo Vermek İçin Hangi Saatlerde Spor Yapılmalıdır?
Spor yapmak için en uygun saatler olan öğleden sonra 2 ile 6 arası saatler kilo vermek için de uygun saatler olsa da kilo vermek için sabah erken saatlerde yapılacak spor en iyi seçenektir. Amaç kilo verme ise gündüz saatlerini tercih etmek; kas kütlenizi artırmak ise öğleden sonra ve akşam saatlerini tercih etmek ideal olabilir. Seçilecek saatin yanında tercih edilecek spor türü de önemlidir: Yağ yakımı için yüzme ve hafif tempo koşu gibi spor türleri tercih edilebilir.
Sabah Saatlerinde Spor Yapmanın Faydaları Nelerdir?
Sabah sporunun 6 ile 9 saatleri arasında yapılması tavsiye edilir. Sabah yapılan sporun birçok faydası vardır. Bu faydalar aşağıda listelenmiştir:
-
Sabah spor yapmak, vücutta mutluluk hormonu olarak da bilinen endorfin ve serotonin hormonlarının salgılanmasını sağlar.
-
Sabah sporu stres seviyesini azaltıp günü daha enerji dolu geçirmeyi sağlıyor.
-
Sabah yapılan sporun, kalp sağlığını korumada etkili olduğu bilinmektedir.
-
Sabah sporu metabolizmayı canlandırır ve böylece kilo vermeye de destek olur.
-
Sabah sporu yapanların rutinlerine bağlı kalmada daha başarılı oluyorlar ki sporun devamlılığı çok önemlidir.
-
Sabah sporu yapmak akşam saatlerinde spor yapmaya göre daha az kas ağrısı yaşatır.
-
Spor sporu yapanlar gün içerisinde açlık hislerini kontrol etme konusunda daha başarılı oluyorlar.
-
Sabah sporu, vücut direncini önemli derecede artırır.
-
Sabah sporu yapanlar geceleri daha rahat ve kaliteli uyuyabiliyor.
Akşam Saatlerinde Spor Yapmanın Faydaları Nelerdir?
Akşam sporunun öğleden sonra 4 ile 5 saatleri arasında yapılması tavsiye edilir. Akşam yapılan sporun birçok faydası vardır. Bu faydalar aşağıda listelenmiştir:
-
Akşama kadar geçen zamanda biriken yorgunluk, bitkinlik aslında spor ile azaltılabilir.
-
Akşam saatlerinde yapılan spor, endorfin seviyesinin yükseltir.
-
Gün içerisinde yapılan spor hangi saat olursa olsun daha iyi uyumaya yardımcı olur ancak akşam sporu ayrıca düşünülürse özellikle hava karardıktan sonra egzersiz yapmak daha kolay uykuya dalmaya yardımcı olabilir.
-
Gün içerisindeki biriken stres için yapılacak akşam sporu stresi azaltıp iyi uyku sağlar ve ertesi gün daha enerjik olmayı sağlar.
-
Spor yapmaktaki amaç kas kuvvetini artırmaksa akşam saatlerde yapılacak spor bu konuda çok işe yarar.
Spor Aç Karınla mı Tok Karınla mı Yapılmalıdır?
‘Spor aç mı yapılır tok mu yapılmalıdır?’ sorusunun cevabı çoğu uzmana göre tok karınla yapmak oluyor. Yemekten sonra en az 30 ile 40 dakika sonra egzersize başlamak doğru olanıdır.
Egzersiz yaparken amaç yağ yakımı ise aç karnına olmak işe yarayabilir. Yine de aşırı aç haldeyken spor yapılmamalı. Aç karnına uzun süreli spor yapıldığında vücutta enerji kayıplarına bağlı sorunlar ortaya çıkabilir. Mide ve bağırsakta sorunlar gibi, sindirim sistemi problemleri yaşanabilir. Aç karınla yapılacak spor kas yıkımı gibi olumsuz sonuçlara da neden olabilir.
Tok karın ile yapılan spor daha uzun süreli ve daha etkili olur. Böylece daha çok kalori harcanabilir. Ayrıca vücut tokken mental olarak kendini spora hazır olduğunu hisseder. Spor sırasında oluşabilecek göz kararması, enerji düşüklüğünü, yorgunluğu da azaltır. Özellikle yoğun ve şiddetli egzersizler mutlaka tok iken başlanmalı. Ancak toktan kastedilen dolu mide değildir. Yemekten hemen sonra egzersiz yapmak egzersiz sırasında tempoyu düşmesine neden olup halsizliğe neden olabilir.
Aç Karınla Spor Yapmak Yağ Yakmayı Destekler mi?
Evet, aç karınla spor yapmak yağ yakımını destekler. Hatta bir araştırmaya göre açken yapılan egzersiz tokken yapılan egzersize göre daha fazla yağ yaktırıyor. Bunun sebebi ise şöyle açıklanıyor: Aç karnına yapılan sporda vücudun depoladığı glikojen ve yağın yakılmaya zorlandığı görülmektedir. Fakat bu zorlama sağlık açısından iyi değil.
İlk başta aç karnına vücut daha fazla yağ yakar, ancak zaman geçtikçe vücut kendini yavaş yavaş düzenleyeceği için yaktığı yağları gün içerisinde geri almaya çalışır. Ve de aç karnına yapılan antrenmanlarda, özellikle yoğun ve şiddetli egzersizlerde, vücut enerji kaynağı için bazen yağı değil proteini kullanabiliyor. Protein vücudun ana yapı malzemesidir, enerji kaynağı için kullanılması istenmez. Aksi takdirde kas kaybı ile başlayan ciddi sorunlara neden olabilir. Yani aç karınla yağ yakılır ama her zaman güvenilir bir yöntem değildir.
İlk yorumu sen yap