FacebookTwitterLinkedinWhatsappMessengerMail
Armut Kaç Kalori?

Armut Kaç Kalori?

200 gr
Adet (Orta)
114
kcal
Karbonhidrat30.46 gr%97
Protein0.72 gr%2
Yağ0.28 gr%1

Karb.

30.46 gr. (%97)

Protein

0.72 gr. (%2)

Yağ

0.28 gr. (%1)

Armut Besin Değerleri

100 gr1 Adet (Orta)
Karbonhidrat (g)15.2330.46
Protein (g)0.360.72
Yağ (g)0.140.28
Lif (g)3.16.2
Kolesterol (mg)00
Sodyum (mg)12
Potasyum (mg)116232
100 gr1 Adet (Orta)
Kalsiyum (mg)918
Vitamin A (iu)2550
Vitamin C (mg)4.38.6
Demir0.180.36
100 gr1 Adet (Orta)
Karbonhidrat (g)15.2330.46
Protein (g)0.360.72
Yağ (g)0.140.28
Lif (g)3.16.2
Kolesterol (mg)00
Sodyum (mg)1 2
Potasyum (mg)116232
Kalsiyum (mg)918
Vitamin A (iu)2550
Vitamin C (mg)4.38.6
Demir0.180.36
Armut kaç kalori? Bu sorunun cevabını arayanlar için Armut besin değerleri, sağlık üzerindeki etkileri ve tüketim ipuçlarını bir araya getirdik. Armut için kalori içeriğinden sağlık avantajlarına kadar her yönüyle derinlemesine bir bakış sunmaya çalışıyoruz. Hadi, Armut hakkında bilmeniz gerekenleri keşfedelim!

Armudun 100 gramında 57 kalori bulunmaktadır. Armudun 1 adedi (200 gr) 114 kalori, 1 ince dilimi (25 gr) 14 kaloridir. Armudun 100 gramı 15.23 gram karbonhidrat, 0.36 gram protein, 0.14 gram yağ, 3.1 gram lif içermektedir.

Armut, tatlı ve sulu yapısıyla ara öğünlerde tercih edilen bir meyvedir. Lif açısından zengin olup sindirim sistemini destekler. Kalori takibini sağlamak için Diyetkolik mobil uygulamasını indir!

Armut, gülgiller ailesinin pyrus cinsine ait, ağaç nitelikli bitki türleri ile bu türlerden bazılarının yenilebilir meyvelerinin ortak adıdır. Dünyanın her iki yarım küresinde de yetişebilen armudun yaklaşık 30 türü mevcuttur. 8 ila 12 metre boya ulaşabilen armut ağaçları, ilkbaharda çiçek açarlar. Bu çiçekler, yabani güle benzerler. Armut, ince kabuklu, yumuşak çekirdekli, eti bol, sulu ve lezzetli bir meyvedir.  

Armudun faydaları neler? 

armudun faydalari

Armut, insan sağlığı açısından oldukça önemli bir meyvedir. İçerdiği lif oranıyla özellikle sindirimi zor gıdalardan sonra yenildiğinde sindirime yardımcı olma özelliğine sahiptir. Ayrıca armut içerisinde bulunan lifler, diğer vitamin ve minerallerden daha fazla verim alınmasını sağlar. Armutta yer alan potasyum, vücudun su dengesini sağlar. Armut, yapısındaki bileşenler sayesinde kalp atışlarının düzenlenmesinde ve kasların doğru şekilde çalışmalarına yardımcı olur. Kas sistemine olan faydaları nedeniyle özellikle sporcuların çokça tüketesi gereken bir besindir.

Armut, içerdiği C vitamini ile bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ve vücudun enfeksiyonlar karşısında direncinin artmasında etkilidir. Bir adet armut, vücudumuzun günlük C vitamini ihtiyacını karşılamak için yeterlidir. İçindeki K vitamini ise, kanın pıhtılaşmasını kolaylaştırır. Kan şekerini dengeleyen armut, aynı zamanda tip 2 diyabet riskinin azaltılmasına da katkı sağlar. Bebeklerin anne karnında gelişmesi için büyük önem taşıyan folik asit açısından da oldukça zengin bir meyve olan armut, hamile kadınların ve emziren annelerin çokça tüketmesi gereken gıdalar arasında yer alır. Ayrıca armut, böbrek taşları ve kumların dökülmesine yardımcı olur, ağrılı süreci azaltır. 

