Zayıflamak Mı Yoksa Eriyip Bitmek Mi?
Özellikle gençlerin ergenlik döneminde bedenleriyle ve zayıflamakla ilgili ortaya çıkabilen takıntılı düşünceler, sağlıklarını riske atmalarına neden oluyor.
Zayıflamak çoğumuz için zaman zaman dert hâline gelir. Aynadaki aksimizle pek barışık olmadığımız, ya da barışık olsak da bedenimizin bir köşesine kulp taktığımız dönemler olabilir. “Göbeğimi eritebilsem başka derdim yok aslında…” ya da “Şu basenlerden kurtulsam yeter.” gibi cümleler muhtemelen birçok kişi için tanıdıktır. Vücudumuzdan memnun olmadığımız zamanlarda da diyete ve/veya egzersize yöneliriz, ancak bunları uygularken sıklıkla birtakım yanlışlar (şok diyetler yapmak, hiçbir şey yememeyi diyet olarak değerlendirmek, yanlış veya aşırı egzersiz yapmak gibi) yaparız.
Özellikle de gençlerde ergenlik döneminin etkisiyle, sağlığı riske atabilecek bu tür yanlışlar sıklıkla görülür. Ergenlik çağındaki çoğu bireyin vücuduyla ilgili sorunları vardır. Çevrelerindeki kişilerin eleştirilerinden etkilenirler ve genellikle kendilerini beğenmezler. Kendilerini beğenmeme durumu, bazı manken veya modellere benzeme isteğiyle birlikte zayıflamanın bir takıntı haline gelmesine neden olabilir ve bu da yeme bozuklukları ile birlikte çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Halk arasında manken hastalığı olarak da bilinen Anoreksiya Nervosa ( kilo almaktan aşırı korkmaya bağlı olarak yemek yememe, aşırı zayıflama ve beden algısında bozukluk) ve Bulimia Nervosa (tekrarlayan tıkınırcasına ve kontrolsüzce yeme nöbetlerinden sonra gelen kilo alma korkusu ile kusma, ilaç kullanma veya aşırı egzersiz yapma gibi yöntemlere başvurma) gibi yeme bozuklukları hayati risk bile oluşturabilir.
Bu tür yeme bozukluklarının psikolojik kökenli olduğunu ve ortaya çıkması durumunda mutlaka bir uzman psikoloğa başvurulması gerektiğini de hatırlatalım.
Amaç sadece zayıflamak mı olmalı?
Kilo vermek değil, “ ideal kiloya ulaşmak” asıl amaç olmalı. Ancak ideal kilo herkes için geçerli ve belirli olan bir değer değildir ve kişisel özelliklere göre (mevcut kilo, boy, yaş, cinsiyet, fiziksel aktivite düzeyi gibi) değişkenlik gösterir. Sadece zayıflamaya odaklanır ve ideal kilonuzun altına düşerseniz, sağlıksız bir görünümünüzün olmasının yanı sıra vücudunuzda ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir ve hayatınızı bile riske atabilirsiniz.
İdeal kilo aralığı ve bazal metabolizma gibi hesaplamaları buradan gerçekleştirebilirsiniz.
Size tavsiyem, sabırlı olun; önce sağlığınızı düşünün. Kararlı olun, doğru beslenme ile egzersiz alışkanlıklarını kazandığınızda zamanla hedefinize ulaşacağınıza emin olun. Eğer kilo vermenizle alakalı bir sorun olduğunu düşünüyorsanız bir doktora ve de diyetisyene başvurun. Diyete başlamaya kadar verdiğinizde, Diyetkolik.com diyetisyenleri olarak bizim de size destek olmaya hazır olduğumuzu unutmayın :)
İlk yorumu sen yap