Beden Kitle İndeksi Nedir
Beden kitle indeksi kilo ile boya göre hesaplanır ve genel olarak sağlıklı bir kilo aralığında olup olmadığını anlamaya yardımcı olur.
Beden kitle indeksi değerine göre, ideal kiloda olup olmadığını veya kilo alman mı yoksa kilo vermen mi gerektiğini öğrenip bu yönde hareket edebilirsin. Buna bağlı olarak, kilo alış-verişinin sağlıklı bir sınır içinde gerçekleşip gerçekleşmediğini de takip edebilirsin. Eğer bu sınırların dışına çıkıyorsan, sağlığını tehdit eden riskler ortaya çıkabilir demektir.
Beden kitle indeksi verilerini kullanmak bazı durumlarda uygun olmayabilir. Örneğin 18 yaşının altındaki büyüme çağında olan bireyler, profesyonel sporcular, hamile veya emziren kadınlar ve 65 yaş üstü yetişkinler için beden kitle indeksini baz almak her zaman doğru olmayabilir.
Beden Kitle İndeksi Hesaplama
Beden kitle indeksini hesaplamak için, kilo değerini boyunun karesine bölmen gerekir. Örneğin boyun 160 cm, kilon da 50 kg ise;
50 / (1,60) x (1,60) = 19,5 kg/m2‘dir. Bu durumda sahip olduğun beden kitle indeksine göre sağlıklı bir kilodasın demektir.
Beden Kitle İndeksi (BKİ)
- 18,5 kg/m2’nin altında ise - Zayıf
- 18,5-24,9 kg/m2 aralığında ise - Sağlıklı Kiloda
- 25-29,9 kg/m2 aralığında ise - Kilolu
- 30 kg/m2 ve üzerinde ise kişi Obez olarak sınıflandırılır.
Beden Kitle İndeksi Kaç Olmalı?
Beden kitle indeksi 18,5 kg/m2’nin altında olduğunda osteoporoz, kısırlık ve bağışıklık sisteminde zayıflama gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Aynı zamanda normalin altında bir kiloya sahip olmak, yeme bozukluğu ya da başka bir rahatsızlığın habercisi de olabilir. Kilo normal aralığa yaklaştıkça, vücudun bağışıklığı güçlenecektir. Eğer kilo kontrolün ile ilgili endişelerin varsa, başka problemler olmadığından emin olmak için mutlaka doktora veya diyetisyene danışmalısın.
Beden kitle indeksi 18,5 - 24,9 aralığında ise normal bir kilodasın demektir ve bu durumda kilo ile ilgili sağlık sorunlarına yakalanma olasılığın azdır. Kilonu korumak için beslenmene dikkat etmeli ve düzenli egzersiz yapmalısın. Yetişkin bireylerin gün içinde en az 30 dakika aktif olması gerekir.
25’in üzerinde bir beden kitle indeksi ise kiloya bağlı diyabet, kalp hastalıkları ve bazı kanser çeşitleri gibi sağlık sorunları yaşamana sebep olabilir. Beden kitle indeksi yükseldikçe bu hastalıklara yakalanma riskin de artar. Bu durumda, alışkanlıklarını değiştirmen ve aldığın besinlerin sağlıklı olup olmadığını gözden geçirmen gerekir. Aktivitelerini artır ve egzersiz yapmaya başla, verdiğin her bir kiloyla yaşam kalitenin artacağını unutma.
Aldatilan Danişan Acaba benim beden kitle indeksimi nasıl hesaplayabilirim
09.04.2014