Armudun tarihçesi 

armudun tarihcesi

Armudun anavatanının, Orta Asya'daki Tanrı Dağları olduğu düşünülür. Ayrıca, Anadolu ve Kafkaslar'ın da armudun en eski yetişme alanları arasında olduğu bilinir. Armut Anadolu'da ilk olarak Hititler Dönemi'nde, 4 bin yıl önce görülmüştür. Çinliler, armudun ölümsüzlüğün simgesi olduğuna inanırdı. Binlerce yıl öncesinden günümüze kadar, temel besin maddelerinden biri olan armut, pek çok efsaneye de konu olmuştur. Örneğin Çeçenistan'da yaşamış bir topluluk olan Vaynahlar'ın armut ağacını kutsal kabul ettikleri ve armut ağacında yaşayan iyi ruhlara zarar vermemek için bu ağaçları kesmedikleri söylenir. 

Armut nasıl yetiştirilir?

armut nasil yetistirilir

Armut, çekirdekten aşı ile üretilen bir meyvedir. Doğal olarak yetişen ve ahlat adı verilen yabani armut ağaçlarına aşılama yaparak elde edilir. Armut ağacı, ılıman iklimi sever. -25 ila -30 dereceye kadar dayanabilen armut ağacı, dikildikten 4-7 yıl sonra meyve vermeye başlar. Toprak bakımından fazla seçici değildir. Az derin, taşlı ve kuru topraklarda yetişir. İlkim ve toprak şartlarına göre sulama isteği değişiklik gösterir. 10-20 günde bir yağmurlama ya da salma yöntemi ile sulanması yeterlidir. Kışın havanın ılık olduğu dönemlerde armut ağacı budanabilir. Armut ağacının daha kaliteli çiçek vermesi ve daha yüksek verim alabilmek için budama önemlidir. Budama yapılırken öncelikle sık, üst üste binmiş dallar ve kuru dallar budanır; kalan dallara ise kısaltma budaması yapılır. Bu işlem ağacı güçlendirir ve verimi artırır.

Armut hangi mevsimde yenir? 

Armut, yaz ve sonbahar aylarının en çok sevilen meyvelerinden biridir. Armudun farklı türleri Haziran ayından Ekim ayına kadar hasat edilir. Armut meyvesini mevsiminde tüketmek için yaz ve sonbahar mevsimleri tercih edilmelidir. Fakat kışlık armut diye de bilinen türleri, kış boyunca saklanabilir ve tüketilebilir. 

Armut seçerken nelere dikkat edilmeli? 

armut alirken

Armut, durdukça olgunlaşan ve tatlanan bir meyvedir. Dokunulduğunda biraz yumuşamış bir armut, olgunlaşmış armuttur. Ama fazla yumuşak armut ise uzun süre tazeliğini koruyamaz. Bu yüzden ne kadar zamanda tüketileceği de dikkate alınarak, olgun ama taze armutlar seçilmelidir. Armudun tazeliğini gösteren şeylerden biri de dış görünüşüdür. Parlak, sapı yeşil ve diri görünen armutlar taze armutlardır. Rengi matlatmış, sapı kahverengiye dönmüş armutlar, tazeliğini yitirmiş armutlardır. Bazı armutlar, olgunlaştıkça rengi değişir. Örneğin Santa Maria armudunun olgunlaştığında rengi sarıya döner. Bu yüzden satın alınan armudun türü ve olgunluk özellikleri bilinmelidir.

Armut nasıl saklanır? 

armut nasil saklanir

Buzdolabında saklama: Armutlar, kısa sürede tüketilecekse buzdolabında saklanabilir. Armutlar, saklandıkları yerde hava almıyorsa çok çabuk bozulur. Bu yüzden hava alabilecek bir kap ya da poşet içerisinde saklanmalıdır. Buzdolabında armut saklarken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise armudu kuru olarak saklamaktır. Islak armut, diğer meyve sebzeler gibi kısa sürede bozulacaktır. 

