Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebook twitter linkedin whatsapp mail
Hamilelikte Beslenme
Diyetkolik Diyetisyenim 09.10.2013 2 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Hamilelikte Beslenme

Hamilelik boyunca sağlıklı ve dengeli beslenme, bebeğin anne karnında ve doğum sonrasında sağlıklı bir şekilde gelişimini sağlayacaktır. Bedensel ve zihinsel gelişim anne karnında başlar. Annenin bu dönemdeki beslenmesi bebeğin gelişimini doğrudan etkiler.

Hamilelikte Beslenme Toplum içindeki “gebe kadının yeme sınırının olmadığı, hatta ne kadar çok yerse bebeğin o kadar sağlıklı olacağı” şeklindeki yaygın algı, yanlış ve sakıncalıdır. Az besin alımı kadar, çok besin alımı da gebelik için risk teşkil eder.
 
Gebelik ile başlayan bu fizyolojik durum, annenin plasentasındaki bebeğini de beslemesini gerektirir. Dolayısıyla günlük alınması gereken enerji miktarı da artar. Enerji alımının arttırılması, gebeliğe başlama ağırlığına ve gebelik haftasına bağlı olarak değişiklik gösterir.
 
Hamilelikte beslenme, doğum öncesi ve sonrasında bebeğin gelişimini etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Özellikle gebenin hamilelik boyunca çinko, demir, folik asit, riboflavin, manganez, A vitamini, B12 vitamini, B6 vitamini ve protein alımı yeterli miktarlarda olmalıdır. Anne karnındaki bebeğe anneden demir ve diyet-ile-kilo-kontrolu-uzerindeki-onemi">kalsiyum depo edilmesi bu dönemde demir ve kalsiyumun günlük ihtiyacını da arttırır. Anneden karnındaki bebeğe aktarıldığı için bu dönemde günlük demir ve kalsiyum ihtiyacı artar.
 
Hamilelik boyunca yetersiz ve dengesiz beslenmek ölü doğum, prematüre doğum ve konjenital bozukluklarla doğan bebek riskini artırır. Hamilelikte alınan aşırı kilolar ise, normalden fazla kilolu bebek doğumlarına ve beraberinde doğumsal deformasyonlara sebep olabilir. Bunun yanında gebe kalmadan önceki kilonun ideal aralıkta olmaması da, yine doğum anomalilerine sebep olabilir.
 
Hamilelikte beslenme sağlıklı bir doğumun gerçekleşmesi için elzemdir. Aşırı besin tüketiminden ve az besin tüketiminden bu dönemde kaçınmak gerekir. Bu dönemde gereğinden az ya da gereğinden çok besin tüketmekten kaçınılmalıdır. Her iki durumda da bebeğin gelişimini etkileyen yan etkiler oluşur. Doğru olan gerekli ve yeterli miktarda beslenmektir. 

Yorumlar

İlk yorumu sen yap

İlgini Çekebilir