Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebook twitter linkedin whatsapp mail
Zayıflama Kaygısı! Farkına Varmadığınız Bir Yeme Bozukluğunuz Olabilir
Diyetkolik Diyetisyenim 01.07.2013 3 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Zayıflama Kaygısı! Farkına Varmadığınız Bir Yeme Bozukluğunuz Olabilir

Zayıflama kaygısı 7’den 70’e, kilolu ya da zayıf pek çok kişide görülse de, belli bir seviyeyi aştığında kaygının aksi olan kilo alma durumunu berberinde getirebilir. Örneğin birçok kişinin yemeklerden sonra tatlı yemek ya da çikolatasız bir gün geçirmemek gibi alışkanlıkları vardır. Ancak bu durum bazı insanlarda durdurulamaz boyutlara ulaşır. Genelde fiziksel bir ihtiyaçtan öte, bastırılmaya çalışılan bir psikolojik ihtiyaç söz konusudur. Stres veya olumsuz durumlar kişiyi tıkınırcasına yemek yemeye yöneltir.

Evde, işyerinde, arkadaş ortamında, televizyonda, radyoda yani sosyal hayatın her alanında beslenme, zayıflama, diyet başlıkları sıkça konu ediliyor. İdeal olarak tanımlanan sağlıksız kadın ve erkek görüntüleri mecraların baş köşesinde kendine yer buluyor, ve bilinçaltına ulaşılamayacak hedefler belirlemesini emrediyor.

Diyette başarılı olmanın en önemli ögelerinden bir tanesi de ulaşılabilir hedefler koyarak, ilerde karşılaşılabilecek hayal kırıklıklarını engellemek ve dolayısıyla sürekli bir motivasyon sağlamaktır. Fazla yemenize ya da motivasyonunuzu kaybetmenize neden olabileceğini düşündüğünüz psikolojik faktörleri ortadan kaldırmaya odaklanın. İşte farkına varmamış olabileceğiniz bir yeme bozukluğu;

Binge Eating (Tıkanırcasına Yemek Yeme)

Birçok kişinin yemeklerden sonra tatlı yemek ya da çikolatasız bir gün geçirmemek gibi alışkanlıkları vardır. Ancak bu durum bazı insanlarda durdurulamaz boyutlara ulaşır. Genelde fiziksel bir ihtiyaçtan öte, bastırılmaya çalışılan bir psikolojik ihtiyaç söz konusudur Stres veya olumsuz durumlar kişiyi tıkınırcasına yemek yemeye yöneltir. Ancak kişi, bu kez de yedikleri için pişman olur ve bu duyguyu bastırmak için daha fazla yemeye başlar.

Binge Eating Belirtileri

  • Bireyler yemek sırasında ve sonrasında pişmanlık yaşarlar.
  • Gün içinde durdurulamayan yeme atakları görülür.
  • Genelde üzgün, sıkıntılı, suçluluk duygusunu sık yaşayan bireylerdir. Kendilerini kontrol edemediklerini düşünür, kontrol etmeye çalışsalar da kısa sürede vazgeçerler.
  • Aşırı yeme bir süre bireyleri rahatlatır ancak kısa süre sonra pişmanlık başlar ve kişi tiksinti, kendisine kızma dönemine girer. Bu durum yemek yemeyi takıntı haline getirmenin yanı sıra obeziteye, dolayısıyla birçok sağlık problemine davetiye çıkarır.
  • Bireyler genelde içinden çıkılamayan bir döngü içindedirler. Yediklerinden pişman olur bu duyguyu bastırmak amacıyla daha fazla yerler.

Aşağıdaki sorulardan en az 2 tanesine ‘Evet’ cevabı veriyorsanız sizin için de tehlike çanları çalmaya başlamış olabilir.

  • Yemek yediğinizde kendinizi kontrol edemediğiniz sık oluyor mu?
  • Yemek saatleri dışında da sürekli yemeyi düşünüyor musunuz?
  • Yedikleriniz sizi rahatsız ediyor olsa da yemeğe devam ediyor musunuz?
  •  İnsanlardan kaçarak yemek yiyor musunuz?
  • Yaşadığınız kötü olayların üstesinden gelmek için yemek yiyor musunuz?
  • Yediğiniz yemekler pişmanlık ve tiksinti duymanıza neden oluyor mu? Bu pişmanlığın tesellisini yine yemek yiyerek sağlamaya çalışıyor musunuz?
  • Kendinizi durdurmaya çalışmanıza rağmen durduramıyor ve bu durum kendinizi güçsüz hissetmenize mi neden oluyor?

Binge Eating İle Başa Çıkabilmek İçin Diyetisyen Önerileri

  • Stresinizi kontrol altına almaya çalışın. Stresli olduğunuzda buzdolabına koşmak yerine sizi rahatlatacak bir aktivite bulun. Örneğin nefes egzersizleri, esneme hareketleri, yoga stresinizi azaltacaktır.
  • Kendinizle kavga etmekten vazgeçin. Kendinizi olduğunuz gibi kabul edin. İnsanlar üzülen, sevinen, ağlayan, gülen; iyi ve kötü günleri olan varlıklardır. Her günün aynı olmasını beklemeyin. Bunu bilerek sofraya oturun ve yediklerinizin sıkıntınızı dindirmeyeceğini bilin ve ona göre yemek yiyin.
  • Günde 3 ana öğün ve aralarda küçük aparatifler tercih edin. Böylece açlık hissiniz en aza inecektir.
  • Pişman olmayın! Yediklerinizden pişman olmanız daha çok yemenize neden oluyor olabilir.
  • Evinize, ofisinize abur cubur almayın. Bu besinler evde olduğunda kolay ulaşılır olduğundan daha fazla yemenize neden olabilir. Yemek istiyorsanız dışarıda yemeye özen gösterin, eve almayın.
  • Egzersiz yapın! Nasıl ki tatlı yediğinizde seratonin salgılıyor ve mutluluk hissediyorsanız, egzersiz yaptığınızda da seratonin salgılar ve mutlu olursunuz.
  • Sıkıldığınızda atıştırmak yerine yürüyüş yapmak, kitap okumak, arkadaşınızı aramak gibi farklı ve sizi mutlu edecek aktivitelere yönelin.
  • Fiziksel ve duygusal açlığı ayırt edin. Yeterli miktarda yediyseniz 2-3 saatten önce acıkmanız olası değildir.
  • Uyku düzeninize dikkat edin! Düzensiz uyku gün içinde daha fazla kalori almanıza neden olur.

Unutmayın! Düzensiz uyku ve stres fazla kaygıdan kaynaklanabilir. Zayıflama kaygısı pek çok kişi için motive eden bir düşünce olmasına rağmen, konuyla ilgili aşırı hassasiyet ve obsesyon yarattığı stresten dolayı aksi davranışlara sebep olabilir.

Yorumlar

İlk yorumu sen yap

İlgini Çekebilir