Omega-3 ve Lif Deposu Keten Tohumu
Tansiyona ve kolesterole iyi gelen keten tohumu, sindirim sistemi sorunlarına da iyi geliyor.
Günün besini: Keten tohumu
Bir yağlı tohum çeşidi olan ve Akdeniz bölgesinde yetişen keten tohumu, tüm yağlı tohumlar gibi yüksek kalorilidir; ancak belli miktarlarda tükettiğiniz sürece, bu tür sağlıklı yağlar vücut için yararlıdır. Keten tohumu aynı zamanda C, E ve K vitaminleri ile kalsiyum, bakır, demir ve özellikle magnezyum açısından zengindir. En önemli özelliklerinden biri ise omega 3 içeriğinin yüksek olmasıdır.
Vegan ve vejetaryenler için de önemli bir besin
Omega 3 kalp sağlığını koruyan önemli bir yağ asitleri grubudur. Öncelikli olarak deniz ürünlerinde bulunuyor olsa da, keten tohumu da iyi bir omega 3 kaynağı alternatifidir. Özellikle vegan ve vejetaryen bireyler için keten tohumu bu açıdan önemli ve zengin bir kaynaktır.
Keten tohumu aynı zamanda iyi bir çözünür ve çözünmez lif kaynağıdır. Yüksek miktarda lignan (bir tür diyet lifi) içerir ve bu nedenle bağırsaktaki sağlıklı bakteri florası için oldukça yararlıdır. Ayrıca keten tohumu tüketmek, damar tıkanıklığı ve kötü huylu kolestrol gibi birçok sağlık sorunu riskini de azaltır. Düzenli tüketildiğinde bağırsak hareketlerini hızlandırır; şişkinlik, gaz, kabızlık gibi şikayetleri hafifletir.
Yüksek tansiyonu düşürüyor
2013 yılında yapılan bir araştırmaya göre, keten tohumu yüksek tansiyonu düşürücü etkiye sahiptir. 110 hipertansif kişi ile yapılan araştırmada, bireylerin 58’ine keten tohumu ile zenginleştirilmiş besinler verilirken, diğerlerine plasebo ilaçlar verilmiş, sonuçta keten tohumu tüketen bireylerin kan basınçlarında azalma gözlemlenmiştir. Bu sonucun, keten tohumunun içeriğindeki yüksek çözülebilir lif oranı ile alakalı olduğu düşünülmektedir, çünkü çözülebilir lif diyetle alınan fazla kolestrolün vücuda alınmadan atılmasını sağlar.
Bilgiyi Hayata Geçir: Omlet, salata ve evde yapılan ekmeklere keten tohumu ekleyebilirsiniz. Ara öğününüzde yoğurdun içine 1 yemek kaşığı keten tohumu ekleyerek tüketebilirsiniz. Böylece hem bağırsak hareketlerinizi hızlandırabilir, hem de diyetinize omega 3 desteği yapabilirsiniz.
İlk yorumu sen yap