Derin dondurucuda saklama: Derin dondurucuda armut saklamanın birkaç farklı yöntemi vardır. Bunlardan ilki için öncelikle armutlar soyulur ve çekirdekleri çıkarılır. Çekirdekleri çıkarılmadığı takdirde armutlar içten kararmaya başlayacaktır. Daha sonra 10-15 dakika kadar limonlu suda bekletilir. İki litre suya iki çorba kaşığı limon suyu yeterli olacaktır. Bu işlem için sirke de kullanılabilir fakat hassas bir meyve olan armut, sirkeli su içerisinde zarar görebilir. Daha sonra dilenen boyutta kesilerek buzdolabı poşeti ya da derin dondurucu kaplarına yerleştirilerek saklanabilir. Armutlar bu şekilde bir yıl boyunca tazeliğini korur. Diğer saklama yöntemi içinse üç su bardağı su, iki su bardağı şeker kaynatılır. Kaynayan karışıma yarım limon suyu eklenir. Armutlar soyulup çekirdekler çıkarılır ve istenen boyutta dilimlenir. Armutlar karışıma eklenir ve iki dakika kadar kaynatılır. Soğuduktan sonra buzdolabı poşetleri ile derin dondurucuda uzun süre saklanabilir. 

Reçel yapma: Pek çok meyve gibi armut da reçel olarak saklanıp tüketilebilen bir meyvedir. Armut reçeli yaparken olgunlaşmış ve biraz yumuşak armutları tercih etmek gerekir. Ayrıca armutların kabuğu soyulduktan sonra hemen kullanılmayacaksa limonlu suda bekletmek, kararmasını engelleyecektir. Armut reçelinin koyulaşması, diğer reçellere göre biraz daha geç olur, bu yüzden daha uzun süre kaynatmak gerekir. Az kaynatıldığında hoşaf kıvamını aldığı unutulmamalıdır. 

Armut nasıl pişirilir? 

armut tarifleri

Armut, genellikle çiğ olarak tüketilir. Pişirme usulleri arasında ise fırında pişirmek ve haşlamak gibi yöntemler sayılabilir. Pişirilerek kullanıldığı tariflerde çekirdeği mutlaka çıkarılır. Yumuşak bir meyve olduğu için kolay pişen armut, çok küçük parçalara ayrılmadan fırında ya da tencerede pişirilebilir. Armutlu tariflerde yoğun bir lezzet elde etmek için su ve toz şeker yerine pekmez kullanılabilir. Tatlı meyvelerden biri olan armut; pasta, kek, reçel, marmelat ve bebek maması gibi şeylerin yapımında kullanılır.

Armut marmeladı: Meyve ezmelerinin şekerle kaynatılması ile elde edilen marmelat türleri arasında en çok sevilen ve tüketilenlerden biri de armut marmelatıdır. Armut marmelatı, armudu çiğ olarak tüketmeyi sevmeyenler için de lezzetli bir seçenektir. 

Armut püresi: Bebekler için besleyici bir gıda olan armut, püre haline getirilerek bebeklere yedirilir. Şekerli yapısı sayesinde bebeklerin severek tükettiği armut püresi, diğer meyvelerle karıştırılarak da tüketilebilir. 

Armut nelerle iyi gider? 

armut faydalari

Armut, zengin meyve tabaklarının vazgeçilmezlerindendir. Aynı dönemde hasat edilen elma ve ayva ile birlikte iyi gider. Armut tatlısı tariflerinde ceviz, tarçın ve karanfil de armudun birlikte yakıştığı tatlardandır. 

Armut yerine ne kullanılabilir?

Besin değerleri bakımından bir adet armut, bir adet elma ve üçte bir ayva ile aynı değere sahiptir. Ayrıca, kalori bakımından şeftali, nar, çilek ve ananas da armut ile eşdeğer meyvelerdir. Özellikle diyet listelerinde armut yerine bu meyveler kullanılabilir. 

Sayfayı Paylaş

FacebookTwitterLinkedinWhatsappMessengerMail