Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebook twitter linkedin whatsapp mail
Daha Sağlıklı Ramazan
Sevgi Gökçen Erkün 18.07.2013 2 dakikada okunur
yorumlar
2
kaydet

Daha Sağlıklı Ramazan

Bu senelerde ramazan ayı yaza gelmekle birlikte uzun süren açlıklar beraberinde gelmektedir. Uzun süren açlıktan sonra besinleri yavaş ve aşırı kaçmadan tüketilmesi gerektiğinden sürekli bahsediyoruz.

Bu senelerde ramazan ayı yaza gelmekle birlikte uzun süren açlıklar beraberinde gelmektedir. Uzun süren açlıktan sonra besinleri yavaş ve aşırı kaçmadan tüketilmesi gerektiğinden sürekli bahsediyoruz.
Peki Besinler hızlı ve aşırı tüketilirse sizleri ne gibi sonuçlar beklemektedir?
İnsan vücudu doygunluğu 20 dakika içinde algılar. Eğer; siz yemeklerinizi hızlı yiyecek olursanız doygunluğu hissedemeyeceksiniz ve gereğinden fazla yemek yiyeceksiniz. Sonucunda şişmanlıkla karşılaşacaksınız.
Gün boyu açlığın ardından kandaki şeker oranı düşer, iftarda yiyeceğiniz hızlı bir yemekle kan şekerinizi birden yükseltirsiniz. Kan şekerinizin birden yükselmesi yemek sonunda sizi halsiz bırakacağı gibi şeker hastalığını davet etmiş olursunuz.
Yavaş yiyerek besinleri ağzınızda daha uzun süre tutabilir ve dildeki tat tomurcukları sayesinde besinin tadını daha iyi algılarsınız. Böylelikle yemek yemenin zevkine de varmış olursunuz.
Yiyecekler hızlı yenilerek çiğneme süreleri kısaltılıyor. Bu da sindirim organlarının daha fazla çalışarak yorulmasına sebep oluyor.
Hızlı yemek yemenin sonucunda vücudunuzda şişkinlik ve hazımsızlık oluşacaktır.
Hızlı yemek yemek mide kanseri riskini artırır.
Uzun süren açlık sonucunda hemen doyma isteğiyle yapılan diğer bir yanlış ise ; aşırı yemek yeme.
Aşırı yemek yemenin sonucunda halsizlik oluşur ve uyku bastırır. Uyumanın etkisiyle; kilo artışı olacağı gibi mide rahatsızlıklarına da zemin oluşturmuş olursunuz.
Aşırı yemek yemenin sonucunda ne kadar yediğinizi fark edemezsiniz ve sonucu şişmanlıkla noktalanır.
Aşırı yemek yemeyle birlikte oluşan mide dolgunluğu sebebiyle kalbe fazla yük bindirerek kalp krizi riskini artırmaktadır.
ABD’de Mayo Clinic’te yapılan son araştırmalara göre aşırı yemek yeme sonucunda hafıza kaybı, alzheimer hastalığı riski artmaktadır. Günlük alması gerektiği enerjiyi alan bireylerde hafızalarının daha iyi olduğu belirtildi.
Düşünecek olursak; bütün gün yemek istediğiniz besinleri yiyemediğiniz için hepsini bir anda gece yemek istiyorsunuz. Bu vücudunuzun size oynadığı bir oyundur. Ramazanda canınızın bu kadar çeşitli ve kalorili yiyecekler istemesinin sebebi; bütün gün aç kalarak kan şekeri düşüşü yaşamanızdan kaynaklıdır. Ramazandan geriye kalan üç haftayı sağlıklı geçirmek sizin elinizde. Yemekleri azar azar ve yavaş tüketerek doygunluğunuzu artırdığınız gibi vücudunuzdaki tüm dengeleri de koruyabilirsiniz.

Yorumlar

Sevgi Gökçen Erkün

Sevgi Gökçen Erkün kişinin bünyesine göre değişen bir durumdur bu. Yalnız unutulmamalıdır ki oruç tutarken yenmesi gereken besin miktarları ile günlük yiyeceğiniz hemen hemen aynı olmalı. Aldığınız besinler yetersiz olacaktır.

22.07.2013
Yanıtla
yoruma yorum yapan
  PAYLAŞ
Buse Kaptan

Buse Kaptan ya bir şey sormak istiyorum iftarda diyelim sadece çorba içiyoruz ve sahurdada sadece salata veya müsli yiyoruz bol bol su içiyoruz ve bisiklet sürüyoruz 2 haftada ne kadar verebiliriz?

22.07.2013
Yanıtla
yoruma yorum yapan
  PAYLAŞ

İlgini Çekebilir